Witam. Ja rozliczam z rozdziału 85212 wynagrodzenie wszystkich osób pracujących w księgowości oraz kadrowej, płacowej, prawnika,kierownika, pani sprzątającej. W bieżącym roku jest to np.15% wynagrodzenia wymienionych osób.
Do tego rozliczam również część kosztów stałych jak energia, czynsz, ścieki, telefony itp. Pomimo, że mnie również "brakuje", pilnuję tego bardzo ponieważ zależy mi na pokazaniu chociaż zbliżonych do prawdziwych kosztów wykonywania zadań z 85212 czyli ile gmina musi dołożyć środków własnych do wykonywania tych zadań. Jeżeli nie będziemy tego robić i prawdziwe koszty będziemy ukrywać w OPS to dajemy sygnał władzy, że 3% na obsługę całkowicie wystarcza. W przypadku naszego ośrodka wystarczyło by dopiero gdyby limit na koszty był pomiędzy 5-6 %. O to musimy walczyć bo inaczej działamy na szkodę własnej gminy. Ale oczywiście to jest mój osobisty pogląd którego nie musicie podzielać.
Środki mam zaplanowane oczywiście w 85212. W razie gdy w trakcie roku mi ich brakuje, dokładam np. z 85219. Ktoś może powiedzieć, że nie ma to wielkiego sensu ale ja uważam, że realizując wydatki ze środków własnych w 85212 mogę z czystym sumieniem pokazać oczywiście w przybliżeniu ile kosztuje funkcjonowanie działu ŚR i FA.