wezwanie do wypełnienia obowiązku alimentacyjnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 26 sie 2014, 11:45

chcę wystosować do dzieci babci wezwanie do wypełnienia obowiązku alimentacyjnego

chcę to zrobić ugodowo, jeżeli odmówią to wtedy pozostaje mi opiekun prawny przez Sąd i wystąpienie o alimenty ale to trwa i mnóstwo formalności trzeba załatwić w tym ubezwłasnowolnienie

czy ośrodki pomagają w załatwieniu takich spraw? babcia jest podopieczną ja otrzymuję teraz ZDO ale babci wymaga dużych nakładów finansowych w opiece, zatrudnienie opiekunki to duży koszt, mnie nie stać, dzieci babcią się przestały interesować jak zachorowała, chcę tylko aby dokładały się po 200 zł miesięcznie do opieki, nie robią tego od 2 lat a jeżeli chciałbym to robić przez Sąd to on wtedy patrząc na sytuację nie zasądzi od Nich po 200 tylko może po 500 miesięcznie więc dlatego chcę to ugodowo zrobić, do pisma chce dołączyć dokumentację medyczną, rachunki za prąd, paragony z aptek

wezwanie chciałabym napisać na podstawie k.r.o
Art.87.Rodzice i dzieci są obowiązani do wzajemnego szacunku i wspierania się.
Art.128.Obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo.
nie

Napisano: 26 sie 2014, 11:58

jak nie jesteś opiekunem prawnym babci to możesz sobie w nosie podłubać a nie występować z jakimkolwiek pismami
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2014, 12:07

Elmer pisze:jak nie jesteś opiekunem prawnym babci to możesz sobie w nosie podłubać a nie występować z jakimkolwiek pismami
babcia sama nie wystąpi jeżeli umiesz czytać to napisałam, że chcę ugodowo, ośrodki nie pomagają ugodowo załatwiać spraw, nie pomagają?

jeżeli chce się zawrzeć ugodę trzeba mieć na to papier, jeżeli nie to opiekun prawny i wtedy po wszystkich mogą wyskoczyć, że nie chciała ugodowo tylko od razu alimenty
nie

Napisano: 26 sie 2014, 12:12

przykro mi.
Nie jesteś opiekunem prawnym nie masz prawa wystąpić z żadnym pismem w imieniu babci. Jasno i wyraźne napisane, czy trzeba jeszcze coś podkreślić?

Ugodowo to możesz się z rodziną umówić, postawić im flaszkę i omówić ten problem.

Ośrodek to nie jest sąd ani mediator. Nie ten adres.

PS. sąd nie zasądzi więcej nich chce wnioskodawca, zawsze można przed sądem zawrzeć ugodę
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2014, 12:27

ja rozumiem, że nie jestem opiekunem PRAWNYM ale chcę to zrobić ugodowo więc może inaczej nie wniosek o alimenty ale wezwanie do próby ugodowej

ja dopiszę w tym wezwaniu, że ten wniosek nie ma żadnej mocy prawnej ale w przypadku braku zainteresowania wystąpię o opiekuna prawnego i będę żądać większej kwoty

ośrodek sprawdza czy pozostałe osoby mogą wykonywać opiekę, u mnie uznał, że nie mogą więc powinien pomóc w ugodzie bo zna sytuację i nie powie, że większa pomoc się nie należy tym bardziej, że nie dysponują usługami opiekuńczymi
nie

Napisano: 26 sie 2014, 12:29

ugodowo to przy flaszce.
Szkoda atramentu.
Nie mieszaj do spraw rodzinnych instytucji do tego nie powołanych.
Od alimentów są sądy.

PS. wyglądasz mi na szantażystę
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2014, 12:45

a ty na urzędasa który wszystko załatwia poprzez alkohol :?
nie

Napisano: 26 sie 2014, 12:50

Do zadań pracownika socjalnego i specjalisty pracy socjalnej należy w szczególności:
-pomoc w uzyskaniu dla osób będących w trudnej sytuacji życiowej poradnictwa dotyczącego możliwości rozwiązywania problemów
-udzielanie informacji, wskazówek i pomocy w zakresie rozwiązywania spraw życiowych osobom, które dzięki tej pomocy będą zdolne samodzielnie rozwiązywać problemy będące przyczyną trudnej sytuacji życiowej, skuteczne posługiwanie się przepisami prawa w realizacji tych zadań,
beka z Elmera

Napisano: 26 sie 2014, 12:55

beka z Elmera pisze:
Do zadań pracownika socjalnego i specjalisty pracy socjalnej należy w szczególności:
-pomoc w uzyskaniu dla osób będących w trudnej sytuacji życiowej poradnictwa dotyczącego możliwości rozwiązywania problemów
-udzielanie informacji, wskazówek i pomocy w zakresie rozwiązywania spraw życiowych osobom, które dzięki tej pomocy będą zdolne samodzielnie rozwiązywać problemy będące przyczyną trudnej sytuacji życiowej, skuteczne posługiwanie się przepisami prawa w realizacji tych zadań,
masz rację ale to dotyczy pracownika socjalnego a nie pracownika świadczeń rodzinnych, dlatego zwróć się z problemem do pracownika socjalnego albo wejdź na forum pomocy społecznej ;)
Kati@

Napisano: 26 sie 2014, 13:13

"Do zadań pracownika socjalnego i specjalisty pracy socjalnej należy w szczególności:
-udzielanie informacji, wskazówek i pomocy w zakresie rozwiązywania spraw życiowych osobom, które dzięki tej pomocy będą zdolne samodzielnie rozwiązywać problemy będące przyczyną trudnej sytuacji życiowej, skuteczne posługiwanie się przepisami prawa w realizacji tych zadań,"

1. Pracownika socjalnego a nie pracownika świadczeń rodzinnych;
2. pomoc dotycząca rozwiązywaniu problemów - pomoc uzyskał: musi być przedstawicielem/opiekunem prawny i musi wystąpić potem w jej imieniu o alimenty. Ośrodek nie jest tą instytucją, która się tym zajmuje. Nie ten adres;
3. udzieliłem wskazówek dzięki którym osoba może samodzielnie iść do sądu i uzyskać pomoc (alimenty);
4. pracownik socjalny nie ma prawa bez czyjegoś zaproszenia wejść do domu i prowadzić jakieś mediacje odnośnie płacenia alimentów. To nie ten adres
I teraz beka z "beki z Elmera".

PS. wszystkiego za flaszę nie załatwiam
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny