Babcia spisała 10 lat temu wszystko na wnuka z zapisem w akcie służebności mieszkania do końca zycia. Wnuczek wyjechał za pracą za granicę,nie znane miejsce zamieszkania.W tym czasie pożar domui nie ma kto go wyremontować, gmina kieruje babcię do DPS bo nikt jej nie chce przyjąc pod swój dach,a wymaga opieki więc , i nie ma możliwości oplat od córek bo nie mają swoich odpowiednich dochodów.Pytanie- czy są jakieś prawne mozliwości zobowiązania wnuka do ponoszenia oplat za DPS jesli byłby w Polsce. Jak postąpić??proszę czy ktoś ma jakies mozliwościprocedur bo juz jestem głupia.
Kolejna sprawa, co gdy ktoś jest samotny,co z takim domem? więc to sa dylematy?? pomóżcie
wnuk a dps
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
wnuk a dps
grosik
Re: wnuk a dps
wnuczek nie ma obowiazku alimentacyjnego. Jak w dobtym stanie to wynająć i płacic niej za mieszkańca
według mojej wiedzy, w przypadku aktu służebności, darowizny, umowy dożywocia, testamentu (zapisu) istnieje obowiązek alimentacyjny obdarowanego lub potencjalnych spadkobierców. Na etapie kierowania do Dps pracownik socjalny sprawdza stan dochodu i stan majątkowy kandydata. Powinien oszacować czy spełniony jest art. 61 1.1 ustawy o pomocy społecznej tzn czy pensjonariusz posiada własne środki na utrzymanie. Nie zawsze jest niezbędne umieszczenie osoby w Dps, można przydzielić usługi opiekuńcze w miejscu zamieszkania. Mieszkanie może być sprzedane, wynajęte lub oddane do banku wzamian za rentę itp. Jeśli jest rodzina to należy dążyć do podpisania umowy dożywocia jeszcze przed umieszczeniem w Dps.
Tak przynajmniej uważa prawnik u którego byłam po poradę. Dlaczego Ops nie korzysta z tych możliwości nie wiem ? Może trzeba spojrzeć na przepisy nieco szerzej i pomysleć jak zadbać o dobro pensjonariusza i jednocześnie zabezpieczyć zwrot kosztów ponoszonych przez gminę.
Tak przynajmniej uważa prawnik u którego byłam po poradę. Dlaczego Ops nie korzysta z tych możliwości nie wiem ? Może trzeba spojrzeć na przepisy nieco szerzej i pomysleć jak zadbać o dobro pensjonariusza i jednocześnie zabezpieczyć zwrot kosztów ponoszonych przez gminę.
Art. 12. W przypadku stwierdzonych przez pracownika socjalnego dysproporcji między udokumentowaną wysokością dochodu a sytuacją majątkową osoby lub rodziny, wskazującą, że osoba ta lub rodzina jest w stanie przezwyciężyć trudną sytuację życiową, wykorzystując własne zasoby majątkowe, w szczególności w przypadku posiadania znacznych zasobów finansowych, WARTOŚCIOWYCH PRZEDMIOTÓW MAJĄTKOWYCH LUB NIERUCHOMOŚCI, można odmówić przyznania świadczenia.
Oprócz wnuk a dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
DPS Dąbek
dps świdczenie niepieniężne
Zgoda na DPS Osoby ułomnej mającej kuratora
opłata za pobyt w dps
skierowanie sprawy do sądu w sprawie odpłatności za DPS
DPS_właściwość gminy_przyznanie pomocy celowej
odpłatność a nieobecność
ZOL dla Dzieci i Młodzieży w Rzeszowie
pochówek zasiłkowca
ZOL
parcie na dps
Rodzinne domy pomocy