Wymagacie dokumentów potwierdzających podjęcie kroków formalnych o nadanie odrębnego adresu - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 4 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 09 gru 2022, 14:39

batyflay pisze:
09 gru 2022, 13:46
Ja uważam po prostu, że w takich domach niezależność lokalowa i gospodarowania, z reguły, nie występuje.

Czyli dwie rodziny żyjące na 2 piętrach, które sobie osobno kupują żywność, leki, piorą,gotują, robią zakupy, opłaty za media uiszczają od osoby w gospodarstwie , mają osobne "lokale" jednak razem gospodarują ? :o
To jest standard czy wyjątek od reguły ?

Bo z reguły u mnie to wyglądało tak, że syn przywoził mamę do ośrodka, która mieszka na dole, aby ta złożyła wniosek na drugie gospodarstwo i drugi lokal.

Mama ma dożywocie w dwóch pomieszczeniach na dole. Łazienka, kuchnia i lodówkę ma swoją. No ale dom przepisała na syna, syn opłaca rachunki, ja się dorzucę z renty do prądu, centralne jest.
Czasami wnuków przypilnuje.

To jest reguła z lekkimi zmiennymi np. takimi że ma jeszcze stary piec kaflowy, którym się oczywiście dogrzewa.

Ja o tym mówię.
Raa
Referent
Od: 20 lip 2016, 9:37
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2022, 15:10

I mama może dysponować wypłata syna a syn renta mamy? A jakby przywiózł sąsiada w ramach pomocy to tez byście uznali ze gospodaruje z sąsiadem? A jak wynajmuje ten dół czy górę domu to wtedy może dostac ta druga osoba dodatek ale jesli jest jego rodzina np matką to nie moze? CZyli idac dalej, jak ta matka składa wniosek o zywnośc czy jakas pomoc to wpisuje cała rodzine syna? A jak syn składa na obiady czy stypendium dla dzieci to tez wpisuje zawsze matke/babke i pilnujecie tego? Chyba wpadamy w absurdy....
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 09 gru 2022, 15:21

kalina.malina pisze:
09 gru 2022, 15:10
I mama może dysponować wypłata syna a syn renta mamy? A jakby przywiózł sąsiada w ramach pomocy to tez byście uznali ze gospodaruje z sąsiadem? A jak wynajmuje ten dół czy górę domu to wtedy może dostac ta druga osoba dodatek ale jesli jest jego rodzina np matką to nie moze? CZyli idac dalej, jak ta matka składa wniosek o zywnośc czy jakas pomoc to wpisuje cała rodzine syna? A jak syn składa na obiady czy stypendium dla dzieci to tez wpisuje zawsze matke/babke i pilnujecie tego? Chyba wpadamy w absurdy....
Że absurdy to tak.
W przypadku, gdy ta matka złożyła by na żywność to pierwsze co zleciłbym alimentacje u syna, z którym mieszka i pouczył o obowiązku alimentacyjnym.
Raa
Referent
Od: 20 lip 2016, 9:37
Zajmuję się:

Strona 4 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x