Wniosek dla osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Wniosek dla osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej
Kto składa wniosek dla osoby ubezwłasnowolnionej?
Wnioskodawcą jest osoba ubezwłasnowolniona a podpisuje się opiekun prawny?
Opiekun prawny nie tworzy wspólnego gospodarstwa z osobą ubezwłasnowolnioną całkowicie. Ta osoba zamieszkuje sama.
Wnioskodawcą jest osoba ubezwłasnowolniona a podpisuje się opiekun prawny?
Opiekun prawny nie tworzy wspólnego gospodarstwa z osobą ubezwłasnowolnioną całkowicie. Ta osoba zamieszkuje sama.
- Krzysztof
- Starszy referent
- Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
- Kontakt:
Re: Wniosek dla osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej
Wniosek powinien złożyć opiekun prawny.
Opiekun prawny działa w imieniu i na rzecz osoby ubezwłasnowolnionej częściowo lub całkowicie.
Opiekun posługuje się tzw. zaświadczeniem sądowym, że jest opiekunem prawnym, którego oryginał powinien np. w takiej sprawie przedstawić organowi pomocowemu do wglądu.
Pieniądze uzyskane z wniosku osoby ubezwłasnowolnionej winny być przelane na konto tej osoby chorej lub na konto wspólne.
W innych sprawach (np. o większym kalibrze finansowym) realizowanych przez opiekuna prawnego na rzecz osoby ubezwłasnowolnionej, taki opiekun prawdopodobnie najpierw musiałby uzyskać zgodę sądu, aby następnie mógł działać.
Opiekun prawny działa w imieniu i na rzecz osoby ubezwłasnowolnionej częściowo lub całkowicie.
Opiekun posługuje się tzw. zaświadczeniem sądowym, że jest opiekunem prawnym, którego oryginał powinien np. w takiej sprawie przedstawić organowi pomocowemu do wglądu.
Pieniądze uzyskane z wniosku osoby ubezwłasnowolnionej winny być przelane na konto tej osoby chorej lub na konto wspólne.
W innych sprawach (np. o większym kalibrze finansowym) realizowanych przez opiekuna prawnego na rzecz osoby ubezwłasnowolnionej, taki opiekun prawdopodobnie najpierw musiałby uzyskać zgodę sądu, aby następnie mógł działać.
-----------
Krzysztof
Krzysztof

-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A to na pierwszej stronie w danych wnioskodawcy kto powinien być wpisany?Krzysztof pisze: 17 sty 2022, 0:26 Wniosek powinien złożyć opiekun prawny.
- Krzysztof
- Starszy referent
- Kontakt:
Opiekun prawny pomaga osobie chorej uzyskać dodatek osłonowy.ops-ops pisze: 17 sty 2022, 10:57 A to na pierwszej stronie w danych wnioskodawcy kto powinien być wpisany?
Skoro osoba chora jest osobą wnioskującą, to jej dane powinny figurować we wniosku.
Opiekun podpisuje się za osobę wnioskującą swoim imieniem i nazwiskiem, gdyż ja prawnie reprezentuje.
Przedstawia zaświadczenie o ustanowieniu opieki prawnej nad osobą wnioskodawcy, z którego to zaświadczenia ewentualnie możesz zrobić ksero.
Piszę to jako opiekun prawny, więc fajnie byłoby, gdyby ktoś inny z forumowiczów / organistów wypowiedział się jak to widzi.
-----------
Krzysztof
Krzysztof

-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP
- Kontakt:
U mnie opiekun prawny wpisał siebie jako wnioskodawca a skład rodziny tworzy tylko osoba ubezwłasnowolniona - ale mam problem jak to wrzucić do sygnity?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
na dzien dzisiejszy "chodzą" dwie wersje
1. dane wnioskodawcy i skład gospodarstwa - osoba ubezwłasnowolniona, a podpisuje się opiekun prawny w imieniu tej osoby
2. dane wnioskodawcy to opiekun, skład rodziny to osoba ubezwłasnowolniona, podpisuje się opiekun.
Jak powinno być prawidłowo?
Jak to ogarnąć w systemie sygnity?
1. dane wnioskodawcy i skład gospodarstwa - osoba ubezwłasnowolniona, a podpisuje się opiekun prawny w imieniu tej osoby
2. dane wnioskodawcy to opiekun, skład rodziny to osoba ubezwłasnowolniona, podpisuje się opiekun.
Jak powinno być prawidłowo?
Jak to ogarnąć w systemie sygnity?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, FA i ...
- Kontakt:
Opiekun prawny - w I części wniosku jako wnioskodawca (i on podpisuje)
Osoba ubezwłasnowolniona - w składzie gospodarstwa domowego
+ zaświadczenie z sądu o opiece
- Krzysztof
- Starszy referent
- Kontakt:
A do czego będzie, Tobie potrzebne, zaświadczenie z sądu od opiekuna skoro wnioskodawcą jest opiekun, a osoba ubezwłasnowolniona jest członkiem wspólnie prowadzonego gospodarstwa domowego ?*Ilona pisze: 07 lut 2022, 13:30 Opiekun prawny - w I części wniosku jako wnioskodawca (i on podpisuje)
Co zbierasz makulaturę ?
-----------
Krzysztof
Krzysztof

-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM,ST
- Kontakt:
Witam.
Mam taki sam przypadek z opiekunem prawnym, który wpisał się jako wnioskodawca a osoba ubezwłasnowolniona jest w składzie rodziny. Jak to ogarnąć w systemie Sygnity. Proszę o podpowiedz.
Mam taki sam przypadek z opiekunem prawnym, który wpisał się jako wnioskodawca a osoba ubezwłasnowolniona jest w składzie rodziny. Jak to ogarnąć w systemie Sygnity. Proszę o podpowiedz.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP
- Kontakt:
mam problem we wniosku wpisałam tylko dane osoby ubezwłasnowolnionej (bo inaczej liczył 2 osobowe gospodarstwo i dawał odmowę na przekroczenie) - teraz policzyło dobrze ale co z listą wypłat jak tam daje dane osoby ubezwłasnowolnionej - da się to ręcznie zmienić?
Oprócz Wniosek dla osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
decyzja i Informacja
Wojska Obrony terytorialnej dochody
jeden adres - kilka wniosków
wzór wniosku do ZUSU o wyskość składki zdrowotnej
CEEB rodzaj paliwa tylko w kotłach CO
Podwyższony dodatek dla mieszkańców "bloku"
brak możliwości sprawdzenia w Sygnity CBB
Kiedy decyzja?
Centralne ogrzewanie
Dzierżawa za pszenice
Ogrzewanie domu
Problem z rodzajem ogrzewania