wniosek DM złożony szybciej - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 26 mar 2014, 16:51

Pani ma DM do 31.04.2014, złożyła mi w 20.03 wniosek, a ja nie sprawdziłam że ma jeszcze miesiąc DM.
Co z takim wnioskiem mam zrobić, bo to mój pierwszy przypadek:/ !!!
~AFA

Napisano: 26 mar 2014, 19:14

umorzenie
~zuza

Napisano: 27 mar 2014, 9:15

z urzędu, czy strona może napisać wniosek o nie rozpatrywanie i wtedy na wniosek strony ?
~AFA

Napisano: 27 mar 2014, 9:37

decyzja odmowna lub na wniosek strony cofnięcie wniosku o dm
~KK

Napisano: 27 mar 2014, 9:45

ok dzięki
a może macie wzór takiej decyzji ??
ślicznie proszę ;)
~AFA

Napisano: 27 mar 2014, 11:02

D E C Y Z J A

Na podstawie art. 105 § 2 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jednolity Dz. U. z 2000r. Nr 98, poz. 1071 z późniejszymi zmianami),
ORZEKAM
1. Umorzyć postępowanie w sprawie przyznania dodatku mieszkaniowego.
UZASADNIENIE
W dniu ...... złożył Pan wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego. Następnie w dniu ......... złożył Pan pisemną prośbę o umorzenie postępowania w sprawie przyznania dodatku mieszkaniowego. Prośbę swą uzasadnił Pan przedwczesnym złożeniem wniosku.
W związku z powyższym orzeczono jak w sentencji decyzji.
POUCZENIE

Od niniejszej decyzji służy wniesienie odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego ............................
~dorota

Napisano: 27 mar 2014, 11:23

Ja po prostu piszę pismo informujące, że wniosek nie może być rozpatrzony, ponieważ na ten okres jest jeszcze decyzja obowiązująca - i tyle.
~tekla

Napisano: 27 mar 2014, 14:27

Był kiedyś wyrok wg którego można załatwić pozytywnie, ale tylko na okres nie objęty wcześniejszym dodatkiem.
~jh

Napisano: 28 mar 2014, 1:02

art. 105 § 2. KPA: Organ administracji publicznej może umorzyć postępowanie, jeżeli wystąpi o to strona, na której żądanie postępowanie zostało wszczęte, a nie sprzeciwiają się temu inne strony oraz gdy nie jest to sprzeczne z interesem społecznym

czyli aby umorzyć sprawę musisz mieć zgodę strony na umorzenie...

ja w takich przypadkach dawałam odmowę...
wyszukana na szybko decyzja... ale uzupełnij sobie dziennik ustaw... bo ostatnio taką decyzję dawałam w 2005 r. więc może ją sobie nieco dopracujesz...

Na podstawie art. 7 ust. 1 i 5 ustawy z dnia 21 czerwca
2001r. o dodatkach mieszkaniowych /Dz.U. ..... / po rozpatrzeniu wniosku Pana/i/ ....... w sprawie przyznania dodatku mieszkaniowego,

O D M OWA przyznania dodatku mieszkaniowego.

U Z A S A D N I E N I E:

Zgodnie z art. 7 ust. 5 powołanej w podstawie prawnej ustawy, dodatek mieszkaniowy przyznaje się na okres sześciu miesięcy, licząc od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu złożenia wniosku.

Decyzją Nr .... z dnia .....r. przyznano Panu dodatek mieszkaniowy na okres 6 miesięcy tj. od dnia 1 kwietnia 2005r. do 30 września 2005r. Dodatek na następny okres może być przyznany dopiero po upływie terminu określonego w powyższej decyzji.

W tej sytuacji orzeczono o odmowie przyznania dodatku mieszkaniowego na złożony wniosek dnia 18.08.2005r.
Kolejny wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego powinien być złożony w miesiącu wrześniu 2005r.
~gorzatka

Napisano: 24 maja 2016, 9:50

Witam
Trochę odkopię temat.
Mam przypadek wnioskodawcy, który przesłał wniosek pocztą (za wcześnie j.w.), ale bez podpisu zarządcy i bez informacji o sposobie przekazania ryczałtu.
Czy dać od razu odmowę, czy najpierw wezwać do uzupełnienia braków.
Oczywiście jestem za pierwszą wersją, ale proszę o pomoc, aby się upewnić.
Nowy 19

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x