Nauka liczenia dochodu od podstaw
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Nauka liczenia dochodu od podstaw
Został mi przydzielony dodatek osłonowy, stąd moja prośba czy ktoś mógłby się podzielić jak wg liczyć dochód, ściągam dokumenty z Empatii. I co dalej ? mam program z INFO-R.
Nigdy nie miałam styczności z liczeniem dochodu, dlatego będę wdzięczna za wskazówki.
Nigdy nie miałam styczności z liczeniem dochodu, dlatego będę wdzięczna za wskazówki.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
- Kontakt:
Re: Nauka liczenia dochodu od podstaw
Jak masz już pobrane dane z MF i ZUS to od dochodu odliczasz podatek, składki społeczne i zdrowotne z ZUS. To co wyjdzie dzielisz na 12 miesięcy i na ilość osób w rodzinie. Jak wpiszesz to w program to sam Ci policzy (warto sprawdzić sobie program kalkulatorem, bo mogłaś coś przez przypadek źle wpisać i wyjdzie Ci niezgodność). Jeżeli ktoś miał ulgę na dziecko to pojawi się ona na wydruku z MF - ją doliczasz do dochodu wybierając opcje dochód nieopodatkowany. Tak samo jak ktoś ma jakiś inny dochód nieopodatkowany np.: alimenty, to też to wpisujesz w program. Nie wiem co jeszcze podpowiedzieć. Pisz jak będziesz miała pytanie ale z programem nie pomogę, bo mam sygnity.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM, ST, KDR
- Kontakt:
czy dochód z zagranicy też będzie w ministerstwie?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
- Kontakt:
Tak jest tam taka opcja.
-
- VIP
- Zajmuję się: Fszystkim
- Kontakt:
Witaj w naszym małym smutnym świecie

-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
będzie w MF jeżeli się z niego rozliczył, jeżeli nie będzie w dochodach nieopodatkowanych.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, 500+
- Kontakt:
a w sprawie emerytów/rencistów z ZUS, występujecie o składkę zdrowotną na piśmie czy bierzecie pit i oświadczenia do składki? Co z "13"? Też brać oświadczenie?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA, Śr, 500+
- Kontakt:
Co z "13"? Też brać oświadczenie?
13 emerytury nie odlicza się tak jak w rodzinnym. Bierzemy cały dochód z roku bazowego i dzielimy na 12. wynika to z ustawy o 13 emeryturze, jest tam zapis, że 13-tkę odlicza się przy rozpatrywaniu wniosków o SR lub FA, nie ma tam nic o wystawianiu zaświadczeń z czystego powietrza lub innych dodatków.
13 emerytury nie odlicza się tak jak w rodzinnym. Bierzemy cały dochód z roku bazowego i dzielimy na 12. wynika to z ustawy o 13 emeryturze, jest tam zapis, że 13-tkę odlicza się przy rozpatrywaniu wniosków o SR lub FA, nie ma tam nic o wystawianiu zaświadczeń z czystego powietrza lub innych dodatków.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Ale dochód wykazany w Urzędzie Skarbowym jest zazwyczaj dochodem brutto
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Dlatego go pomniejszasz o podatek i składki...Monika.Kloc pisze: 18 sty 2022, 9:15Ale dochód wykazany w Urzędzie Skarbowym jest zazwyczaj dochodem brutto
Oprócz Nauka liczenia dochodu od podstaw - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
brak możliwości sprawdzenia w Sygnity CBB
Kiedy decyzja?
Wniosek dla osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej
Centralne ogrzewanie
Dzierżawa za pszenice
Ogrzewanie domu
Problem z rodzajem ogrzewania
Problem z rodzajem ogrzewania
teczki
wydawanie informacji a plan budżetu
Wniosek OK-WUD
Taka zagadka....
Jaki numer z JRWA dla dodatku osłonowego?
wnioskodawca nie posiada numeru konta
dochody upewnijcie
CEEB