projekt ustawy - Świadczenia rodzinne

Strona 5 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 13 sty 2015, 15:12

olik pisze:A niby dlaczego ma ktoś rezygnować z uzyskania dochodu? Zybys ty miał mniej pracy, to mamy płacić komuś zasiłek rodzinny pomimo ze uzyskał w trakcie okresu zasiłkowego dochód znacząco przekraczający kryterium dochodowe?
Dlaczego, pytasz? Na przykład dlatego, że Państwo nie powinno karać tych, którzy zrobili coś by wyjść z kryzysu.
W założeniu świadczenia rodzinne miały przysługiwać w oparciu o dochody z roku poprzedzającego rozpoczęcie okresu zasiłkowego, a ustawa z 28 listopada 2003r. nie znała pojęcia uzyskania dochodu. To m.in. odróżniało świadczenia rodzinne od pomocy społecznej sensu stricte, której udzielenie uzależnione było i jest od aktualnej sytuacji rodziny i osoby.
Modelowo, jeśli ktoś w roku bazowym osiągnął dochód wystarczająco niski by kwalifikować się do świadczeń, nawet z zasadą "złotówka za złotówkę", to nie byłoby żadnym nadużyciem uznanie, że w kolejnym okresie zasiłkowym Państwo tylko z tego obiektywnego tytułu wesprze ją w ramach systemu świadczeń rodzinnych.
Nie wspominając o początkach okresu transformacji, kiedy to świadczenia rodzinne w ogóle nie były zależne od dochodu jako element polityki prorodzinnej, a nie tylko zwalczania ubóstwa.
Ale Ty taki światły, merytoryczny, pewnie o tym wszystkim wiesz.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2015, 15:28 przez kronos79, łącznie zmieniany 2 razy.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 13 sty 2015, 15:14

"Ale Ty taki światły, merytoryczny, pewnie o tym wszystkim wiesz".
A teraz to ty pojechałeś o bandzie. To nawet ja tak nie przesadziłem z tym tygodniem
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 13 sty 2015, 15:54

Elmer pisze:"Ale Ty taki światły, merytoryczny, pewnie o tym wszystkim wiesz".
A teraz to ty pojechałeś o bandzie. To nawet ja tak nie przesadziłem z tym tygodniem
:lol: :lol: :lol: :lol:
Załączniki
indeks.jpg
indeks.jpg (5.09 KiB) Przejrzano 216 razy
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Strona 5 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x