wydatki a energia cieplna - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 02 gru 2014, 9:08

Witam
Wnioskodawca wynajmuje lokal od osoby posiadającej spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu.
Licząc wydatki miesięczne biorę pod uwagę:

- czynsz - liczony do wysokości jaki by ponosił gdyby lokal był w zasobie gminy,
- opłata za energię cieplną: tyle ile rzeczywiście wynosi miesięczna zaliczka na CO w opłacie
ponoszonej na rzecz spółdzielni,
- zimna woda
- ścieki
- odbiór nieczystości stałych

Czy robię słusznie?
dodka

Napisano: 02 gru 2014, 15:09

Tutaj ciężko powiedzieć czy słusznie, bo ja rozpatruję trochę inaczej tego typu wnioski (nie wiem czy słusznie :))
U mnie wszystko zależy od umowy najmu i jeżeli w umowie mam wyraźnie napisane, że ktoś płaci tylko czynsz do właściciela mieszkania np. w kwocie 1000 zł i nie ponosi innych opłat, a właściciel sam się rozlicza ze spółdzielnią to biorę tylko czynsz jako wydatki (oczywiście pomniejszony do gminnego)
Może ktoś mi odpowie czy dobrze robię, ale dla mnie jest to jedyne logiczne rozwiązanie.
Co prawda jedno czego się nauczyłem, to fakt, że u nas nie wszystko co logiczne jest dobre, a co nielogiczne niedobre :D
Nowy19

Napisano: 02 gru 2014, 18:55

Moim zdaniem schemat dodki jest ogólnie poprawny.

Jednocześnie zgadzam się z Nowym19, że istotne są zapisy konkretnej umowy.

Przypadku, gdy wszystkie opłaty mieszczą się w ramach czynszu jeszcze nie przerabialiśmy, a jest on dyskusyjny. Warto poważnie zastanowić się.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x