domowa przyznania Karty - decyzja odmowna - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 27 cze 2019, 15:50

proszę o pomoc, jakies wzory decyzji,które pisaliście.

Sytuacja:
Pani z Panem złożyli wniosek o KDR. Z rozmowy wynikło, że nie są małżeństwem - przyznali sie. Pan jest ojcem 3 dzieci, Pani zaś 2. Podczas rozmowy tłumaczyłem, że Karta nie będzie się jej należała ale i tak złożli wniosek ponieważ chcą uzyskać odmowę na piśmie.
Byli dobrze przygotowain do tej rozmowy. Mieli jakieś wyroki sądów podrukowane z Internetu "niby o identycznej sytuacji jak u nich".
stwierdzili, że się odwołają do SKO, a pózniej własnie do Sądu.

Z tego wsysztkiego upewnijcie mnie, że Karta się Pani NIE Należy prawda?

Jakieś wzory decyzji, które pisaliście na ten temat? która będzie reprezentować Urząd Miasta w SKO i Sądzie?
Myślkę, ze duzo pracy mnie czeka przy niej, gdyż musi być bardzo dokładna..
Bartosz
Praktykant
Od: 05 sty 2019, 23:42
Zajmuję się: KDR

Napisano: 28 cze 2019, 8:54

Czytałem o takich wyrokach na tym forum - przytaczali je inni użytkownicy, że były takie wyroki, ale to absurd. Karta należy się Panu, 3 dzieci (tylko tym które mieszkają w tej samej gminie u was), a Pani NIE.

Ja wydałbym decyzję odmowną tylko dla tej Pani, a reszcie chyba można przyznać. Proszę bardzo się odwoływać. Wiesz ilu osobom ta karta by się należała w takich sytuacjach gdyby "konkubentce" należała się karta? Co prawda są różne opinie na ten temat (poczytaj niżej. Gdyby to było takie proste jak "konkubent" to każdy mógłby sobie taką kartę "załatwić" - co za problem być konkubentem?

Tematy -> https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=57 ... p207681768
https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=57 ... p207662753
https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=57 ... p207477348

Art. 10 ust. 4 pkt 1
4. Składając wniosek o przyznanie Karty, przedstawia się w szczególności:
1) w przypadku rodzica - oświadczenia, że rodzic miał lub ma na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci oraz że nie jest lub nie był pozbawiony władzy rodzicielskiej ani ograniczony we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci;

Pan ci złoży takie oświadczenie, Pani nie (ponieważ jest napisane w stosunku do conajmniej trojga dzieci) więc jako rodzic nie może być oznaczona we wniosku. Nawet jak złoży to tylko w stosunku do dwójki, więc nie spełni warunków do przyznania karty czyli konkretnie art. 10 ust. 4 pkt 1 zapisanego w ustawie?
Jako małżonek rodzica nie może być, ponieważ nie są małżeństwem, czyli kogo ci zaznaczyli we wniosku przy tej Pani?

A jak wy uważacie?:)
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 28 cze 2019, 9:49

zaznaczyli, że ona "rodzic" przeglądając wniosek zauwazyłem po danych rodziców dzieci wykaznaych we wniosku, że nie jest ona Matką trzeciego dziecka. Więc zapytałem, i potwierdziła że nie jest. Jak spytałem czy jest żoną tego pana to powiedziała, że tak i zakreśliła rolę małżonka. po wprowadzeniu wniosku i sprawdzeniu w bazie Pesel SIKDR wynika, że ona Panna on Kawaler....
Bartosz
Praktykant
Od: 05 sty 2019, 23:42

Napisano: 28 cze 2019, 9:53

Zgadzam się z Michu95 przerabiałem to z rodziną pachworkową i wydawałem decyzje odmowną https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=57&t=207272070 (wzór pod linkiem), sprawa była uzgadniana z radcą prawnym, o tych wyrokach tez rozmawialiśmy, ale w tym przypadku który ty opisujesz to pisz odmowną decyzję ;)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31

Napisano: 28 cze 2019, 9:58

Bartosz pisze:zaznaczyli, że ona "rodzic" przeglądając wniosek zauwazyłem po danych rodziców dzieci wykaznaych we wniosku, że nie jest ona Matką trzeciego dziecka. Więc zapytałem, i potwierdziła że nie jest. Jak spytałem czy jest żoną tego pana to powiedziała, że tak i zakreśliła rolę małżonka. po wprowadzeniu wniosku i sprawdzeniu w bazie Pesel SIKDR wynika, że ona Panna on Kawaler....

Warto by się upewnić w urzędzie stanu cywilnego, wczoraj miałem sytuację, ze Pani podawała że jest rozwiedziona a przy weryfikacji PESEL miała że jest małżonka wiec tam czasem też są błędne dane, to się zdarza ;) USC może potwierdzić albo zaprzeczyć ;)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31

Napisano: 28 cze 2019, 10:20

Sprawdzałem w USC Panna i Kawaler...
Zatem decyzja odmowna, niech się odwołują

Dzięki wszystkim . :)
Bartosz
Praktykant