chcę wystosować do dzieci babci wezwanie do wypełnienia obowiązku alimentacyjnego
chcę to zrobić ugodowo, jeżeli odmówią to wtedy pozostaje mi opiekun prawny przez Sąd i wystąpienie o alimenty ale to trwa i mnóstwo formalności trzeba załatwić w tym ubezwłasnowolnienie
czy ośrodki pomagają w załatwieniu takich spraw? babcia jest podopieczną ja otrzymuję teraz ZDO ale babci wymaga dużych nakładów finansowych w opiece, zatrudnienie opiekunki to duży koszt, mnie nie stać, dzieci babcią się przestały interesować jak zachorowała, chcę tylko aby dokładały się po 200 zł miesięcznie do opieki, nie robią tego od 2 lat a jeżeli chciałbym to robić przez Sąd to on wtedy patrząc na sytuację nie zasądzi od Nich po 200 tylko może po 500 miesięcznie więc dlatego chcę to ugodowo zrobić, do pisma chce dołączyć dokumentację medyczną, rachunki za prąd, paragony z aptek
wezwanie chciałabym napisać na podstawie k.r.o
Art.87.Rodzice i dzieci są obowiązani do wzajemnego szacunku i wspierania się.
Art.128.Obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo.