wynagrodzenie 300+, zadowolenie czy rozczarowanie

Wybrane tematy:
Dobry Start jednak do ZUS co z zakupionymi licencjami koniec Dobrego Startu upomnienie
ODPOWIEDZ
Natalia.św
Starszy referent
Zajmuję się: Św
Kontakt:

Re: wynagrodzenie 300+, zadowolenie czy rozczarowanie

Post autor: Natalia.św »

A od kwoty macie odprowadzone brutto czy podwójne brutto?
Zofia
Podinspektor
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: Zofia »

Art. 42 ustawy o pracownikach samorządowych nie stoi w sprzeczności z art. 131 kodeksu pracy.

Trzeba się tylko zastanowić, czy specjalną potrzebą jest praca po 12 godzin dziennie od poniedziałku do piątku, aby zapewnić obywatelom "załatwianie spraw w dogodnym dla nich czasie", skoro np wnioski na ŚR i DS można składać przez 5 miesięcy!, a na ŚW przez 4 miesiące - i możliwa jest też droga elektroniczna. Jak mawiają starzy górale - nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Iks »

Zofia pisze:Trzeba się tylko zastanowić, czy specjalną potrzebą jest praca po 12 godzin dziennie od poniedziałku do piątku, aby zapewnić obywatelom "załatwianie spraw w dogodnym dla nich czasie", skoro np wnioski na ŚR i DS można składać przez 5 miesięcy!, a na ŚW przez 4 miesiące - i możliwa jest też droga elektroniczna.
Ale chodzi też o to, że te wnioski trzeba rozpatrzeć. Ciężko oczekiwać zatrudnienia dodatkowych osób z ulicy na 3 miesiące w roku. Natomiast oczywiste jest dla mnie, że każda zmiana czasu pracy powinna się odbywać z poszanowaniem godności pracownika i z odpowiednią motywacją - nie za pomocą gróźb i kija. DO tego zapis odnośnie wynagrodzenia za te nadgodziny obowiązuje i pracodawcy nie mają prawa zmuszać nas do brania dni wolnych.
Walka z wiatrakami since 1998.
Zofia
Podinspektor
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: Zofia »

Jak pisałam wyżej - artykułu z kodeksu pracy i ustawy o pracownikach samorządowych się nie wykluczają wzajemnie, nie powinno się dawać więcej niż 8 godzin nadgodzin w tygodniu. Jak wygląda wydajność pracownika, który musi przychodzić do pracy codziennie na 12 godzin? Albo ma przyjść do pracy w niedzielę rozpatrywać wnioski? Przecież to absurd! Wiem, że ciężko zatrudniać nowe osoby, ale to nie znaczy, że stałych pracowników trzeba zatyrać na śmierć. A kiedy nawet odebrać wolne, jakby ktoś chciał, jak do końca roku jest zapie***?
A największym skandalem jest to, że ludzie się pytają o wynagrodzenia, a kierownictwo prosto w oczy mówi, że nie ma, że nie tyle, a przecież pieniądze są! MINIMUM 80% kosztów obsługi! To nie są małe kwoty, tylko jakoś tak dziwnie dać tyle ludziom, bo im się w głowach poprzewraca...
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
smerf
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: smerf »

plociak pisze:W Centrum nie są drukowane do akt zostają tylko w systemie w formie elektronicznej.
Skad ta pewnosc? - moze ktos drukuje?
plociak

Post autor: plociak »

smerf pisze:Skad ta pewnosc? - moze ktos drukuje?
Mieliśmy zebranie gdzie było dosadnie powiedziane, żebyśmy nie drukowali decyzji, wszystko ma zostać w systemie w formie elektronicznej.Oprócz oczywiście wezwań oraz decyzji odmownych czy umorzeń.
smerf
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: smerf »

Plociak, takie mi pytanie przyszło do głowy, piszesz ze w zeszłym roku tez pracowaliście w niedziele, czy ktoś zmusił was do tego, czy było to i teraz jest dobrowolne?. I co w tym temacie w zeszłym roku zrobiliście?, zgarnęliście wypłatę? czy tez pisaliście do p. Rafalskiej?
U mnie ludzie się biją o pracę w nadgodzinach, inne miasto ale to nie ma znaczenia, ludzie chcą parę groszy dorobić bo urzędnik ma ograniczone możliwości. Dlatego to mnie zastanawia, czy jest jakiś przymus? czy całkowita dobrowolność, zarówno w normalne dni, jak i w niedziele?
plociak

Post autor: plociak »

smerf pisze:Plociak, takie mi pytanie przyszło do głowy, piszesz ze w zeszłym roku tez pracowaliście w niedziele, czy ktoś zmusił was do tego, czy było to i teraz jest dobrowolne?. I co w tym temacie w zeszłym roku zrobiliście?, zgarnęliście wypłatę? czy tez pisaliście do p. Rafalskiej?
U mnie ludzie się biją o pracę w nadgodzinach, inne miasto ale to nie ma znaczenia, ludzie chcą parę groszy dorobić bo urzędnik ma ograniczone możliwości. Dlatego to mnie zastanawia, czy jest jakiś przymus? czy całkowita dobrowolność, zarówno w normalne dni, jak i w niedziele?
Nie ma żadnej dobrowolności w przychodzeniu do pracy w niedziele i w nadgodzinach, jedynie osoby które maja małe dzieci nie muszą pracować w nadgodzinach oraz w niedziele. W zeszłym roku nic nie zrobiliśmy ale teraz ludzie maja już dość...
ewa24
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ewa24 »

No własnie może Ministerstwo niech się weźmie za kontrolowanie wydatkowania pieniędzy na obsługę że większość zabiera księgowa i kierownik! Kierownik ma wynagrodzenie za swoją funkcję przecież!
Niech zrobią w końcu zapisy w ustawach że kasa ma trafiać do pracowników "merytorycznych" czyli tych co te wnioski rozpatrują!
Awatar użytkownika
kiki88
Podinspektor
Zajmuję się: SR/ŚW
Kontakt:

Post autor: kiki88 »

u mnie własnie zakończyła się kontrola z 500+ finansowa.. nie wiem o ona im nagadała ale po cichu mi powiedziała ta pani ze od poniedziałku przeskakuje z referenta na inspektora i jakaś mała podwyżkę mam dostać niezależną od 300+ bo to osobno ... az ciekaw jestem tego :D ;D ;D
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
ODPOWIEDZ