Dla potrzeb postępowania o ustalenie prawa do ZDO ta sprawa mnie kompletnie nie interesuje, nie wyjaśniam dokładnie wszystkiego co dotyczy życia prywatnego interesanta, tylko to co może mieć wpływ na wydawaną przeze mnie decyzję. Data zaprzestania prowadzenia gosp. ma wpływ dlatego, że nie mogę przyznać świadczenia za okresy w których nie zaprzestał. Nie umiesz odnieść zasady ogólnej do konkretnego postępowania.Gość pisze: Tylko, że jeszcze są przepisy KPA, których też musimy przestrzegać,a wśród nich jedna z ZASAD OGÓLNYCH:
Art. 7. W toku postępowania organy administracji publicznej stoją na straży praworządności, z urzędu lub na wniosek stron podejmują wszelkie czynności niezbędne do dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego oraz do załatwienia sprawy, mając na względzie interes społeczny i słuszny interes obywateli.
W więc jeżeli wiemy, że rolnik np. składa wnioski o dopłaty bezpośrednie do ARIMR jako użytkownik gospodarstwa, albo wniosek do Wójta o zwrot akcyzy wykorzystywanej do produkcji rolnej..... to wtedy patrząc na zasadę ogólną KPA powinieneś tą sprawę dokładnie wyjaśnić......
Umówmy się, że prywatnie mogę mieć to gdzieś, ale służbowo mi za to płacą. To nie jest żadna nadgorliwość, bo ktoś, kiedyś może sprawdzić i zapytać dlaczego przyznałem świadczenie za okresy, w których strona nie spełniała przesłanek do jego otrzymania. Tak samo sprawdzam i proszę o podanie daty w przypadku podjęcia zatrudnienia, otwarcia działalności i kilka innych. I naprawdę nie widzę w tym żadnego powodu do biadolenia, rwania szat i rzucania wyświechtanych farmazonów w moją stronę - jeśli ktoś spełniał warunki w lipcu to podanie daty zaprzestania nie zrobi żadnej kompletnie różnicy.Gość pisze:Nadgorliwość jest niekiedy gorsza od faszyzmu.
Gościu - ale gdzie Ty tu w tym co wkleiłeś, widzisz kontrargument dla tego co ja piszę??Gość pisze:Bez dalszych komentarzy.
"Zaprzestałem prowadzenia gosp. z dniem 12 września 2006 roku" ,Gość pisze: zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego lub zaprzestanie wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, o których mowa w ust. 1, potwierdza się stosownym oświadczeniem złożonym pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.