w końcu co z rolnikami - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 25    [ Posty: 244 ]

Napisano: 02 cze 2014, 20:59

Chodzi o to,ze gosp. rolne jest na mnie i biorę doplaty chociaż grosze bo mam 2,5 ha i opłacam KRUS.
rolnik222

Napisano: 02 cze 2014, 21:10

Sipera pisze:ludzie jaką datę. Gdzie pisze że "składa oświadczenie z podaniem dat". Pisze, że składa oświadczenie że zaprzestał - nic poza tym.
Mądrzejsi od nas tą ustawę pisali. Jeżeli oni nie myśleli, ja za nich nie mam zamiaru. Mi płacą 1600 netto im 10x więcej.
".......zaprzestał - nic poza tym." Nareszcie . Nie może być inaczej.
Co do "nie myśleli", uważam ,że właśnie myśleli. Zapis w ustawie, zawierający konieczność podania daty, byłby niezgodny z Konstytucją. Nie można żądać podania daty zaprzestania wstecz, bo w brzmieniu ustawy z dnia 31.12.2012, w ogóle nie było wymogu od rolników zaprzestania. A do tych zapisów odwołuje się ustawa z dnia 4 kwietnia 2014r.
Gość

Napisano: 02 cze 2014, 21:15

rolnik222 pisze:Chodzi o to,ze gosp. rolne jest na mnie i biorę doplaty chociaż grosze bo mam 2,5 ha i opłacam KRUS.
Jeżeli złożyłaś oświadczenie, że zaprzestałaś prowadzenia gospodarstwa, nie masz problemu. Teraz poważny problem, mogą mieć Panie z OPS.
Gość

Napisano: 02 cze 2014, 21:35

Proszę mi powiedziec czy panie w MOPS martwią sie o mnie, że nie mam z czego życ i utrudniają ludziom życie, zamiast pracowac zgodnie z ustawą ?
rolnik222

Napisano: 02 cze 2014, 21:45

O to zapytaj np.przełożonego tych pań.
Rada ostateczna. Jeżeli odmowa leży tylko w tym co podałaś, złóż wniosek(z oświadczeniem, oświadczeniami) z potwierdzeniem przyjęcia. Czekaj na decyzję przyznającą .
Gość

Napisano: 03 cze 2014, 9:59

Moze ktos jasno sie wyrazi? czy mam podpisac oswiadczenie ze od 1 lipca 2013 r. zaprzestalem prowadzenia gospodarstwa rolnego bo i tak w nim nie pracowalem 2 ha uprawiali synowie. Czesc prcownikow GOPS pisze na tak a inni na nie. Pani w GOPS powiedziala jezeli nie podpisze decyzja bedzie odmowna i nie dostane kasy za okres 1 lipiec 2013 do 14 maj 2014.
rolnik

Napisano: 03 cze 2014, 10:31

To w końcu jaki masz problem ?
Gość

Napisano: 03 cze 2014, 10:36

rolnik pisze:Moze ktos jasno sie wyrazi? czy mam podpisac oswiadczenie ze od 1 lipca 2013 r. zaprzestalem prowadzenia gospodarstwa rolnego bo i tak w nim nie pracowalem 2 ha uprawiali synowie. Czesc prcownikow GOPS pisze na tak a inni na nie. Pani w GOPS powiedziala jezeli nie podpisze decyzja bedzie odmowna i nie dostane kasy za okres 1 lipiec 2013 do 14 maj 2014.
Masz złożyć oświadczenie, że zaprzestałeś .........
niunia

Napisano: 03 cze 2014, 10:52

a czy rolnik nie może ubiegać się o SZO zgodnie z art. 25?
ops-m
Stażysta
Od: 19 maja 2014, 10:08
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2014, 11:58

Gość pisze: rolnik pisze:Moze ktos jasno sie wyrazi? czy mam podpisac oswiadczenie ze od 1 lipca 2013 r. zaprzestalem prowadzenia gospodarstwa rolnego bo i tak w nim nie pracowalem 2 ha uprawiali synowie. Czesc prcownikow GOPS pisze na tak a inni na nie. Pani w GOPS powiedziala jezeli nie podpisze decyzja bedzie odmowna i nie dostane kasy za okres 1 lipiec 2013 do 14 maj 2014.

Masz złożyć oświadczenie, że zaprzestałeś .........
Ja złożyłam oświadczenie że zaprzestałam prowadzenia gospodarstwa, bez daty. Pani sugerowały że mam wpisać od 1 lipca, albo będą traktować to że jako od dzisiaj. Nie podam daty od kiedy zaprzestałam, bo nie pamiętam dokładnie- zaprzestałam dużo wcześniej, odkąd byłam w ciąży i od kiedy urodziłam niepełnosprawne dziecko. Podpisuję klauzulę o odpowiedzialnosci karnej, więc wpisywanie konkretnej daty dla mnie byłoby nieprawdą.
A tak nawiasem- można skłądać dwa wnioski- jeden na zaległy zdo a drugi od 15 maja na świadczenie pielęgnacyjne? Mnie powiedziano, że jeden będą musieć dać odmowę, bo niby nie mogą przyjąć dwóch. I nadal nie wiedzą, czy należy się jeśli się jest w kRUS. Mam już dość...
jaaaa

Strona 3 z 25    [ Posty: 244 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x