Przemek_P pisze:czy w sprawozdaniu w CAS powinny być te same kwoty co w sprawozdaniu SI KDR? bo u mnie wychodzi w CAS w pkt 11 dotacja przekazana przez UW 670 zł a w SI KDR w pkt 8 dotacja celowa na realizację zadań 700 zł czy te pozycje powinny być takie same?
Według mnie nie... Generalnie opis tych tabelek jest tak przejrzysty, że się zastanawiam kto to tworzył, bo geniusz w czystej postaci...
Ja robie tak:
Według objaśnień do poprzedniego sprawozdania za 2018 r., które otrzymałem z Urzędu Wojewódzkiego jest napisane odnośnie S01:
"W wierszu 8 wpisujemy faktyczną wykorzystaną dotację w drugim półroczu."
Zatem ja to rozumiem tak, że trzeba tam wpisać nie kwotę dotacji, ale wykorzystane przez gminę środki z dotacji. Więc wiersze o których piszesz nie będą równe.
Zatem:
W S01 jak wygenerujesz sprawozdanie to w wierszu 8 "
Dotacja celowa na realizację zadań związanych z przyznaniem Karty Dużej Rodziny (suma w. 1,2,3,4,5,6,7)" masz dwie kolumny:
- pierwsza kolumna to:
Przysługujące koszty na podstawie art. 29 ust. 4-6 ustawy */ dochody na podstawie art. 13 ust. 2 i 6 ustawy * i tutaj ci zliczy koszty z wierszy 1-7, jeśli coś błędnie ci wykazało to wpisujesz w wierszach 1-7 w kolumnie obok poprawne kwoty
- druga kolumna to:
Korekty dla wierszy 1-7 / Środki przekazane na dochody budżetu państwa, w związku z realizacją zadania wynikającego z ustawy* dla wierszy 8-10 i jeśli chodzi o wiersz 8 tutaj wpisujesz "
W wierszu 8 wpisujemy faktyczną wykorzystaną dotację w drugim półroczu -- według poprzednich objaśnień" więc wpisałem wykorzystaną kwotę dotacji ale tym razem w I półroczu (wiadomo stare objaśnienia).
Więc w CAS wiersz
12 Wykorzystane przez gminę środki z dotacji = w sprawozdaniu S01 wierszowi 8 "
Dotacja celowa na realizację zadań związanych z
przyznaniem Karty Dużej Rodziny (suma w. 1,2,3,4,5,6,7)" kolumnie "
Korekty dla wierszy 1-7 / Środki przekazane na dochody budżetu państwa, w związku z realizacją zadania wynikającego z ustawy* dla wierszy 8-10"
No i z CAS wiersz 10 "Razem przysługujące koszty na podstawie art. 29 ust. 4-6 ustawy." powinien być równy w S01 wierszowi 8 kolumnie "Przysługujące koszty na
podstawie art. 29 ust. 4-6 ustawy */ dochody na podstawie art. 13 ust. 2 i 6 ustawy *" Chyba, że system zliczył ci coś inaczej i podawałeś te korekty dla wierszy 1-7.
Według mnie ta druga kolumna w S01 źle została nazwana, ponieważ kiedyś nazywała się "
Wykorzystane środki z dotacji / środki przekazane na dochody budżetu państwa, w związku z realizacją zadania wynikającego z ustawy*, a teraz wprowadzili te możliwość korekty dla wierszy 1-7 i nazwali tą kolumnę "Korekty dla wierszy 1-7 / Środki przekazane na dochody budżetu państwa .... dla wierszy 8-10" a przecież w wierszu 8 nic nie przekazujemy na dochody budżetu Państwa, tak jakby ktoś zapomniał dodać tam te frazę "
Wykorzystane środki z dotacji", wystarczyłoby, żeby dodali tą frazę i wszystko stałoby się jasne.
Jak ktoś robi inaczej, niech się wypowie