wynagrodzenie 300+, zadowolenie czy rozczarowanie

Wybrane tematy:
Dobry Start jednak do ZUS co z zakupionymi licencjami koniec Dobrego Startu upomnienie
ODPOWIEDZ
pracownik.roku
Praktykant
Zajmuję się: ŚW, stypendia
Kontakt:

Re: wynagrodzenie 300+, zadowolenie czy rozczarowanie

Post autor: pracownik.roku »

Że jeśli by zatrudnił kogoś nowego specjalnie do tego zadania to wtedy ta kasa idzie na wynagrodzenie dla tej osoby. A tak w ops-ie są ważniejsze wydatki....
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Iks »

Ale tej kasy NIE MOŻNA wydać na coś innego. Ten kto dostał to zadanie do obowiązków, powinien dostać za to kasę. Można dyskutować czy 100% czy 50% czy jeszcze coś innego, ale dodatkowe zadanie z twardo zapisanym finansowaniem w rozporządzeniu trzeba wypłacić i tyle. Jeśli NIC nie dostałeś to jest sprawa dla inspekcji pracy, to jest najnormalniejsze w świecie nie wypłacenie wynagrodzenia. :o :shock:
Walka z wiatrakami since 1998.
Zofia
Podinspektor
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: Zofia »

pracownik.roku pisze:Że jeśli by zatrudnił kogoś nowego specjalnie do tego zadania to wtedy ta kasa idzie na wynagrodzenie dla tej osoby. A tak w ops-ie są ważniejsze wydatki....
To chyba jakiś żart?

Tu się potwierdza to, co pisałam wcześniej: niskie wynagrodzenia pracowników to nie jest wina ministerstwa, tylko bezpośrednich przełożonych. Pieniądze są, nie ma woli, by je dać pracownikom. "Bo są ważniejsze wydatki"! No skandal! A wynagrodzenia osób pracujących przy ŚR, FA czy ŚW są często ustalane w stosunku do pracowników socjalnych, nie wiadomo dlaczego, wykonujemy przecież inne zadania.

A kontrola zapowiadana polega na przesłaniu sprawozdania...
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

No. A papier wszystko przyjmie. Jak wpiszą, że zadania realizuje 6 osób, to wojewoda przyjmie, że faktycznie robi to 6 osób. A my wszystko tłuczemy w trójkę, tylko jakieś etaty po ośrodku są rozdzielone z naszej kasy - i te osoby albo są pracownikami terenowymi którzy nie mają nic wspólnego z naszymi zadaniami, albo robią coś jeszcze zupełnie innego.
Zofia
Podinspektor
Kontakt:

Choć muszę przyznać, że ministerstwo też dołożyło cegiełkę do obecnego stanu rzeczy. Jak jeszcze w sprawozdaniach wykazywaliśmy koszty obsługi ŚR i FA, to na początku w liczbie pracowników realizujących wykazywaliśmy osoby, które faktycznie przyjmują i rozpatrują wnioski. Potem ministerstwo kazało wykazywać również księgową - bo też realizuje, no i oczywiście kierownika OPS, bo też realizuje. A skoro realizują, to przecież z kosztów obsługi można finansować również ich wynagrodzenia (przynajmniej w części). I tak już zostało - dotacja na ŚR, FA, a potem na ŚW jest rozdzielana na iluś tam pracowników, a ci co faktycznie robią największą robotę - mają tyle kasy, ile mają.

A jeszcze tak dodam na marginesie, że jak jest mowa o wynagrodzeniach pracowników socjalnych, to nikt nie podnosi kwestii, że księgowa też realizuje zadania pomocy społecznej...
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

W sumie jakby ministerstwo zechciało zerknąć na wykazy ilościowe zrobionych wniosków i decyzji które są automatycznie generowane w programie, to tam widać kto robi i ile robi - chyba, że naprawdę ministerstwo zadowala się wyjaśnieniami, że np. pracownik socjalny finansowany w 100% z kasy na rodzinne/500+ który na potrzeby tych świadczeń zrobi w roku 5 czy 7 wywiadów kontrolnych jest osobą realizującą i należy mu się 100% wynagrodzenia z tej kasy jak pracownikom merytorycznym którzy wydają, przyjmują i rozpatrują wnioski + cała reszta - a pewnie jeszcze dodatek terenowy itd. Ja mam powoli dość szczerze mówiąc, w tym roku już mamy prawie 5 tys. wniosków/decyzji. Ja sam zrobiłem półtora tysiąca - przed 500+,300+,rodzicielskim itd. mieliśmy tyle na całą sekcję, na cały okres od sierpnia do końca roku. No ale wynagrodzenie mi nie wzrosło z tego tytułu, bo jak co roku usłyszeliśmy koronny argument, że pracujemy tylko 4 miesiące w roku, a przez resztę się obijamy. Nie chcę zmieniać branży, ale miejsce pracy bym może i zmienił, tyle, że gdzie indziej chyba nie jest wcale lepiej :(
Zofia
Podinspektor
Kontakt:

Bo w ogóle absurdem jest takie rozliczanie zadań - jak ja wydaję zaświadczenia do pomocy społecznej - to to jest w moim zakresie obowiązków i nikt nie myśli o tym, żeby mi dać dodatek ze środków na pomoc społeczną, albo mi rozpisać etat w 1/40 na pomoc społeczną. Ale jak pracownik socjalny ma zrobić wywiad do świadczeń - ooo! to już jest dodatkowa praca! On realizuje ustawę o świadczeniach rodzinnych!

Ja realizuję jeszcze ustawę o ubezpieczeniu społecznym rolników - może się do KRUS-u zgłoszę po pieniądze?
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

No właśnie... A najlepsze jest to, że jak nam dorzucili ekstra zadanie z ZABEZPIECZONYM finansowaniem, zapisanym na twardo w rozporządzeniu, to się zaczęły kombinacje jak dać mniej, jak nie dać wcale, jak to rozdzielić na pół ośrodka, jak do tego wciągnąć socjalnych itd. - już to kiedyś pisałem, ale dopóki jesteśmy w opsach, to będziemy traktowani jak pracownicy drugiej kategorii co pracują "4 miesiące w roku a w ogóle co to za praca jak wy tylko drukujecie decyzje".
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Zofia pisze:Ale jak pracownik socjalny ma zrobić wywiad do świadczeń - ooo! to już jest dodatkowa praca! On realizuje ustawę o świadczeniach rodzinnych!
Od czasu jak zmienili ustawę o pomocy społecznej i dopisali w niej sporządzanie wywiadów do celów świadczeń rodzinnych (SZO,ZDO,SP) i 500+ to w sumie oni realizują tylko ustawę o pomocy społecznej. ;)
Zofia
Podinspektor
Kontakt:

Weź im to powiedz! ;)
ODPOWIEDZ