wniosek do sadu pilna sprawa, proszę o pomoc - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 09 cze 2016, 10:28

dzieci mojego brata trafiły do placówki do Bydgoszczy to dzieci w wieku 2, 5, 9 lat. brat dowiedził sie o tym wczoraj od kuratora który sie z nim skontaktował dzieci sa tam od 30 maja, czy mozecei powiedziec jak wygląda wniosek do sadu o pobyt dzieci na okres wakacji u niego oraz wniosek o to zeby dzieci do niego wróciły na stałe?
Wszyscy jestesmy w szoku nie spodziewalismy się ze sprawy przybiora taki obrót. Zona mojego brata zabrała dzieci rok temu na drugi koniec Polski bo poznała jakiegos mężczyzne przez internet :? :? :?
Dzwoniłam juz do tej placówki wszyskie kwestie techniczne i prawne mi wyjasnili ale chcemy dzieci zabrac na wakacje do domu bo reszta spraw z ich powrotem do domu raczej potrwa,

BARDZO PROSZE O POMOC.
ilona 86

Napisano: 10 cze 2016, 9:07

Krótko piszesz własnymi słowami, że prosisz o zgodę na urlopowanie małoletnich (i tu wymieniasz dzieci), na jaki okres chcesz je urlopować i że jesteś w stanie zapewnić im odpowiednie warunki materialno-bytowe w czasie ich pobytu. Przed wydaniem zgody sąd przyśle kuratora, który powinien sprawdzić wasze warunki. Nie wiem jak w Bydgoszczy, ale u nas tak to wygląda.
koal

Napisano: 10 cze 2016, 12:57

koal pisze:Krótko piszesz własnymi słowami, że prosisz o zgodę na urlopowanie małoletnich (i tu wymieniasz dzieci), na jaki okres chcesz je urlopować i że jesteś w stanie zapewnić im odpowiednie warunki materialno-bytowe w czasie ich pobytu. Przed wydaniem zgody sąd przyśle kuratora, który powinien sprawdzić wasze warunki. Nie wiem jak w Bydgoszczy, ale u nas tak to wygląda.
to znaczy bratowa zabrała dzieciaki do Bydgoszczy i one sa w jednej z tamtejszych placówek :( A mozesz mi jeszcze powiedziec czy jakies akty urodzenia trzeba do tego wniosku dołączyć dołączyć? bo mój brat nic nie ma bratowa wszystko zabrała. Teraz wszystko jest zinformatyzowane w urzedach nie chcą żaświadczen np. z ZUSu to moze obejdzie sie bez tych aktów? chcemy jak najszybciej wyslac ten wniosek zeby dzieci na wakacje przyjechały do domu :( :(
ilona86

Napisano: 13 cze 2016, 17:14

Witam,
ustalcie z bratem kto ma wystapic z wnioskiem do sądu czy Ty czy brat jako ojciec dzieci. Bo jeśli do brata będą jakieś zastrzeżenia co do mozliwości sprawowania na nimi opieki (np. brak pracy, albo praca w delegacji, brak miejsca zamieszkania, niezbyt dobra opinia) to może klepiej, zebyś Ty jako ciotka złożyla ten wniosek na czas wakacji lub rozstrzygnięcia w sprawie.
Musisz jednak sama uzasadnic, że jesteś gotowa i masz warunki do tego, zby sie nimi zająć (odpowiednie warunki mieszkaniowe, praca lub inny dochód, opinię o sobie i rodzinie). Im wiecej opinii i zaświadczeń, tym sąd bedzie miał wiecej materiału i wiedzy do podjęcia decyzji.
Jak brat czy Ty złożysz wniosek to pilotujcie temat, dowiadujcie sie, chodźcie i dzwoncie do sądu; jesli Wam zależy na dzieciach.
Pozdr.
Wojtek.

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x