Witam witam sprawozdanie S01 i CAS - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 01 lip 2019, 22:00

Witam witam jak zawsze co pół roku mamy sprawozdanka ogólnie wszystko mi się zgadza tylko mam problem z kosztami przysługującymi a dotacją z urzędu wojewódzkiego, koszty przysługujące są większe niż dotacja przekazana przez urząd wojewódzki, koszty które pokazuje mi raport z systemu SI kdr to jest około 475 zł a dotacja jaka przyszła z urzędu wojewódzkiego to 400 zł czy w takim przypadku kontaktować się z urzędem woj. ponieważ w cas wyskakuje mi błąd twardy że koszty nie mogą większe od otrzymanej dotacji...
Robert16221
Praktykant
Od: 23 lip 2013, 16:08
Zajmuję się: KDR/FA/DS

Napisano: 02 lip 2019, 9:15

Jeżeli rozmawiamy o CAS TO:
Na pewno dobrze wpisałeś?
Uzupełniasz wiersze 1-9 zgodnie z systemem SI KDR (o ile wszystko dobrze wprowadziłeś do systemu), jak źle coś wprowadziłeś to wpisz tyle ile powinno być poprawnie.
Wiersz 10 "Razem przysługujące koszty na podstawie art. 29 ust. 4-6 ustawy." obliczy ci na podstawie wierszy 1-9.
W wierszu 11 Dotacja przekazana przez Urząd Wojewódzki tu wpisujesz ile kasy dostaliście z Urzędu Wojewódzkiego?
W wierszu 12 ile kasy wykorzystaliście z tego co dał wam urząd wojewódzki (patrz wiersz 11). Wiadomo, że wykorzystaliście tyle ile wam dali lub mniej, nie mogliście wykorzystać więcej pieniędzy niż dostaliście. To niemożliwe.
itd...

Przed chwilą sprawdzałem i wiersz 10 musi być większy lub równy wierszowi 11, to logiczne. Nie może być przecież odwrotnie (chyba, że coś z zeszłego roku zostało - o ile to możliwe w ogóle)

Sprawdź jeszcze raz czy wszystko dobrze rozumiesz i poprawnie uzupełniasz.
I śpij o 21, a nie o robocie myślisz :roll:
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 02 lip 2019, 9:40

Witam z systemu właśnie si kdr wychodzi 473.55zł Si Kdr sam przecierz nalicza koszty za różne wnioski, a urząd wojewódzki do tej pory dał nam tylko 400zł dotacji właśnie i tu jest problem.....
Robert16221
Praktykant
Od: 23 lip 2013, 16:08
Zajmuję się: KDR/FA/DS

Napisano: 02 lip 2019, 10:05

Robert16221 pisze:Witam z systemu właśnie si kdr wychodzi 473.55zł Si Kdr sam przecierz nalicza koszty za różne wnioski, a urząd wojewódzki do tej pory dał nam tylko 400zł dotacji właśnie i tu jest problem.....
"SI KDR sam przecież nalicza koszty za różne wnioski" - a to dobre... o ile wszystko wprowadzisz poprawnie to tak, dlatego zalecam samodzielnie prowadzić swój rejestr i sprawdzać czy wszystko jest zgodne. Wystarczy, że źle zarejestrujesz wniosek np. nie zaliczysz wniosku który był tylko dla rodziców, a zaliczysz go do rodziny z dziećmi i kwoty z systemu nie będą zgodne z rzeczywistością.

Ale jaki problem? Chyba czegoś nie rozumiesz jeszcze, przeanalizuj to wszystko jeszcze raz i dokładnie. Urząd Wojewódzki przekazuje jakieś pieniądze do któregoś dnia np. do 15 maja ci przekazał 200zł, w międzyczasie od 15 maja do 30 czerwca ty zrobiłeś X wniosków na 100zł, ale UW nie zdążył ci przekazać jeszcze tych 100zł. Więc wpisujesz w wierszu 11 tylko 200zł. A w wierszu 10 tyle ile powinieneś dostać z Urzędu Wojewódzkiego czyli 300zł. Czemu nie przekazują np. dotacji co 3 miesiące tego nie wiem, byłoby to prostsze, mają jakieś "swoje" terminy - nie jestem księgowym.
Może ktoś inny ci to wytłumaczy lepiej, poddaje się... :D Nie ma opcji twardej walidacji gdy wszystko poprawnie uzupełnisz, ewentualnie zadzwoń do osoby od sprawozdania z waszego Urzędu Wojewódzkiego (w moim pracuje sympatyczna Pani od KDR) i przedstaw sytuację, może przez tel lepiej to wyjaśnisz.
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 02 lip 2019, 15:03

w ostatniej dotacji jaka dostałes nie była uwzględniona kwota przysługująca za czerwiec, bo przyjdzie z Twojego LUWu dopiero w lip[cu, dlategop masz wyższe koszty niż wysokość przekazanej dotacji
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2019, 9:52

czy w sprawozdaniu w CAS powinny być te same kwoty co w sprawozdaniu SI KDR? bo u mnie wychodzi w CAS w pkt 11 dotacja przekazana przez UW 670 zł a w SI KDR w pkt 8 dotacja celowa na realizację zadań 700 zł czy te pozycje powinny być takie same?
Przemek_P
Stażysta
Od: 21 lip 2016, 8:29
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2019, 13:12

Przemek_P pisze:czy w sprawozdaniu w CAS powinny być te same kwoty co w sprawozdaniu SI KDR? bo u mnie wychodzi w CAS w pkt 11 dotacja przekazana przez UW 670 zł a w SI KDR w pkt 8 dotacja celowa na realizację zadań 700 zł czy te pozycje powinny być takie same?
Według mnie nie... Generalnie opis tych tabelek jest tak przejrzysty, że się zastanawiam kto to tworzył, bo geniusz w czystej postaci...

Ja robie tak:
Według objaśnień do poprzedniego sprawozdania za 2018 r., które otrzymałem z Urzędu Wojewódzkiego jest napisane odnośnie S01:
"W wierszu 8 wpisujemy faktyczną wykorzystaną dotację w drugim półroczu."
Zatem ja to rozumiem tak, że trzeba tam wpisać nie kwotę dotacji, ale wykorzystane przez gminę środki z dotacji. Więc wiersze o których piszesz nie będą równe.

Zatem:
W S01 jak wygenerujesz sprawozdanie to w wierszu 8 "Dotacja celowa na realizację zadań związanych z przyznaniem Karty Dużej Rodziny (suma w. 1,2,3,4,5,6,7)" masz dwie kolumny:
- pierwsza kolumna to: Przysługujące koszty na podstawie art. 29 ust. 4-6 ustawy */ dochody na podstawie art. 13 ust. 2 i 6 ustawy * i tutaj ci zliczy koszty z wierszy 1-7, jeśli coś błędnie ci wykazało to wpisujesz w wierszach 1-7 w kolumnie obok poprawne kwoty
- druga kolumna to: Korekty dla wierszy 1-7 / Środki przekazane na dochody budżetu państwa, w związku z realizacją zadania wynikającego z ustawy* dla wierszy 8-10 i jeśli chodzi o wiersz 8 tutaj wpisujesz "W wierszu 8 wpisujemy faktyczną wykorzystaną dotację w drugim półroczu -- według poprzednich objaśnień" więc wpisałem wykorzystaną kwotę dotacji ale tym razem w I półroczu (wiadomo stare objaśnienia).
Więc w CAS wiersz 12 Wykorzystane przez gminę środki z dotacji = w sprawozdaniu S01 wierszowi 8 "Dotacja celowa na realizację zadań związanych z
przyznaniem Karty Dużej Rodziny (suma w. 1,2,3,4,5,6,7)
" kolumnie "Korekty dla wierszy 1-7 / Środki przekazane na dochody budżetu państwa, w związku z realizacją zadania wynikającego z ustawy* dla wierszy 8-10"

No i z CAS wiersz 10 "Razem przysługujące koszty na podstawie art. 29 ust. 4-6 ustawy." powinien być równy w S01 wierszowi 8 kolumnie "Przysługujące koszty na
podstawie art. 29 ust. 4-6 ustawy */ dochody na podstawie art. 13 ust. 2 i 6 ustawy *" Chyba, że system zliczył ci coś inaczej i podawałeś te korekty dla wierszy 1-7.

Według mnie ta druga kolumna w S01 źle została nazwana, ponieważ kiedyś nazywała się "Wykorzystane środki z dotacji / środki przekazane na dochody budżetu państwa, w związku z realizacją zadania wynikającego z ustawy*, a teraz wprowadzili te możliwość korekty dla wierszy 1-7 i nazwali tą kolumnę "Korekty dla wierszy 1-7 / Środki przekazane na dochody budżetu państwa .... dla wierszy 8-10" a przecież w wierszu 8 nic nie przekazujemy na dochody budżetu Państwa, tak jakby ktoś zapomniał dodać tam te frazę "Wykorzystane środki z dotacji", wystarczyłoby, żeby dodali tą frazę i wszystko stałoby się jasne.

Jak ktoś robi inaczej, niech się wypowie :oops:
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2019, 14:04

Dzięki za wyjaśnienia będę się w nie wczytywać :cry:
Przemek_P
Stażysta
Od: 21 lip 2016, 8:29
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]