w końcu co z rolnikami - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 25    [ Posty: 244 ]

Napisano: 02 cze 2014, 11:49

Kati bardzo, ale to bardzo cię prosze wyślisz mi te odpowiedź na mail [email protected]
`Agnieszka

Napisano: 02 cze 2014, 11:51

Wniosek prawidłowy poniżej. Prawidłowe wypełnienie daje gwarancje przyznania zaległych należności.

Część III
Dodatkowe oświadczenia dla osoby ubiegającej się o zasiłek dla opiekuna będącej rolnikiem,
małżonkiem rolnika lub domownikiem (w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia
1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013 r. poz. 1403, 1623 i 1650),
którym opieka nad niepełnosprawnym członkiem rodziny uniemożliwia prowadzenie
Oświadczam, że w okresie od dnia 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie ustawy oraz od dnia wejścia w życie ustawy:

- jestem/byłem/-am rolnikiem, prowadzę gospodarstwo rolne od dnia:……………………………...
- zaprzestałem/-am prowadzenia gospodarstwa rolnego, wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym od dnia: ………………………………………………...…………………………………….,
- jestem/byłem/-am małżonkiem rolnika, domownikiem, pracuję w gospodarstwie rolnym od
dnia ………………………………………………………………………………………….,
-jestem/byłem/-am małżonkiem rolnika, domownikiem, zaprzestałem/-am prowadzenia rolnego, wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym od dnia…………………………………….................,

Oświadczam, że powyższe dane są prawdziwe.
Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.

……………..
(data i podpis osoby ubiegającej się)
lonia

Napisano: 02 cze 2014, 12:30

W mojej gminie pracownicy MGOPS zniechęcają rolników do podpisywani oświadczeń o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa twierdząc ze będą zmuszeni powiadomić prokuraturę za składanie fałszywego oświadczenia.
rolnik

Napisano: 02 cze 2014, 12:50

`Agnieszka pisze:Kati bardzo, ale to bardzo cię prosze wyślisz mi te odpowiedź na mail [email protected]
Agnieszko ale ja nie mam tego pisma, ja zacytowałam tylko osobę o nicku Polo to już musisz poprosić ją
Kati@

Napisano: 02 cze 2014, 14:58

to co w końcu z tą datą do zaległych- odpowie ktoś?
jaaaa

Napisano: 02 cze 2014, 18:38

zdo - od 1 lipca 2013 do 14 maja 2014r. i od 15 maja 2014r do nadal ( tylko oświadczenie rolnika / domownika )
śp matki - od 15 maja 2014 tylko wtedy gdy będą nowe / ponowne decyzje ( wniosków/ decyzji ostatecznych - wydanych przed 15 maja 2014r. nie weryfikujemy )
...

Napisano: 02 cze 2014, 18:55

A może by tak zainteresowani rolnicy, którzy w ewidentny sposób są zniechęcani, lub straszeni przez pracowników świadczeń rodzinnych spróbowali zawalczyć o swoje prawa, może w tej sprawie by skierować pismo do MPiPS a już na pewno do Rzecznik Praw Obywatelskich i poinformować należy o całej zaistniałej sytuacji. Wskazać nazwę ośrodka i opisać całą sytuację, gdyż nie może być tak, że trybunał przywrócił prawa nabyte a kiedy rolnik idzie do ośrodka natrafia na bezprawie. Czekanie w tej sprawie działa na niekorzyść rolników, gdyż zdo jest określony czasowo !!!
wwo

Napisano: 02 cze 2014, 20:41

Witam byłam w osrodku i własnie się zaczeło, napisałam pisma do MPIPS do RZPO i jeszcze 2 z prssbą o wyjasnienie dlaczego nie mogę otrzymac wyrównania gdyż wrzechwiedzące panie robią mi problemy, opisałam który to MOPS i pani która mnie tak skrupulatnie obsługiwała.Wysłałam to po południu listami poleconymi.Zobaczymy kto będzie miał rację.
rolnik222

Napisano: 02 cze 2014, 20:46

ludzie jaką datę. Gdzie pisze że "składa oświadczenie z podaniem dat". Pisze, że składa oświadczenie że zaprzestał - nic poza tym.
Mądrzejsi od nas tą ustawę pisali. Jeżeli oni nie myśleli, ja za nich nie mam zamiaru. Mi płacą 1600 netto im 10x więcej.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 02 cze 2014, 20:47

rolnik222 pisze:Witam byłam w osrodku i własnie się zaczeło, napisałam pisma do MPIPS do RZPO i jeszcze 2 z prssbą o wyjasnienie dlaczego nie mogę otrzymac wyrównania gdyż wrzechwiedzące panie robią mi problemy, opisałam który to MOPS i pani która mnie tak skrupulatnie obsługiwała.Wysłałam to po południu listami poleconymi.Zobaczymy kto będzie miał rację.
A tak konkretnie , to o co Ci chodzi i dlaczego odmówiono wyrównania ?
niunia

Strona 2 z 25    [ Posty: 244 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x