fundusz remontowy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 02 gru 2014, 15:21

słuchajcie jak to jest z funduszem remontowym ? czy jeżeli wspólnota zaciągnęła kredyt na termomodernizację i doliczany jest do funduszu to uznajemy go w całości. Jak robicie bo u mnie w niektórych wspólnotach jest strasznie wysoki fundusz remontowy
Olka 2

Napisano: 02 gru 2014, 19:10

Że wysoki, to żaden problem, bo wszak obowiązuje zrównanie do poziomu gminnego.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2014, 8:49

na jakiej podstawie mogę zrównać, jeżeli chodzi o czynsz to mam zarządzenie o cenie 1m2 ale fundusz remontowy ? to wspólnoty ustalają sobie wysokość za 1 m2 funduszu remontowego.
Olka2

Napisano: 03 gru 2014, 12:23

To troszkę nie tak. Prawo zdaje się nie przewiduje czegoś takiego jak fundusz remontowy we wspólnocie (co nie wyklucza wyodrębniania ani nazywania), jednak przewiduje remonty w ramach kosztów zarządu nieruchomością wspólną. W efekcie należy to wszystko sumować (bez tzw. opłat niezależnych od właściciela) i sumę porównywać z czynszem gminnym.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2014, 12:43

ale przecież w ustawie jest mowa tylko o porównywaniu wysokości CZYNSZU do stawek gminnych a te dodatkowe składniki to nie wiem na jakiej podstawie....
ania z

Napisano: 03 gru 2014, 19:55

Proszę dokładniej przeczytać przepis 6.6., a nie tylko polegać na pamięci.
Pomogę: przepis nie ogranicza się do wydatków nazywanych czynszem, lecz mówi o wszelkich wydatkach. Wszelkich, ale mieszczących się w pojęciu czynszu (objętych definicją czynszu).
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem