15-17 czerwca 2016 roku w Wieńcu Zdrój pod Włocławkiem odbęd - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 08 cze 2016, 21:15

Konferencja poświęconej tematyce miejsca rodziny w pieczy zastępczej pt.: „RODZINA W LOKALNYM SYSTEMIE…”.
Zapraszamy do formułowania waszych doświadczeń z realizacją ustawy, uwag jakie macie i propozycji rozwiązań. Każda uwaga zostanie na konferencji omówiona. Jeżeli ktoś ma ochotę w konferencji uczestniczyć to zapraszamy
Damiantbg

Napisano: 08 cze 2016, 23:14

Cześć. No cóż. Najbardziej cieszy fakt, że jest jeden akt prawny,który powinien regulować sprawy pieczy dokładnie a jak jest. Art 100 4a masakra. Pisać z automatu wniosek do sądu o podjęcie działań w celu powrotu do domu, kiedy tam tylko wypalona dziura w ziemi? Ale co tam. Mija 18 miesięcy i musisz. Przykładów wiele. Ale czekam na innych no i zapraszam na Konferencję.
marcin75

Napisano: 09 cze 2016, 8:42

https://zpp.pl/sites/default/files/aktua ... epczej.pdf

mam wrażenie że praktycy dochodzą do głosu najwyższy czas
Damiantbg

Napisano: 10 cze 2016, 23:00

DYREKTOR W KAŻDEJ MAŁEJ PLACÓWCE..PLACÓWEK CORAZ WIĘCEJ A DZIECI DO NICH KIEROWANYCH CORAZ MNIEJ...NIE SĄDZIŁEM,ŻE NASZE PAŃSTWO STAĆ NA TAKIE MARNOTRAWSTWO KASY
Teodor

Napisano: 11 cze 2016, 23:36

Zgadzam się z Tobą. Naszym zdaniem to jest złe i staramy się to zmienić. Centra sprawdzają się i nie warto tego zmieniać. A co do dzieciaków na konferencji zostaną przedstawione dane za 2015. Na swoim poletku niestety nadal ponadstan. No i zaczynają się pojawiać interwencje po 500 plus.
marcin75

Napisano: 12 cze 2016, 10:58

Tak???U nas niedostany i nie zauważyłem,by z 500 dzieci trafiały,bo nie o to chodzi. I daj tu ludziom kasę.U nas z powodu kasy był i jest inny problem-problem alkoholowy kolegi wychowawcy.Jak był na KN i miał za dużo kasy to czuł sie pewnie i okresowo na zwolnieniach i w stanie nieważkości..nie będę uszczegółowiał..itp. Niczego się nie bał.Jak jest na KP to i ostrożniejszy.Kasa mniejsza i zwolnić łatwiej.

A co do problemów alkoholowych....zobaczcie ile reklam dot. alkoholu jest z okazji EURO i nie tylko.Co jest lansowane.Ludzie chłonął to jak gąbki...masakra.I co tu się dziwić.
Kuba12

Napisano: 13 cze 2016, 16:55

Witam,
u nas nadstany i interwencje "z okazji" 500+.
Nie wszyscy potrafią, niestety, zrobić dobry użytek z dodatkowego stałego dopływu gotówki - szkoda dzieci ;)
Kubo, masz racje, że alkohiol jest w reklamach wszechobecny, ale ja ogladam te same reklamy i nie zauważyłem, żebym jakoś więcej z tego powodu spożywał ha ha ;)
Reklamy to problem, ale środowisko, wzorce zachowań, to m.in. to co wpływa na podatność na te reklamy.
zapraszamy na konferencję :)
Pozdr.
Wojtek.

Napisano: 18 cze 2016, 19:30

Konferencja merytoryczna i przedstawiciele około 200 placówek poruszali bardzo ważne tematy, wkrótce szczegóły co zostało wypracowane.
Damiantbg

Napisano: 29 cze 2016, 10:28

Czy u kogoś w placówce stosuje się zawieszenie władzy rodzicielskiej na czas pobytu dziecka w placówce?

Rozwiązałoby to problem wiecznej nieobecności rodziców.
Mariannna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x