wyrównanie dodatku z tyt. kształcenia i rehabilitacji - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 23 lut 2016, 10:59

mam klientkę, która wniosła odwołanie do Sądu w sprawie orzeczenia o niepełnosprawności dla dziecka. Walkę wygrała. Dziecko posiada orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, niepełnosprawność istnieje od 16 roku życia. Niepełnosprawność od 2014-09-01 do 2017.... muszę kobiecie wyrównać 3 okresy zasiłkowe wstecz. jak praktykujecie? decyzją zmieniającą? co w podstawie prawnej? aktualne Ustawy i Rozporządzenia skoro wcześniej były inne kwoty? jak to ugryźć?
POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
am2

Napisano: 28 lis 2016, 20:49

ponawiam pytanie czy wnioski na kazdy okres i decyzje
xxxxx

Napisano: 28 lis 2016, 20:52

Wyrównujesz tylko świadczenia niezwiązane z okresem zasiłkowym. Dodatek z tytułu rehabilitacji od tego okresu, czyli od 1 listopada.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 29 lis 2016, 8:55

jeżeli miała prawo do zr to ja bym jej wyrównała kir
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 29 lis 2016, 9:24

Ja wyrównuję jeśli prawo do ZR było.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 29 lis 2016, 11:24

Też tak robiłem do niedawna, ale już przestałem ;)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 01 gru 2016, 12:46

noteev pisze:Też tak robiłem do niedawna, ale już przestałem ;)
a można wiedzieć dlaczego przestałeś?
gośc

Napisano: 01 gru 2016, 13:31

też bym chciała wiedzieć, dlaczego nie?
A co zr jeśli była odmowa na 10/2016, a w 11/2016 wpłynęło orzeczenie, wniosek o nie złożony 10-10-2016, na podwyższony próg się łapią.
Zuzika11

Napisano: 01 gru 2016, 14:04

Tak orzekają sądy:
II SA/Lu 24/16
W ocenie Sądu, organy obu instancji prawidłowo stwierdziły, że prymat wśród norm, jakie określają okres, na jaki przyznaje się wnioskowane świadczenie przyznać należy normie prawnej wyrażonej w art. 24 ust. 1 ustawy, to jest zasadzie, zgodnie z którą prawo do świadczenia rodzinnego [...], ustalane jest na okres zasiłkowy. Podkreślić więc należy, że jakkolwiek z art. 24 ust. 2a ustawy wynika, iż rozpoznając wniosek skarżącej za początkową datę ustalenia prawa do świadczenia uznać należy miesiąc, w którym matka skarżącej złożyła wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności, to jednocześnie – mając na uwadze jednoznaczne brzmienie art. 24 ust. 1 ustawy – pamiętać trzeba, że prawo to nie może być przyznane poza granice okresu zasiłkowego
II SA/Sz 22/16
Zgodnie z art. 24 ust. 1 ustawy prawo do świadczeń rodzinnych ustala się na okres zasiłkowy, z wyjątkiem świadczeń, o których mowa w art. 9, art. 14-16 i art. 17 ustawy. Z powołanego przepisu wynika zatem, że ustawodawca wprowadził jako zasadę, iż świadczenia rodzinne są przyznawane na tzw. okres zasiłkowy, to jest, w myśl art. 3 pkt 10 ustawy, okres od dnia [...] następnego roku kalendarzowego, na jaki ustala się prawo do świadczeń rodzinnych. Jedynie świadczenia wymienione expressis verbis w art. 24 ust. 1 in fine ustawy zostały - na zasadzie wyjątku - wyłączone spod obowiązywania tej reguły. Oznacza to, iż świadczeniami rodzinnymi, których nie dotyczy powyższa zasada rocznej okresowości są jedynie dodatki do zasiłku rodzinnego: z tytułu urodzenia dziecka, z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego oraz z tytułu podjęcia przez dziecko nauki w szkole poza miejscem zamieszkania, a także jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka, zasiłek pielęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 01 gru 2016, 14:13

ja tak jak noteev - ostatnio nie wyrównuję.
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Strona 1 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x