Czy w przypadku kilkumiesięcznej przerwy pomiędzy pobytem dziecka w pierwszej i kolejnej formie pieczy zastępczej, w celu ustalenia wysokości wydatków jakie ma ponosić gmina, okresy poszczególnych pobytów ( z wyłączeniem przerwy) sumuje się ?
Witam,
ja także mam taki problem, małoletni przebywał w placówce ok. 6 miesięcy powrócił do rodziny biologicznej i obecnie po półrocznej przerwie został ponownie postanowieniem sądu umieszczony w placówce. jak naliczać? proszę o podpowiedź.
Uważam tak samo jak Grażka6 - ust. 4 art. 191 stosuje się również w przypadku ust. 9 (ewentualnie 10). Teoretycznie może być taka sytuacja, że rodzina biologiczna w czasie powrotu dziecka do rodziny się przemieści i w przypadku ponownego umieszczenia dziacka w pieczy właściwa do ponoszenia wydatków będzie już inna gmina - dlaczego więc miałaby od razu je ponosić w wyższej wysokości.
Miałam taki przypadek. dziecko przebywało w pogotowiu prawie rok!! wróciło pod opiekę matki i po 4 miesiącach znowu zabrane i umieszczone w pogotowiu. Gminę obciążamy tak jakby "od nowa" nie sumujemy okresów.