wydzielenie śds

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
Mack.

Re: wydzielenie śds

Post autor: Mack. »

Ja miałam przekazane z OPS środki z kont 011 i 013.
Natomiast w ciągu roku z innej jednostki organizacyjnej miasta miałam przekazanie z 011, 013 i pare drobiazgów tylko i wyłącznie w ewidencji ilościowej - dostałam na to protokół z wyszczególnioną wartością początkową, u siebie niestety też zapisałam ilościowo, żeby mi potem ktoś nie zarzucił, że gdzieś posiałam :D
ops1

Post autor: ops1 »

Czy dobrze zrozumniałam . Inna jednostka przekazała wam protokłołem materiały ujęte w księdze ilościowej, Twoja jednostka przyjęła je i wpisała tylko do księgi inwentarzowej-ilościowej nie księgując ich na koncie 013.
Mack.

Ops1 - dobrze rozumiesz :) aczkolwiek ja pod pojęciem "materiały" rozumiem np. biurowe albo gospodarcze,
natomiast te rzeczy, które miałam przekazane tylko ilościowo to nie były rzeczy ujęte jako materiały, np. była drabina, miały razem wartość ok. 700 zł, wrzuciłam je też ilościowo, żeby potem mi nikt nie zarzucił, że zgubiłam tak ważne rzeczy ;-)
taka polityka miasta, że drobiazgi mają ilościowo i potem jak przerzucają między jednostkami, takie coś się plącze :(
ops1

Obecnie w OPS wyposażenie zakupione do 500,00 zł np. szafka lub fax księgowane jest bezpośrednio w koszty i ujęte w księdze inwentarzowej ilościowej. Z tego co mi wiadomo do 15.01.2015r OPS przekaże protokołem wyposażenie, które mają w ewidencji na kontach 011 i 013 oraz te z księgi inwentarzowej ilościowej. Zastanawiałam się właśnie jak ująć otrzymane środki z księgi inwentarzowej ilościowej. Czy w wydzielonym od 01.01.2015r ŚDS mogę środki te ująć również na koncie 013? Czy może jednak też tylko w ilościówce.
Mack.

Uważam, że należy ująć w ŚDS tak, jak miał to OPS, czyli konta 011 i 013 wg protokołów, a rzeczy z księgi inwentarzowej ilościowej tylko w ilościówce.
Jeśli chcesz, prześlę Ci moje zapisy z polityki rachunkowości dot. środków trwałych.
ops1
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Do Macka -z góry dziękuję i podaję adres email [email protected]
ops1
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Do Macka -z góry dziękuję i podaję adres email [email protected]
KASIA!!

Post autor: KASIA!! »

do Macka - proszępodeślij mi protokół przekazania sald, dot. 13-nastek, 011,013 i jakieścenne wskazówki mail: [email protected]
Mack.

Prześlę na pewno, proszę jeszcze o parę chwil cierpliwości :-)
Kasiu, czy przeczytałaś cały ten post, wszystkie odpowiedzi? tu też było parę cennych wskazówek ;)
ops1
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Do Mack- mam nadzieję , że nie pamiętasz o mnie i prześlesz zapisy jakie posiadasz w polityce rachunkowości na adres [email protected] góry dziękuję.
ODPOWIEDZ