Wymagacie dokumentów potwierdzających podjęcie kroków formalnych o nadanie odrębnego adresu - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 2 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 09 gru 2022, 8:51

noteev pisze:
09 gru 2022, 8:46
Raa pisze:
09 gru 2022, 8:26
nie jest możliwe ustalenie odrębnego adresu miejsca zamieszkania

Skąd mam wiedzieć, że nie jest możliwe jeśli nie podjęto kroków, albo storna choć mi nie napisze dlaczego nie jest możliwe?

Inna rzecz, że takie zapis w ustawie jest idiotyczny.

Stąd masz wiedzieć, że strona oświadczyła Ci to pod odpowiedzialnością karną.
W ustawie nie ma zapisu, że ma się tłumaczyć dlaczego i że ma dokonywać jakichś czynności.
Uważam inaczej.
No i oczywiście, że pod odpowiedzialnością karną. Przyjmujecie bez tego pouczenia jakieś oświadczenia do wniosków? Nie mówię tylko o węglowym.
Raa
Referent
Od: 20 lip 2016, 9:37
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2022, 8:54

Raa pisze: Skąd mam wiedzieć, że nie jest możliwe
z kalendarza :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 09 gru 2022, 8:55

Tom. pisze:
09 gru 2022, 8:54
Raa pisze: Skąd mam wiedzieć, że nie jest możliwe
z kalendarza :lol:
Uważam, że metoda "kalendarzyka" nie jest w 100% pewna :mrgreen:
Raa
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2022, 9:18

RAA popatrz na kalendarz. Dzisiaj mamy na przykład 9.12.2022. Jeżeli nie masz nowego adresu w systemie to mi się tak wydaje, że nie jest możliwe jego wyodrębnienie do 30.11.2022. Uważasz inaczej?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2022, 9:23

de Charette pisze:
09 gru 2022, 9:18
RAA popatrz na kalendarz. Dzisiaj mamy na przykład 9.12.2022. Jeżeli nie masz nowego adresu w systemie to mi się tak wydaje, że nie jest możliwe jego wyodrębnienie do 30.11.2022. Uważasz inaczej?
W jakim systemie? Przecież strona mogła nam tego nie zgłosić, zapomnieć czy cóś.

Po za tym ja oczekuje informacji co stanęło na przeszkodzie, że nie udało się tego wyodrębnić do 30 listopada.
Bo jakby się udało to dostali dodatek na nieznowelizowanych przepisach po dostarczeniu zaświadczenia o nadaniu numeru na dom.
Raa
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2022, 9:29

wiesz empatia, meldunek... Tak na początek.
Pomijając to, że naprawdę jest grudzień.
Na przeszkodzie stanęło to, że podniosłem się z łóżka, włączyłem laptopa, zobaczyłem stawki geodetów i mi się odechciało
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2022, 9:39

kalina.malina pisze:
08 gru 2022, 17:20
A czyu obiektywna przyczyna moze byc to że wg jakiej tam ustawy o nadawaniu tych numerów nie nadaje się osobnych numerów dla kondygnacji budynku pietrowego czy jakos tak. Mimo ze na wywiadzie widzimy ze są odrębne i funkcjonuja jak np mieszkania w bloku, to jednak nie maja mozliwości nadac tam numerów adresowych osobnych a nasza ustawa o dw mówi o wyodrebnieniu adresu a nie lokalu. Jak do tego podchodzicie?
A w tej całej dyskusji ktos coś na to powie? Czy wystarczająco obiektywnym powodem jest że w pietrówkach sie nie da? U nas poł gminy to takie pietrówki "z tesciami". Nijak razem nie gospodarują, czasem awet ze soba nie gadają. Odmawiacie w takich domach ?
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 09 gru 2022, 9:40

de Charette pisze:
09 gru 2022, 9:29
wiesz empatia, meldunek... Tak na początek.
Obok w wątku toczy się dyskusja czy my oficjalnie możemy korzystać z empatii, zaś ustawa sama mówi, że meldunek nie ma znaczenia zaś deklaracja strony o miejscu zamieszkiwania, którą w razie wątpliwości mamy zweryfikować wywiadem.

Po za tym jak mówię, ja wymagam informacji co stanęło na przeszkodzie, aby taki lokal wydzielić.
Dziś np. czytam jedno oświadczenie z poczty, a tam pani mi oświadcza, iż poszła do urzędu aby wydzielić lokal i dostała informacje, że w przypadku budynku, który zajmuje wydzielenie odrębnych dwóch lokali nie jest technicznie możliwe.

I co, gość który siedzi w temacie tak twierdzi, a ja na oko pracownika socjalnego i z działu świadczeń rodzinnych mam stwierdzić, że widzę 2 lokale pod tym adresem i podpisać się pod wypłatą kasy?
Raa
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2022, 9:43

kalina.malina pisze:
09 gru 2022, 9:39
kalina.malina pisze:
08 gru 2022, 17:20
A czyu obiektywna przyczyna moze byc to że wg jakiej tam ustawy o nadawaniu tych numerów nie nadaje się osobnych numerów dla kondygnacji budynku pietrowego czy jakos tak. Mimo ze na wywiadzie widzimy ze są odrębne i funkcjonuja jak np mieszkania w bloku, to jednak nie maja mozliwości nadac tam numerów adresowych osobnych a nasza ustawa o dw mówi o wyodrebnieniu adresu a nie lokalu. Jak do tego podchodzicie?
A w tej całej dyskusji ktos coś na to powie? Czy wystarczająco obiektywnym powodem jest że w pietrówkach sie nie da? U nas poł gminy to takie pietrówki "z tesciami". Nijak razem nie gospodarują, czasem awet ze soba nie gadają. Odmawiacie w takich domach ?
Niegadanie z teściami, w mojej opinii, nie jest podstawą wypłaty drugiego dodatku.
Dlaczego rodziny, które normalnie dogadują się z dziadkami mają być poszkodowane?

Po za tym w 99% tych przypadków są dożywocia i służebności. W bloku też tak masz?
Raa
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2022, 9:47

kurła mać, ustawa nasza mówi o ustaleniu odrębnego adresu a nie wydzielaniu lokali w rozumieniu prawa budowlanego :!: :!: :!:
ty masz ustalić czy fizycznie gospodarstwa mieszkają w odrębnych mieszkaniach / lokalach, co tu jest kurła skomplikowanego, że temat drążony od tygodni, przeciętnie inteligentny człowiek jest w stanie to ocenić tylko wizualnie
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 2 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x