w końcu co z rolnikami - Świadczenia rodzinne

Strona 20 z 25    [ Posty: 244 ]

Napisano: 11 cze 2014, 11:01

uważam identycznie jak gopsy :D
natalia1

Napisano: 11 cze 2014, 11:12

Ponownie spytam - kto was ciemniaki i analfabeci pozatrudniał?
Jak wół jasny zapis w art. 3 ustawy o zdo, żadnego rozgranieczenia tam nie ma, które wskazywałoby, że za okres przed 15 maja 14 r. to rolnik nie składa oswiadczenia a wy nieuki dalej b.zdury wymyslacie o jakichs rozgraniczeniach. jak wół nawet opisane to w komunikacie. A BARANY DALEJ SWOJE BZDURY WYPIUJA
olik

Napisano: 11 cze 2014, 11:14

Myślałam że na tym portalu się coś dowiem od pracowników opieki w kwestii zaległych świadczeń dla rolników czy mają składać oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia g.r. i jak się ma sprawa jeżeli nad którym opieka była sprawowana zmarł przed 14 maja czy również takie oświadczenie należy złożyć. Okazało się że na tym forum co drugi to filozof. Nic konkretnego się nie doczytałam jeden zaprzecza drugiemu , a drugi przeczy pierwszemu.
zebra

Napisano: 11 cze 2014, 11:27

gopsy pisze:
1986 pisze:bzdura.

zdo przysługuje za okresy - wiec wstecz tez oswiadczenie - rozgraniczenia nei ma.

raz powołujesz sie na komunikat mpips raz na ustawa jak Ci wygodniej....a przeczytaj ustawe, ktora nakazuje oswiadczenie takze za okres wstecz o zaprzestaniu.

i teraz komunikat mpips

"Przy ustalaniu prawa do zasiłku dla opiekuna, w przypadku zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego/wykonywania w nim pracy przez rolnika, małżonka rolnika lub domownika, ww. oświadczenie może dotyczyć zarówno okresu od dnia wejścia w życie ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów, jak i okresu od dnia 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie ww. ustawy, za które dana osoba ubiega się o ustalenie prawa do zasiłku dla opiekuna."

czemu teraz na komunikat mpips sie nie powołujesz ?

Zwróć uwagę iż w komunikacie MIPS jest zapis „oświadczenie może dotyczyć….” co nie jest tożsame „oświadczenie dotyczy…” czyli na chłopski rozum rolnik ubiegający się o zalegle świadczenie może podać datę od kiedy zaprzestał prowadzenia gospodarstwa lub jej nie musi podawać.
a jak ma byc napisane jaśniej ? oswiadczenie dotyczy - to mało jasno dla Cieie ? :D jak stronna
- moze ubiegać sie za okres od lipca 2013 do dnia wejscia w zycie ustawy
- albo od dnia wejscia w zycie ustawy.
albo o to i o to sama decyduje. Według Ciebie musiałabyby oswiadczac o przeszłosci ubiegajac sie tylko o zdo od m-c maja 2014 ;d
na wyrownanie moze Ci dzis złozyc a na przyszlosc sobie od sierpnia zazyczyc - jak np spełni przesłanki
1986

Napisano: 11 cze 2014, 12:08

1986 szkoda słów, jak ktos jest analfabeta i po prostu nie potrafi czytac, to na nic tłumaczenie mu co jest napisane. takich niestety pełno na tym forum nedzy i zenujacej niekompetencji - taki obraz "urzędników" świadczeń rodzinnych
malik

Napisano: 11 cze 2014, 12:24

Proszę o wypowiedź mój MGOPS redagując wniosek zawarł oświadczenie dla rolnika poniżej. Moje pytanie jaka datę zaprzestania prowadzenia g.r. mam wpisać aby zalegle i biezace świadczenie dostac ? czy takie oświadczenie zredagowane przez MGOPS jest zgodne z ustawą ?

- jestem/byłem/-am rolnikiem, prowadzę gospodarstwo rolne od dnia: ……
- zaprzestałem/-am prowadzenia gospodarstwa rolnego, wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym od dnia: …….

Oświadczam, że powyższe dane są prawdziwe.
Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.

……………..
(data i podpis osoby ubiegającej się)
rolniczka 54

Napisano: 11 cze 2014, 12:31

Na tym forum jak widzę wypowiadają się tylko klienci Ośrodków, podstawiając się za pracowników, więc proszę nie używać takich wyrazów pod adresem pracowników bo oni takich głupot napewno by nie napisali!!
Więc won do gnoju bo barany beczą!!
paula20033

Napisano: 11 cze 2014, 12:31

jezeli uwaza Pani, ze nie jest zgodne odmowi Pani go wypełnienia.....

po otrzymaniu decyzji odmownej odwoła sie Pani do SKO - i tam rozstrzygna kto miał racje.
albo jak pozostawia bez rozpoznaniu i wtedy skarga na nich ze bezczyni.

moze przyznaja Pani racje inne instytucje....i bez wskazana okresów zaprzestania otrzyma Pani zdo.

prosze;p
1986

Napisano: 11 cze 2014, 12:56

Tak to jest opsy wymuszaja na rolnikach podpisywanie oświadczeń niezgodnych z prawem. Jezeli ktos nie podpisze tego oswiadczenia ze zaprzestal prowadzenia z dniem 1 lipca to zalegle nie dostanie a jak wpisze date 15 maja to o tej daty otrzyma podaje link gdzie jest taki wniosek i co Wy na to .

Część III Dodatkowe oświadczenia dla osób ubiegających się o zasiłek dla opiekuna będących rolnikiem, małżonkiem rolnika lub domownikiem /w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013 r. poz. 1403, 1623 i 1650) / Oświadczam, że w okresie od dnia 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie ustawy oraz od dnia wejścia w życie ustawy: jestem rolnikiem, zaprzestałem/zaprzestałam prowadzenia gospodarstwa rolnego od dnia:…………

Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia
…………………………….. data i podpis osoby ubiegającej się

https://www.mops.stargard.pl/index.php/7 ... a-opiekuna
rolnik

Napisano: 11 cze 2014, 13:06

To jaki rolnik masz problem jeżeli opiekowałeś się członkiem rodziny to wpisz datę 1 lipca że zaprzestałeś prowadzenia g.r. a nie biadol tu !! a jak nie chcesz kasy za zalegle to wpisz 15 maja !!!
lonia

Strona 20 z 25    [ Posty: 244 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x