jak przyjmujecie ? wnioskodawca musi u was doręczyć rachunki i czynsz opłacony? czy przyjmujecie nieopłacone i na tej podstawie naliczacie świadczenie ?
ma ktoś może jakieś wyroku sądów w tej kwestii? albo jakieś opinie prawne ?
ja z tym się nie bawię...zarządca potwierdza wydatki...zaległości mogą być...jeśli nie było wcześniej dodatku mieszkaniowego...a jesli nie bedzie dalej płacił...gdy dostanie dodatek...wtedy wstrzymuję...bo zarządca mnie informuje o zaleglosciach ...i tylebrodafix pisze: ↑15 cze 2022, 7:54Treść art. 7 ust. 1c pkt 10 u.d.m., wskazuje, że obowiązkiem zarządcy lub innej osoby uprawnionej do pobierania należności za lokal jest potwierdzenie własnoręcznym podpisem prawdziwości informacji podanych przez osobę ubiegającą się we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego na temat technicznego wyposażenia zajmowanego lokalu mieszkalnego i wysokości poniesionych wydatków związanych z utrzymaniem mieszkania
więc czy to nie jest tak, że to rolą zarządcy jest trzymanie pieczy nad tym czy osoba ponosi wydatki za użytkowanie lokalu?
tym bardziej , że w ustawie jest mowa co zarządca musi zrobić jeśli wnioskodawca na bieżąco nie będzie dokonywał opłat art. 7 ust. 11 w związku z art. 8 ust. 4 u.d.m.
poza tym funkcja dodatku mieszkaniowego jest taka, że przeznaczony jest on dla osób, które właśnie mają problemy z ponoszeniem na bieżąco opłat za lokal, w którym zamieszkują.
więc czy to nie powoduje u was jakiś komplikacji? co jeśli osoba nie przedstawi dowodów wpłaty za czynsz albo za media? nie przyznacie dodatku mieszkaniowego?
w mojej opinii generalnie wygląda to tak, że w ustawie rzeczywiście jest mowa o wydatkach poniesionych ale to nie rolą organu a zarządcy jest pilnowanie, żeby opłaty były ponoszone na bieżąco
dokładnieja z tym się nie bawię...zarządca potwierdza wydatki...zaległości mogą być...jeśli nie było wcześniej dodatku mieszkaniowego...a jesli nie bedzie dalej płacił...gdy dostanie dodatek...wtedy wstrzymuję...bo zarządca mnie informuje o zaleglosciach ...i tyle
Nie zbieram potwierdzeń wydatków bo można się w tym zakopać...ale...myślę, że zarządca pilnuje tego by wydatki były poniesione...
ja stoję na stanowisku, że takie wydatki trzeba przyjąć ponieważ to zarządca winien sprawdzać czy wydatki zostały poniesione ( suma sumarum od tego właśnie jest !)I co wtedy, gdy faktura nie jest zapłacona, to nie bierzemy do wydatków?
Nam nigdy zarządcy nie potwierdzają wydatku jakim jest woda, gdy wnioskodawca ma podpisaną umowę z przedsiębiorstwem wodnym. Tylko my bierzemy fakture i wymagamy aby była opłacona. Jednak ostatnio zastanawiamy się, czy mamy prawo wymagać, aby wnioskodawca opłacił tą konkretną fakturę nawet w sytuacji, gdy jeszcze nie minął termin płatności.brodafix pisze: ↑15 cze 2022, 12:27ja stoję na stanowisku, że takie wydatki trzeba przyjąć ponieważ to zarządca winien sprawdzać czy wydatki zostały poniesione ( suma sumarum od tego właśnie jest !)I co wtedy, gdy faktura nie jest zapłacona, to nie bierzemy do wydatków?
a pracownik winien zająć się weryfikacją i prawidłowym naliczeniem świadczeniatakie moje zdanie
u nas jest akurat tak, że zarządcy a jest ich wielu.. potwierdzają wszytkie wydatki łącznie z wodąoczywiście to logiczne, że zarządca potwierdza tylko te wydatki, które sam wystawia