Współwłasność - gospodarstwo rolne 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 22 lut 2018, 15:17

Witam proszę o poradę mam wnioskodawcę na 500+, który ma udział 1/2 gruntów rolnych z rodzeństwem. Razem, wspólnie mają 1,39 ha przeliczeniowe. Zaznaczę, że nie mają rozdzielności majątkowej. Natomiast wnioskodawca nie pobiera, żadnych dopłat i nie ma nadanego numeru w agencji restrukturyzacji. Ale wiadomo KRUS ma swoje ustawy i jest obowiązek opłacania składek KRUS.
Co w przypadku 500+ czy wliczać wnioskodawcy dochód z tego hektara czy nie.
Proszę o poradę bo jestem w kropce.
Bartolomeo
Praktykant
Od: 19 wrz 2016, 12:44
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2018, 15:23

Nie, bo Pan nie ma hektara.
sanna
Referent
Od: 06 lip 2016, 12:15
Zajmuję się: KDR

Napisano: 22 lut 2018, 15:28

tez tak myślałem, ale ostatnio ktoś wrzucił tutaj wyrok, który podważył moja opinię.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2018, 8:41

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Czyli na 100% nie wliczam wnioskodawcy dochodu z pola, ponieważ nie ma hektara przeliczeniowego.
Bartolomeo
Praktykant
Od: 19 wrz 2016, 12:44
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2018, 14:12

A ja liczę, bo podatki na zaświadczeniu piszą: Pan....]jest właścicielem gospodarstwa rolnego o pow. 1/1 z 1,39 ha przel.
dorota202
Starszy referent
Od: 23 maja 2017, 11:00
Zajmuję się: Św/FA

Napisano: 23 lut 2018, 14:13

pomyłka, 1/2 itd...
dorota202
Starszy referent
Od: 23 maja 2017, 11:00
Zajmuję się: Św/FA

Napisano: 23 lut 2018, 14:32

z zalecenie pokontrolnego z małopolski:

"W przypadku gdy strona jest współwłaścicielem gospodarstwa rolnego, o którym mowa
w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym (Dz. U. z 2006 r. Nr 136,
poz. 969 z późn. zm.), dochód oblicza się zgodnie z art. 5 ust. 8 ustawy o świadczeniach
rodzinnych, w związku z art. 207 kodeksu cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93, z późn.
zm.), który stanowi: „Pożytki i inne przychody z rzeczy wspólnej przypadają
współwłaścicielom w stosunku do wielkości udziałów; w takim samym stosunku
współwłaściciele ponoszą wydatki i ciężary związane z rzeczą wspólną.”. Tak więc, przy
obliczaniu dochodu współwłaściciela należy przyjąć wyłącznie część powierzchni
gospodarstwa odpowiadającą jego udziałowi w nieruchomości, a przekraczają 1 ha fizyczny
lub 1 ha przeliczeniowy".

Wyrok wprawdzie dotyczący pomocy stałej, ale...
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/D882C46AD1
"O włączeniu dochodów z gospodarstwa rolnego do uzyskanych w danym okresie dochodów nie przesądza zatem rzeczywista wartość osiąganych z niego pożytków, ale wyłącznie fakt umieszczenia gruntów w ewidencji, jako gruntów o stosownym przeznaczeniu (por. wyroki NSA: z dnia 28 grudnia 2000 r. sygn. akt I SA 1406/00, Lex nr 793441, dnia 7 grudnia 2009 r. sygn. akt I OSK 724/09 oraz z dnia 17 lutego 2010 r. sygn. akt I OSK 1292/09). Okoliczności podnoszone przez skarżącego, iż nie jest rolnikiem i nie ma żadnego dochodu z pola, gdyż uprawia je brat, nie mają zatem znaczenia prawnego. Sam fakt posiadania tytułu własności do gruntów rolnych (gospodarstwa rolnego) stanowi w świetle art. 8 ust. 9 ustawy o pomocy społecznej wystarczającą podstawę do ryczałtowego wyliczenia dochodu.

Niemniej jednak zgodnie z art. 8 ust. 4 pkt 6 tej ustawy do dochodu ustalonego zgodnie z ust. 3 nie wlicza się dochodu z powierzchni użytków rolnych poniżej 1 ha przeliczeniowego. Natomiast przypadający skarżącemu udział we własności użytków rolnych nie przekracza 1 ha przeliczeniowego. Stąd z tego powodu nie było podstaw do wliczenia dochodu z tego tytułu do dochodu skarżącego (por. wyrok WSA w Gliwicach, sygn. akt IV SA/Gl 807/14). Okoliczność ta miała znaczenie w przedmiotowej sprawie, gdyż organ dodając kwotę 55,35 zł błędnie obliczył dochód skarżącego i zupełnie bezzasadnie go podwyższył. Organy błędnie stosując przepis art. 8 ust. 9 ustawy o pomocy społecznej zawyżyły dochód skarżącego co spowodowało nieuprawnione zmniejszenie kwoty zasiłku stałego. Nie można bowiem przyjąć takiej wykładni powyżej cytowanego przepisu, aby do dochodu skarżącego wliczyć dochód z gospodarstwa rolnego, które w całości nie jest jego własnością. Do jego dochodu mogłaby być doliczona tylko taka kwota, która stanowi odpowiednik 6/56 części własności, o ile ta cześć przekraczałaby 1 hektar przeliczeniowy. W realiach rozpatrywanej sprawy udział we własności gospodarstwa rolnego, jaki przypada skarżącemu wynosi poniżej 1 ha przeliczeniowego i nie ma podstaw do wliczania tej kwoty do dochodu. Przedstawione przez organ rozumowanie jest nieprawidłowe i prowadziłoby do niesprawiedliwego pokrzywdzenia współwłaścicieli gospodarstw rolnych w stosunku do ich właścicieli. Można to zobrazować na następującym przykładzie, gdy dochód właściciela gospodarstwa o powierzchni 1 ha nie będzie wliczany do dochodu zaś dochód współwłaściciela gospodarstwa o powierzchni 1,01 ha będzie do tego dochodu wliczany. Zatem w realiach niniejszej sprawy, zgodnie z rozumowaniem organu właściciel gospodarstwa o pow. 1 ha osiągając dochód 250 zł nie będzie wliczany do dochodu, co jest zgodne z obowiązującymi przepisami, ale dochód współwłaściciel gospodarstwa o powierzchni 1,01 ha będzie miał zawsze wliczany nawet jeżeliby była to minimalna część gospodarstwa tak jak w rozpoznawanej sprawie czyli 6/56. Takie rozumowanie prowadzi do absurdalnych wniosków i jest nie do przyjęcia biorąc pod uwagę charakter i cel pomocy społecznej'.

Zaznaczam, że widziałem też wyrok w druga stronę
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2018, 14:48

A co w przypadku osoby rozwiedzionej nie mającej rozdzielności majątkowej?
Na zaświadczeniu jest ,że pani X i współwłaściciel pan Y (były mąż) jest właścicielem gospodarstwa o powierzchni....
Yozo
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 22:03
Zajmuję się: św

Napisano: 23 lut 2018, 14:55

Czyli jeżeli z tego udziału 1/2 ma więcej niż 1 ha fiz lub przel. to normalnie mu liczę jego cześć przeliczeniowych.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 25 lut 2018, 21:15

de Charette pisze:tez tak myślałem, ale ostatnio ktoś wrzucił tutaj wyrok, który podważył moja opinię.

https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=9&t=207194990

też widziałam wyrok w drugą stronę;-)chyba z Łodzi i chyba miesiąc młodszy;-)
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x