wynagrodzenie
wynagrodzenie
uprzejmie proszę jeśli ktoś może mi wytłumaczyc dlaczego dodatek stażowy w budżetówce nie nalezy się za czas urlopu macierzyńskiego? dlaczego nalezy go wliczac do zasiłku? proszę o pomoc bo ja uwazam ze nalezy wypłącać obok zasiłku.
Re: wynagrodzenie
Ja też tak uważam. Płacę obok zasiłku macierzyńskiego. Większość osób wlicza do podstawy zasiłku macierzyńskiego. Prawdopodobnie dlatego, że ustawa o wynagrodzeniu pracowników samorządowych jest niejasna i jest taki zapis: " 2. Dodatek za wieloletnią pracę przysługuje pracownikowi samorządowemu za dni, za które otrzymuje wynagrodzenie, oraz za dni nieobecności w pracy z powodu niezdolności do pracy wskutek choroby albo konieczności osobistego sprawowania opieki nad dzieckiem lub chorym członkiem rodziny, za które pracownik otrzymuje z tego tytułu zasiłek z ubezpieczenia społecznego".
Interpretacje mówią, że zasiłek macierzyński nie jest chorobą i dlatego dodatek wliczany jest do podstawy, Ale jest sprawowaniem opieki nad dzieckiem. Ustawa o świadczeniach pieniężnych w razie choroby i macierzyństwa mówi wyraźnie, że podstawę do zasiłku chorobowego i macierzyńskiego ustala się tak samo (art. 36-47). Problem jest w tym, że kontrola z RIO może różnie interpretować paragraf 7 ustawy o wynagrodzeniu pracowników samorządowych. Miałam kontrolę z ZUS i nie zarzucili mi błędu.
Interpretacje mówią, że zasiłek macierzyński nie jest chorobą i dlatego dodatek wliczany jest do podstawy, Ale jest sprawowaniem opieki nad dzieckiem. Ustawa o świadczeniach pieniężnych w razie choroby i macierzyństwa mówi wyraźnie, że podstawę do zasiłku chorobowego i macierzyńskiego ustala się tak samo (art. 36-47). Problem jest w tym, że kontrola z RIO może różnie interpretować paragraf 7 ustawy o wynagrodzeniu pracowników samorządowych. Miałam kontrolę z ZUS i nie zarzucili mi błędu.
Re: wynagrodzenie
zoja, ja uważam, że ktos nadinterpretuje przepisy, przecież istota macierzynskiego jest opieka nad dzieckiem i za ten okres pracownik otrzymuje zasiłek z zus. ja tak postępuje, tzn płace obok macierzyńskiego i uwazam ze to jest prawidłowe, dziękuje za odpowiedz, ps tez wypłacasz zasiłki z zus?
Oprócz wynagrodzenie - Kadry przeczytaj również:
13 a urlop macierzyński
opieka nad dzieckiem
urlop dodatkowy
rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron
dodatek specjalny
świadectwo miedzy umowami
pefron
dodatkowe wynagrodzeni roczne
jubileusz
Zapis do regulaminu
chorobowe do świadectwa pracy