Pani złożyła wniosek o przedłużenie terminu wartości karty dla dziecka pow.18 r.ż.
Jak się okazało rodzina do 2017 mieszkała w innej gminie i tam przyznano karty tradycyjne wszystkim członkom rodziny. O zmianie miejsca zamieszkania nie poinformowała tamtejszego urzędu wydającego KDR.
Co w tej sytuacji zrobić?
Rozumiem, że u mnie składa wniosek (jako nowa rodzina) o przyznanie KDR w 2 formach dla wszystkich osób w rodzinie. Wprowadzam wniosek, wybieram osoby z systemu, aktualizuję dane i przyznaję karty. Karty wydane przez inną gminę zostają automatycznie anulowane.
1. W jaki sposób informuję tamtejszą gminę o tym fakcie? Wysyłam korespondencję przez SI KDR, czy mogę tradycyjnie?
2. Co z anulowanymi kartami? Czy rodzina zwraca te karty do poprzedniej gminy? Zostawia je u mnie i ja obcinam rogi? Czy w ogóle nie robi się nic?
Wniosek KDR-zmiana gminy. Co dalej?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW,ŚR,KDR
- Kontakt:
- ubu
- Podinspektor
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Re: Wniosek KDR-zmiana gminy. Co dalej?
tak w miarę możliwości ty obcinasz rogi kart i możesz im oddać, a gminę informujesz pismem że następujące numery kart KDR to w miarę bezpieczne dane zostały anulowane w związku ze złożeniem nowego wniosku w nowej gminie 

"To err is human, to forgive is divine"
-
- Stażysta
- Kontakt:
1. A w którym momencie obcinam te rogi? Przy składaniu wniosku czy przy odbiorze nowych kart? Jeśli przy wniosku to do momentu rozpatrzenia i przyznanie kart pozbawiam ludzi możliwości posługiwania się kartami.
2. No i rozumiem, że rodzina nie ponosi żadnych opłat za przyznanie nowych kart? Dla gminy są to standardowe koszty.
3. A ta korespondencja to przez system? Pewnie i tak nie ma szablonu takiego pisma, więc będę stukać ręcznie.
2. No i rozumiem, że rodzina nie ponosi żadnych opłat za przyznanie nowych kart? Dla gminy są to standardowe koszty.
3. A ta korespondencja to przez system? Pewnie i tak nie ma szablonu takiego pisma, więc będę stukać ręcznie.
- ubu
- Podinspektor
- Kontakt:
1. powinnaś przy składaniu wniosku, tak pozbawiasz chyba że zamawiają wersje elektroniczną, to szybko będą mieć do nich znów dostęp,
2. tak
3. ręcznie sobie takie coś przygotuj, bardziej niezawodne
a masz tu przykładowy wzór
Nr SPRAWY Miejscowość, dnia ____________
Pan
W myśl art. 15 ust. 3 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny (Dz. U. z 2017 r. poz. 1832 z późn. zm) informuję, że członkowie rodziny wielodzietnej o numerze identyfikacyjnym 0000000-00000 złożyli wniosek o przyznanie nowych Kart Dużej Rodziny w Gminie _________, w związku ze zmianą miejsca zamieszkania. Dotychczasowe karty wydane członkom rodziny wielodzietnej przez Burmistrza ___________ o numerach: 00000000000000000, 00000000000000000, 00000000000000000, 00000000000000000, 00000000000000000, zostały unieważnione przez Burmistrza Gminy ___________ na etapie rozpatrywania wniosku o przyznanie kart.
2. tak
3. ręcznie sobie takie coś przygotuj, bardziej niezawodne

Nr SPRAWY Miejscowość, dnia ____________
Pan
W myśl art. 15 ust. 3 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny (Dz. U. z 2017 r. poz. 1832 z późn. zm) informuję, że członkowie rodziny wielodzietnej o numerze identyfikacyjnym 0000000-00000 złożyli wniosek o przyznanie nowych Kart Dużej Rodziny w Gminie _________, w związku ze zmianą miejsca zamieszkania. Dotychczasowe karty wydane członkom rodziny wielodzietnej przez Burmistrza ___________ o numerach: 00000000000000000, 00000000000000000, 00000000000000000, 00000000000000000, 00000000000000000, zostały unieważnione przez Burmistrza Gminy ___________ na etapie rozpatrywania wniosku o przyznanie kart.
-
- Stażysta
- Kontakt:
@ubu Dziękuję bardzo. Dobrze wiedzieć, że na tym forum zawsze można liczyć na rzeczową pomoc od towarzyszy niedoli.
- ubu
- Podinspektor
- Kontakt:
też tak myślę, dziś wyjątkowo dzień bez klienta
trzeba zatem wesprzeć towarzyszy niedoli 

-
- Stażysta
- Kontakt:
U mnie też dziś dziwny nienaturalny spokój 

Oprócz Wniosek KDR-zmiana gminy. Co dalej? - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
Przedluzenie kdr dla pełnoletniej osoby
Na ile czasu przed ukończeniem 18 r.ż. dziecka można wniosko
rodzina zastępcza tylko przez kilka lat
wniosek misz masz, pomocyyyyy :)
ojciec i dzieci z róznymi kobietami
imię pierwsze i drugie na karcie dużej rodziny
jakie koszty za dodatkowa formę karty?
Dzieci w rodzinie zastępczej termin ważności KDR
Jak sprawdzic datę wysłania przesyłki z PWPW?
zmiana administratora karty duzej rodziny
Oświadczenie o władzy rodzicielskiej
karta elektroniczna pierwszy wniosek proszę o pomoc
nie przyznałam dla dzieci decyzji
Wniosek elektroniczny - błędy biznesowe
Opłata za duplikat kiedy należy uiścić opłatę
ulice, dzielnice, osiedla moduł obsługi wniosku