Jak rozpatrzyć wniosek? Komu przyznać KDR? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 01 lip 2019, 11:09

Pani miała przyznane Karty Dużej Rodziny na siebie, męża i trójkę dzieci, od 2014 r. Zgłosiła się w celu przedłużenia ważności karty dla córki, (która skończyła już 18 lat, ale nadal się uczy), dla syna, który nadal ma ważną kartę do 2022 r., ale wnioskuje dla niego o domówienie karty elektronicznej, najstarszy syn ma ukończone 18 lat, ale nie uczy się, ważność karty się skończyła. Pani wnioskuje także o domówienie kart elektronicznych dla siebie i męża. Jak rozpatrzyć wniosek? Czy córce należy się przedłużenie karty? Czy dla syna, który ma wciąż ważną kartę można domówić kartę elektroniczną?
KaKa4321
Praktykant
Od: 06 cze 2017, 9:19
Zajmuję się: KDR, SR, CP

Napisano: 02 lip 2019, 8:37

Jestem po konsultacji z radcą prawnym i uważa on, że córce nie przedłużam karty. Ukończyła ona 18 lat i nadal się uczy, ale jej wniosek o przedłużenie karty nie może zostac rozpatrzony pozytywnie, ponieważ nie są spełnione przesłanki z art. 4 ust 2a ustawy o KDR. Zgodnie z tym przepisem prawo do posiadania KDR przysługuje dziecku, jeżeli w dniu skłądania wniosku o przedłużenie karty co najmiej 3 dzieci w rodzinie wielodzietnej spełnia wymagania określone w art 4 ust 2b. A w tej rodzinie nie jest ten warunek spełniony, gdyż drugi syn ukończył 18 lat i nie uczy się w dniu złozenia wniosku. Natomiast syn który ma wciąż ważną kartę może mieć domówioną kartę elektroniczną, gdyż jest ona tylko inną formą karty.
KaKa4321
Praktykant
Od: 06 cze 2017, 9:19
Zajmuję się: KDR, SR, CP

Napisano: 02 lip 2019, 8:59

Czyli twój radca prawny, ma identyczne zdanie jak nasz radca prawny i jak ja. Ale jednocześnie inne niż zdecydowana większość użytkowników forum, co nie oznacza, że we 2 się mylimy, ale też tak może być.
Ja w takiej sytuacji nie przedłużam, od razu informuję, że się nie należy, jak ktoś się uprze to będę musiał wydać decyzję odmowną.
Dodam, że jesteś chyba pierwszą osobą na tym forum (ja też), która napisała, że radca poinformował ją, żeby nie przedłużać karty gdy nie ma 3 dzieci spełniających warunki ustawy.

Nawet rozmawiałem ze swoim radcą o art. 6 ust. 3, ale jego zdaniem tutaj ustawodawca miał na myśli sytuację, w której dziecko już ma przyznaną kartę i dotyczy tej konkretnej wydanej karty (a nie tzw. przedłużenia), a w każdym innym przypadku mam sprawdzać czy jest 3 dzieci w rodzinie. O wydaniu dodatkowej formy jeszcze nie rozmawiałem, ale zgodziłbym się z twoim radcą - to tylko dodatkowa forma, a nie nowa karta (mają ten sam numer). Według mnie to powinno być jasno uregulowane, ponieważ w ustawie nie ma czegoś takiego jak "przedłużenie".

Jeszcze będę chciał ze swoim radcą przedyskutować art. 6 ust. 4 w przypadku urodzenia się dziecka, ale to "przy okazji".

Zapoznaj się z postami niżej:
https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=57&t=207275458
https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=57&t=207271652
https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=57 ... 5&start=10
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny