w końcu co z rolnikami - Świadczenia rodzinne

Strona 8 z 25    [ Posty: 244 ]

Napisano: 04 cze 2014, 13:44

Bardzo to wszystko ciekawe lecz jednoznacznej odpowiedzi brak :?:
zwz

Napisano: 04 cze 2014, 14:07

koliberka pisze:Dzwoniłam do znajomego z SKO. Pytanie moje było : jeżeli rolnik nie podpisze oświdczenia że z dniem 1 lipiec zaprzestal prowadzenia gospodarstwa czy nalezy mu sie wyrównanie do 14 maja 2014 r. Odpowiedż : nie należy się
Oczywista oczywistość, że jak nie złoży oświadczenia, odmowa ZDO.
Pytanie powinno brzmieć : czy rolnik ma składać oświadczenie z podaniem daty zaprzestania prowadzenia gosp. rolnego ?
Mój znajomy w SKO, twierdzi kategorycznie, że nie. Przy ewentualnym odwołaniu, brak podstaw do podtrzymania odmowy. Zapisy w ustawie nie zobowiązują rolnika do podania daty zaprzestania. Przepisy ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów oraz przepisy ustawy o świadczeniach rodzinnych, nie przewidują innej drogi dowodowej na ww. okoliczność.
niunia

Napisano: 04 cze 2014, 16:37

Dwóch znajomych z SKO, dwie skrajnie różne opinie co do daty zaprzestania, mam tylko nadzieję, że nie pracują w jednym SKO. :(
wwo

Napisano: 04 cze 2014, 19:42

Ale jeden jest prawdziwy. Ten który podaje uzasadnienie.
Gość

Napisano: 05 cze 2014, 8:48

Jak dla mnie jest kompletnie odwrotnie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2014, 8:50

Dla Ciebie, to na pewno, ale dla innych już nie. A może tak uzasadnienie podparte konkretnym zapisem ustawy.
niunia

Napisano: 05 cze 2014, 9:34

Wszystko jasne SKO ma rózne zdania na forum też. Nikt nie wie czy rolnik starajac się o zaległe czyli od 1 lipca 2013r. ma podpisać oświadczenie że z tym dniem zaprzestał prowadzenia gospodarstwa. Nie ukrywam ja też mam wątpliwości :(
kokonia

Napisano: 05 cze 2014, 11:46

niunia pisze:A może tak uzasadnienie podparte konkretnym zapisem ustawy.
Wrzucałem już z 5 razy. Nie wszyscy umieją czytać ze zrozumieniem po prostu.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2014, 13:39

Iks to może wysil się i raz podaj definicję zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego przez rolnika a nie jak piszesz w kółko tylko o dacie zaprzestania. Przecież data zaprzestania jest sprawą wtórną a kluczową jest znaczenie dosłowne i konkretne terminu zaprzestania prowadzenia gosp. rolnego. Piszesz, że sam u siebie w ośrodku nie masz rolników, ale co jest temat o rolnikach to ty już jesteś szczególnie zaangażowany jątrzeniem.... .
wwo

Napisano: 05 cze 2014, 13:46

do jaaaa, dziwne, ze nie masz przyznanego swiadczenia pielęgancyjnego, urodzilas niepelnosprawne dziecko to dlaczego z dnie 1 lipca 2013 r. wygaszono ci decyzje, wytlumacz mi
hk54

Strona 8 z 25    [ Posty: 244 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x