Wniosek dla osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
ops-ops
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Wniosek dla osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej

Post autor: ops-ops »

Kto składa wniosek dla osoby ubezwłasnowolnionej?

Wnioskodawcą jest osoba ubezwłasnowolniona a podpisuje się opiekun prawny?

Opiekun prawny nie tworzy wspólnego gospodarstwa z osobą ubezwłasnowolnioną całkowicie. Ta osoba zamieszkuje sama.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Starszy referent
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
Kontakt:

Re: Wniosek dla osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej

Post autor: Krzysztof »

Wniosek powinien złożyć opiekun prawny.
Opiekun prawny działa w imieniu i na rzecz osoby ubezwłasnowolnionej częściowo lub całkowicie.
Opiekun posługuje się tzw. zaświadczeniem sądowym, że jest opiekunem prawnym, którego oryginał powinien np. w takiej sprawie przedstawić organowi pomocowemu do wglądu.
Pieniądze uzyskane z wniosku osoby ubezwłasnowolnionej winny być przelane na konto tej osoby chorej lub na konto wspólne.
W innych sprawach (np. o większym kalibrze finansowym) realizowanych przez opiekuna prawnego na rzecz osoby ubezwłasnowolnionej, taki opiekun prawdopodobnie najpierw musiałby uzyskać zgodę sądu, aby następnie mógł działać.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
ops-ops
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Krzysztof pisze: 17 sty 2022, 0:26 Wniosek powinien złożyć opiekun prawny.
Opiekun prawny działa w imieniu i na rzecz osoby ubezwłasnowolnionej częściowo lub całkowicie.
Opiekun posługuje się tzw. zaświadczeniem sądowym, że jest opiekunem prawnym, którego oryginał powinien np. w takiej sprawie przedstawić organowi pomocowemu do wglądu.
Pieniądze uzyskane z wniosku osoby ubezwłasnowolnionej winny być przelane na konto tej osoby chorej lub na konto wspólne.
W innych sprawach (np. o większym kalibrze finansowym) realizowanych przez opiekuna prawnego na rzecz osoby ubezwłasnowolnionej, taki opiekun prawdopodobnie najpierw musiałby uzyskać zgodę sądu, aby następnie mógł działać.
A to na pierwszej stronie w danych wnioskodawcy kto powinien być wpisany?
Awatar użytkownika
Krzysztof
Starszy referent
Kontakt:

ops-ops pisze: 17 sty 2022, 10:57 A to na pierwszej stronie w danych wnioskodawcy kto powinien być wpisany?
Opiekun prawny pomaga osobie chorej uzyskać dodatek osłonowy.
Skoro osoba chora jest osobą wnioskującą, to jej dane powinny figurować we wniosku.
Opiekun podpisuje się za osobę wnioskującą swoim imieniem i nazwiskiem, gdyż ja prawnie reprezentuje.
Przedstawia zaświadczenie o ustanowieniu opieki prawnej nad osobą wnioskodawcy, z którego to zaświadczenia ewentualnie możesz zrobić ksero.

Piszę to jako opiekun prawny, więc fajnie byłoby, gdyby ktoś inny z forumowiczów / organistów wypowiedział się jak to widzi.
-----------
nowa26
Referent
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP
Kontakt:

Post autor: nowa26 »

U mnie opiekun prawny wpisał siebie jako wnioskodawca a skład rodziny tworzy tylko osoba ubezwłasnowolniona - ale mam problem jak to wrzucić do sygnity?
ops-ops
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

na dzien dzisiejszy "chodzą" dwie wersje
1. dane wnioskodawcy i skład gospodarstwa - osoba ubezwłasnowolniona, a podpisuje się opiekun prawny w imieniu tej osoby
2. dane wnioskodawcy to opiekun, skład rodziny to osoba ubezwłasnowolniona, podpisuje się opiekun.

Jak powinno być prawidłowo?
Jak to ogarnąć w systemie sygnity?
*Ilona
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, FA i ...
Kontakt:

Post autor: *Ilona »

Opiekun prawny - w I części wniosku jako wnioskodawca (i on podpisuje)
Osoba ubezwłasnowolniona - w składzie gospodarstwa domowego
+ zaświadczenie z sądu o opiece
Awatar użytkownika
Krzysztof
Starszy referent
Kontakt:

*Ilona pisze: 07 lut 2022, 13:30 Opiekun prawny - w I części wniosku jako wnioskodawca (i on podpisuje)
Osoba ubezwłasnowolniona - w składzie gospodarstwa domowego
+ zaświadczenie z sądu o opiece
A do czego będzie, Tobie potrzebne, zaświadczenie z sądu od opiekuna skoro wnioskodawcą jest opiekun, a osoba ubezwłasnowolniona jest członkiem wspólnie prowadzonego gospodarstwa domowego ?
Co zbierasz makulaturę ?
-----------
JUSTYNAK83
Praktykant
Zajmuję się: DM,ST
Kontakt:

Post autor: JUSTYNAK83 »

Witam.
Mam taki sam przypadek z opiekunem prawnym, który wpisał się jako wnioskodawca a osoba ubezwłasnowolniona jest w składzie rodziny. Jak to ogarnąć w systemie Sygnity. Proszę o podpowiedz.
nowa26
Referent
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP
Kontakt:

Post autor: nowa26 »

mam problem we wniosku wpisałam tylko dane osoby ubezwłasnowolnionej (bo inaczej liczył 2 osobowe gospodarstwo i dawał odmowę na przekroczenie) - teraz policzyło dobrze ale co z listą wypłat jak tam daje dane osoby ubezwłasnowolnionej - da się to ręcznie zmienić?
ODPOWIEDZ