w końcu co z rolnikami - Świadczenia rodzinne

Strona 7 z 25    [ Posty: 244 ]

Napisano: 03 cze 2014, 23:03

Trzykropku art. 3 nic nie wnosi w mojej sprawie, nadal posiadam czyli podlegam ubezpieczeniu z mocy ustawy. A jeżeli już nie będę posiadać to nie będę rolnikiem i nie będę podlegać ubezpieczeniu w KRUS. Miłych snów.
wwo

Napisano: 03 cze 2014, 23:27

tu nie chodzi o posiadanie ale o zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego- działalności rolniczej w/g krus, po takim zaprzestaniu można być wykreślonym z obowiązkowej składki w krus i wtedy można być objętym na wniosek a skoro na wniosek to składkę musi płacić ops do zus, nie może być płacona przez Ciebie na wniosek do krus,
...

Napisano: 04 cze 2014, 7:14

Gość pisze: Tylko, że jeszcze są przepisy KPA, których też musimy przestrzegać,a wśród nich jedna z ZASAD OGÓLNYCH:

Art. 7. W toku postępowania organy administracji publicznej stoją na straży praworządności, z urzędu lub na wniosek stron podejmują wszelkie czynności niezbędne do dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego oraz do załatwienia sprawy, mając na względzie interes społeczny i słuszny interes obywateli.

W więc jeżeli wiemy, że rolnik np. składa wnioski o dopłaty bezpośrednie do ARIMR jako użytkownik gospodarstwa, albo wniosek do Wójta o zwrot akcyzy wykorzystywanej do produkcji rolnej..... to wtedy patrząc na zasadę ogólną KPA powinieneś tą sprawę dokładnie wyjaśnić......
Dla potrzeb postępowania o ustalenie prawa do ZDO ta sprawa mnie kompletnie nie interesuje, nie wyjaśniam dokładnie wszystkiego co dotyczy życia prywatnego interesanta, tylko to co może mieć wpływ na wydawaną przeze mnie decyzję. Data zaprzestania prowadzenia gosp. ma wpływ dlatego, że nie mogę przyznać świadczenia za okresy w których nie zaprzestał. Nie umiesz odnieść zasady ogólnej do konkretnego postępowania.
Gość pisze:Nadgorliwość jest niekiedy gorsza od faszyzmu.
Umówmy się, że prywatnie mogę mieć to gdzieś, ale służbowo mi za to płacą. To nie jest żadna nadgorliwość, bo ktoś, kiedyś może sprawdzić i zapytać dlaczego przyznałem świadczenie za okresy, w których strona nie spełniała przesłanek do jego otrzymania. Tak samo sprawdzam i proszę o podanie daty w przypadku podjęcia zatrudnienia, otwarcia działalności i kilka innych. I naprawdę nie widzę w tym żadnego powodu do biadolenia, rwania szat i rzucania wyświechtanych farmazonów w moją stronę - jeśli ktoś spełniał warunki w lipcu to podanie daty zaprzestania nie zrobi żadnej kompletnie różnicy.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 04 cze 2014, 7:38

"Zgodnie z art. 3 ust. 1 ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów,
w przypadku, gdy o zasiłek dla opiekuna ubiegają się rolnicy, małżonkowie rolników lub domownicy, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013 r. poz. 1403, 1623 i 1650), świadczenie to przysługuje odpowiednio:
1) rolnikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego;
2) małżonkom rolników lub domownikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego albo wykonywania przez nich pracy w gospodarstwie rolnym.
Zgodnie z ust. 2 ww. artykułu, zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego lub zaprzestanie wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, o których mowa w ust. 1, potwierdza się stosownym oświadczeniem złożonym pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.
W świetle powyższej regulacji, fakt zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego
lub zaprzestania wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, potwierdza ww. oświadczeniem.
Przepisy ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów oraz przepisy ustawy
o świadczeniach rodzinnych, nie przewidują innej drogi dowodowej na ww. okoliczność."
Bez dalszych komentarzy.
Gość

Napisano: 04 cze 2014, 7:50

1.zgoda, tylko oświadczenie, ale jak ops wystąpi do krus czy ma płacić za rolnika składkę bo ten złożył o zdo i złożył oświadczenie o zaprzestaniu to wtedy krus coś z tym zrobi ....
2 rolnik powinien również mieć świadomość, że jak złożył oświadczenie w ops to również powinien powiadomić o tym krus, bo tak mają rolnicy w przepisach krusowskich
...

Napisano: 04 cze 2014, 8:02

JESLI OD DNIA 01-07-2013 DO DNIA 14-05-2014 ORAZ OD DNIA 15-05-2014 DO NADAL NIE PROWADZI pANI GOSPODARSTWA ROLNEGO, NIE PRACUJE pANI W GOSPODARSTWIE ROLNYM TO ZASIŁEK DLA OPIEKUNA PANI PRZYSŁUGUJE, ZGODNIE Z USTAWĄ Z 04-04-2014 R. JESLI W W/W OKRESIE PRACOWAŁA pANI W GOSPODARSTWIE ROLNYM, PROWADZIŁA GOSPODARSTWO rOLENE TO NIESTETY ORGAN pANI ODMÓWI ŚWIADCZEŃ. wSZYSTKO ZLAEZY OD PANI OŚWIADCZENIA.
Karoosia

Napisano: 04 cze 2014, 8:09

Rolnik ma złozyc oswidczenie ze zaprzestal prowadzenia gospodarstwa rolnego z dniem 1 lipca 2013 r. i oplacal KRUS i dalej sam bedzie oplacal KRUS od dnia15 maja 2014 r.wowczas otrzyma zalegle i biezace swiadczenia wynikajace z ZDO.
ktoś

Napisano: 04 cze 2014, 8:55

Gość pisze:Bez dalszych komentarzy.
Gościu - ale gdzie Ty tu w tym co wkleiłeś, widzisz kontrargument dla tego co ja piszę?? :shock:
Gość pisze: zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego lub zaprzestanie wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, o których mowa w ust. 1, potwierdza się stosownym oświadczeniem złożonym pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.
"Zaprzestałem prowadzenia gosp. z dniem 12 września 2006 roku" ,
"Nie prowadzę gospodarstwa od maja 2009r."
"Nie pracuję w gospodarstwie męża od września 2013r."

To wszystko mogą być przykładowe oświadczenia, jak najbardziej zgodne z tym co napisałeś wyżej...
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 04 cze 2014, 10:36

dobrze a czy wyjaśniliście definicję co znaczy zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa ? ja napisałam do KRUS i czekam na odpowiedz, zobaczcie odsyłają nas do ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników - czytaliście ustawę ?. W art. 3 ust. 2 piszą o ,, stosownym oświadczeniu '' a co jeśli to oświadczenie będzie nie stosowne - my za to odpowiadamy. Wymyślili coś w 3 minuty ........... 1000 znaków ? do tej ustawy .....
A wiecie co? nie ma co sie oglądać , na wyjaśnienie ministerstwa ! bo to nie jest ,,akt prawa '' to jest ich interpretacja - my też interpretujemy każdy jak umie . A jak miałam kontrol ,wiecie co mi powiedzieli :
że za to wszystko odpowiadam ja ! a co tam, że Ministerstwo powiedziało.
Pamiętacie wykładnię art. 3 pt. 22, Ministerstwo swoje a Sądy swoje a przepis jeden . Jedni kazali dać i inni nie. Tak samo jest i tu . Zobaczcie umyli ręce , wniosek my mieliśmy zrobić , oświadczenie my . A co jeśli coś zrobiliśmy nie tak .
gopssssssss

Napisano: 04 cze 2014, 11:44

Dzwoniłam do znajomego z SKO. Pytanie moje było : jeżeli rolnik nie podpisze oświdczenia że z dniem 1 lipiec zaprzestal prowadzenia gospodarstwa czy nalezy mu sie wyrównanie do 14 maja 2014 r. Odpowiedż : nie należy się
koliberka

Strona 7 z 25    [ Posty: 244 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x