datę/termin wypłaty określamy "pod" sentencją decyzji, a przed uzasadnieniem. Ale nawet gdy nastąpi zmiana sposobu płatności nie zmieniamy decyzji, takimi drobiazgami się nie przejmujemy - bo w niektórych przypadkach klient kilka razy zmienia sobie sposób płatności. W decyzji podajemy konkretny dzień miesiąca, np. 20-dnia każdego miesiąca, z dodatkową informacją, że jeżeli dzień wypłaty wypada w dzień wolny od pracy to wypłata następuje w następnym dniu roboczym. I tak mamy w decyzji podane terminy "w poszczególnych miesiącach"
oj nie wiem czy tak jest poprawnie sentencja to sentencja, moim zdaniem nie ma żadnych "pod" ani "nad" (i jeżeli wierzyciel coś chce zmienić a dot. to z reguły sentencji to należy zmienić decyzję.) Dlatego moje pytanie - czy z zapisu (w nowej ustawie) jednoznacznie wynika że terminy mają być podane w sentencji decyzji czy można "rozpiskę" wkleić do uzasadnienia (a nie jak wcześniej pisałam w pouczeniu - przepraszam:) ) bo wtedy unikniemy ciągłych zmian decyzji.
ust.8 pkt 2 - informacje o rozpoczęciu realizacji decyzji, o której mowa w pkt 1, i terminie wypłat świadczeń z funduszu aliment. w poszczególnych miesiącach OKREŚLONYCH W DECYZJI !!!!!!!!!
lenka90 skoro piszesz w decyzji, że wypłacasz 20 dnia każdego miesiąca to jakby robisz harmonogram wypłat i jak Ci z jakiś powodów nie wyjdzie w danym miesiącu wypłata tego 20 to musisz zmieniać decyzję i tego właśnie chciałabym uniknąć nie wpisując w sentencji decyzji rozpiski terminów, a umieścić ją np. w uzasadnieniu tylko nie wiem czy tak może być?:(
Witajcie... troszkę się dowiadywałam i chyba trzeba podać daty... dlatego ja miałam wcześniej od 25 każdego miesiąca....itd, ale od nowego okresu zasiłkowego przygotowałam już szablon na "dodatkowe informacje" z dokładnym harmonogramem wypłat uzgodnionym wcześniej z księgowością. Informacja o wypłatach zamieszczona jest między sentencją a uzasadnieniem. W razie zmian, których mam nadzieję nie będzie (marzenia ściętej głowy), nie trzeba zmieniać decyzji.
Miłego dnia.