wydatki poniesione ? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 15 cze 2022, 13:15

Nam nigdy zarządcy nie potwierdzają wydatku jakim jest woda, gdy wnioskodawca ma podpisaną umowę z przedsiębiorstwem wodnym.
spójrz proszę na art. 7 ust. 1c pkt 10 u.d.m., w związku z art. 7 ust. 1c pkt 9 u.d.m.

zarządca winien potwierdzić łączną kwotę wydatków na lokal mieszkalny, o których mowa w art. 6 ust. 3-4a, za ostatni miesiąc;
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 15 cze 2022, 13:26

brodafix pisze:
15 cze 2022, 13:09
oczywiście to logiczne, że zarządca potwierdza tylko te wydatki, które sam wystawia :)
u nas jest akurat tak, że zarządcy a jest ich wielu.. potwierdzają wszytkie wydatki łącznie z wodą
Gdybyśmy teraz nagle zaczęły wymagać od zarządców potwierdzania wydatków za wodę, to by nas chyba zjedli :roll: ;)
Barbara1985
Praktykant
Od: 08 sty 2021, 10:24

Napisano: 15 cze 2022, 14:02

Barbara1985 pisze:
15 cze 2022, 13:26
brodafix pisze:
15 cze 2022, 13:09
oczywiście to logiczne, że zarządca potwierdza tylko te wydatki, które sam wystawia :)
u nas jest akurat tak, że zarządcy a jest ich wielu.. potwierdzają wszytkie wydatki łącznie z wodą
Gdybyśmy teraz nagle zaczęły wymagać od zarządców potwierdzania wydatków za wodę, to by nas chyba zjedli :roll: ;)
u mnie za wodę rachunki wystawia spółdzielnia :) więc temat zamknięty
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 15 cze 2022, 14:35

brodafix pisze:
15 cze 2022, 7:54

w mojej opinii generalnie wygląda to tak, że w ustawie rzeczywiście jest mowa o wydatkach poniesionych ale to nie rolą organu a zarządcy jest pilnowanie, żeby opłaty były ponoszone na bieżąco
Przepraszam, ale nie mogę się zgodzić, że to tak do końca rola zarządcy.
Myślę, że tego powinien pilnować wnioskodawca, aby na bieżąco ponosić wydatki. Zarządca potem może wezwać do zapłaty jeżeli ktoś się nie wywiązuje. Ponoszenie wydatków jest obowiązkiem każdego zobowiązanego. :)
I moim zdaniem "poniesione" muszą być. Czemu miałabym dopłacać komuś do czegoś, za co nie ponosi w danym momencie wydatków, mimo tego, że jest zobowiązany?
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 15 cze 2022, 14:53

Myślę, że tego powinien pilnować wnioskodawca, aby na bieżąco ponosić wydatki. Zarządca potem może wezwać do zapłaty jeżeli ktoś się nie wywiązuje. Ponoszenie wydatków jest obowiązkiem każdego zobowiązanego. :)
to i się zgodzę , że ponoszenie wydatków jest obowiązkiem każdego zobowiązanego ;)
natomiast rolą zarządcy bo do tego między innymi został powołany jest sprawowanie kontroli czy te wydatki poniósł , proszę spójrz na art. 7 ust 11 w związku z art. 8 ust.4

natomiast rolą organu w mojej opinii nie jest kontrola czy rachunki zostały opłacone
I moim zdaniem "poniesione" muszą być. Czemu miałabym dopłacać komuś do czegoś, za co nie ponosi w danym momencie wydatków, mimo tego, że jest zobowiązany?
w komentarzu do ustawy czytamy:" Zwracali na to uwagę B. Sygit i R. Politowicz, przytaczając definicję A. Mączyńskiego, iż "dodatek mieszkaniowy jest szczególnym świadczeniem pieniężnym wypłacanym przez gminę na rzecz wskazanych w ustawie osób o niskich dochodach, którym przysługuje tytuł prawny do lokalu, w celu umożliwienia im zapłaty czynszu oraz pokrycia innych obciążających je wydatków za zajmowany lokal mieszkalny (opłaty dodatkowe, eksploatacyjne oraz niektóre koszty związane z zamieszkaniem w lokalu)".
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34

Napisano: 15 cze 2022, 15:02

brodafix pisze:
15 cze 2022, 14:53
to i się zgodzę , że ponoszenie wydatków jest obowiązkiem każdego zobowiązanego ;)
natomiast rolą zarządcy bo do tego między innymi został powołany jest sprawowanie kontroli czy te wydatki poniósł , proszę spójrz na art. 7 ust 11 w związku z art. 8 ust.4

natomiast rolą organu w mojej opinii nie jest kontrola czy rachunki zostały opłacone
w komentarzu do ustawy czytamy:" Zwracali na to uwagę B. Sygit i R. Politowicz, przytaczając definicję A. Mączyńskiego, iż "dodatek mieszkaniowy jest szczególnym świadczeniem pieniężnym wypłacanym przez gminę na rzecz wskazanych w ustawie osób o niskich dochodach, którym przysługuje tytuł prawny do lokalu, w celu umożliwienia im zapłaty czynszu oraz pokrycia innych obciążających je wydatków za zajmowany lokal mieszkalny (opłaty dodatkowe, eksploatacyjne oraz niektóre koszty związane z zamieszkaniem w lokalu)".
No i dobra, i prawie jesteśmy w domu ;). Też się zgadzam. Ale swojego zdania w zakresie tych wydatków, że "poniesione" nie będę na razie zmieniać ;). Pozdrawiam serdecznie, miłego weekendu :).
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem