w końcu co z rolnikami - Świadczenia rodzinne

Strona 9 z 25    [ Posty: 244 ]

Napisano: 05 cze 2014, 13:53

zaprzestanie gospodarstwa rolnego:
zaprzestanie prowadzenia osobiście i na własny rachunek działalności w zakresie produkcji roślinnej lub zwierzęcej
( art. 3 ustawy zdo, art. 6 ust 1, ust 2, ust 3, ust 4 ustawy o ubezp. społ. roln. )
...

Napisano: 05 cze 2014, 13:56

Rozumiem, że z podkreśleniem na osobiście i na własny rachunek.
wwo

Napisano: 05 cze 2014, 14:01

wwo pisze:do jaaaa, dziwne, ze nie masz przyznanego swiadczenia pielęgancyjnego, urodzilas niepelnosprawne dziecko to dlaczego z dnie 1 lipca 2013 r. wygaszono ci decyzje, wytlumacz mi
No właśnie, dlaczego...?
Bo jestem rolnikiem (nie prowadzącym gospodarstwa, nawet nie zamieszkującym w pobliżu) i opłacam składki kRUS. Wg NSA rolnik nie jest uprawniony do świadczenia pielęgnacyjnego, a część urzędów kierowało się właśnie tym wyrokiem ( a nie ustawą). W konsekwencji sKO podtrzymało decyzję I instancji, a WSA oddalił moją skargę (ich skolei wiąże orzecznictwo NSA. Błędne koło. Co śmieszniejsze, w gminie oddalonej od mojego miejsca zamieszkania o 3 km- takie świadczenia rolnikom się należały i nikt tego nie kwestionował...
jaaaa

Napisano: 05 cze 2014, 14:39

jaaaa pisze:
wwo pisze:do jaaaa, dziwne, ze nie masz przyznanego swiadczenia pielęgancyjnego, urodzilas niepelnosprawne dziecko to dlaczego z dnie 1 lipca 2013 r. wygaszono ci decyzje, wytlumacz mi
No właśnie, dlaczego...?
Bo jestem rolnikiem (nie prowadzącym gospodarstwa, nawet nie zamieszkującym w pobliżu) i opłacam składki kRUS. Wg NSA rolnik nie jest uprawniony do świadczenia pielęgnacyjnego, a część urzędów kierowało się właśnie tym wyrokiem ( a nie ustawą). W konsekwencji sKO podtrzymało decyzję I instancji, a WSA oddalił moją skargę (ich skolei wiąże orzecznictwo NSA. Błędne koło. Co śmieszniejsze, w gminie oddalonej od mojego miejsca zamieszkania o 3 km- takie świadczenia rolnikom się należały i nikt tego nie kwestionował...
Ale uchwała NSA nie ma tu już znaczenia . Jest ustawa z dnia 4 kwietnia 2014r.
Gość

Napisano: 05 cze 2014, 14:48

no ale skoro zaprzestałas prowadzenia gosp. rolnego to SP zawsze sie nalezało.

uchwała NSA stwierdziła moim zdaniem, żę prowadzenie gosp. rolnego jest negatywna przeslanka nie posiadanie.
1986

Napisano: 05 cze 2014, 15:02

1986 pisze:no ale skoro zaprzestałas prowadzenia gosp. rolnego to SP zawsze sie nalezało.

uchwała NSA stwierdziła moim zdaniem, żę prowadzenie gosp. rolnego jest negatywna przeslanka nie posiadanie.
Co teraz ma wspólnego uchwała NSA ? Jest ustawa.
Gość

Napisano: 05 cze 2014, 15:56

wwo pisze:Piszesz, że sam u siebie w ośrodku nie masz rolników, ale co jest temat o rolnikach to ty już jesteś szczególnie zaangażowany jątrzeniem...
Bo ja jestem bardzo wyczulony na głupotę i ignorancję po prostu. Pisałem już nie raz - róbcie jak uważacie, kierujcie się sercem, rozsądkiem, wpisami 'Gościa' - czym chcecie, podejmijcie decyzje i konsekwentnie się tego trzymajcie. Ja po prostu byłbym ostrożny w rozdawaniu publicznej kasy lekką ręką wbrew sugestiom mądrych ludzi - niekoniecznie akurat moich, bo wielu z was mnie do takich nie zalicza. Przeanalizujcie na spokojnie, skonsultujcie temat z SKO, radcą prawnym itd.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2014, 16:13

Zamilcz już, zakompleksiony człowieczku.
Gość

Napisano: 05 cze 2014, 20:12

Iks pisze:
wwo pisze:Piszesz, że sam u siebie w ośrodku nie masz rolników, ale co jest temat o rolnikach to ty już jesteś szczególnie zaangażowany jątrzeniem...
Bo ja jestem bardzo wyczulony na głupotę i ignorancję po prostu. Pisałem już nie raz - róbcie jak uważacie, kierujcie się sercem, rozsądkiem, wpisami 'Gościa' - czym chcecie, podejmijcie decyzje i konsekwentnie się tego trzymajcie. Ja po prostu byłbym ostrożny w rozdawaniu publicznej kasy lekką ręką wbrew sugestiom mądrych ludzi - niekoniecznie akurat moich, bo wielu z was mnie do takich nie zalicza. Przeanalizujcie na spokojnie, skonsultujcie temat z SKO, radcą prawnym itd.
To rolnicy Twoim zdaniem to glupcy czy jak to mam rozumiec?ten kto przyznaje rolnikom to glupiec?Bo rolnik nie ma prawa miec w rodzinie kogos niepelnosprawnego?To sie zdziwisz,bo ja mam chore dziecko i 20ha ziemi mam tez zdrowe dzieci i meza ktory pracuje w polu zagrodzie i jeszcze mi pomaga przy dzieciach.Ale wiem znajdzie sie urzednik ktory stwierdzi kobieto przeciez mozesz pogodzic prace w gosp.z opieka nad dzieckiem,na co Ci jakaspomoc,chcesz roztrwonic panstwowe pieniadze ,innym sie naleza,a Ty do roboty.
Dominika 66

Napisano: 05 cze 2014, 20:32

Gość pisze:Zamilcz już, zakompleksiony człowieczku.
Twoja stara?
Dominika 66 pisze:To rolnicy Twoim zdaniem to glupcy
Nie, dlaczego?
Dominika 66 pisze:ten kto przyznaje rolnikom to glupiec?
Jeśli robi to wbrew prawu i logice, to albo głupiec albo kamikaze.
Dominika 66 pisze:Bo rolnik nie ma prawa miec w rodzinie kogos niepelnosprawnego?
Oczywiście, że ma.
Dominika 66 pisze:To sie zdziwisz
Nie sądzę.
Dominika 66 pisze:Ale wiem znajdzie sie urzednik ktory stwierdzi kobieto przeciez mozesz pogodzic prace w gosp.z opieka nad dzieckiem
Bez przesady, jeśli Twoje obowiązki wobec niepełnosprawnego dziecko uniemożliwiają podjęcie pracy, to świadczenie możesz mieć.
Dominika 66 pisze:na co Ci jakaspomoc
Kiedy to nie jest pomoc.
Dominika 66 pisze:innym sie naleza,a Ty do roboty.
Czasem się należą, czasem się nie należą. Dura lex, sed lex + niestabilny ustawodawca.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 9 z 25    [ Posty: 244 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x