wyrównanie dodatku z tyt. kształcenia i rehabilitacji - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 07 gru 2016, 13:35

noteev pisze: A więc, jeśli wśród świadczeń rodzinnych, których nie dotyczy zasada określona w art. 24 ust. 1, ustawodawca nie wymienia dodatku z tytułu niepełnosprawności
Jak dla mnie to ustawodawca w ogóle nie opublikował listy w której enumeratywnie wylicza świadczenia podlegające wyrównaniu, więc to jest wszystko kwestia interpretacji i wykładni.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2016, 13:43

Przeczytałem te cytaty z wyroków raz jeszcze i podtrzymuję to co napisałem wyżej. Sądy wskazują tutaj wyraźnie, że niezgodna z prawem będzie decyzja przekraczająca OZ, czyli przykładowo SZO przyznane na wniosek dot. okresu 16/17 przyznane z wyrównaniem od sierpnia - a nie od 1 listopada. Tak samo bym postąpił z dodatkiem z tytułu KiR - w sensie, poza OZ bym nie wyrównał na podstawie wniosku na okres 16/17, ale gdyby strona w okresie 15/16 wnioskowała na dodatek i po prostu nie przyznaliśmy go na cały okres bo kończyło się orzeczenie, to bym to z urzędu zmienił w części dotyczącej okresu przyznania. Jeśli prawa do ZR, albo do dodatku nie było, a teraz wpływa wniosek (dajmy na to dziś), to przyznam od 1.11. Tyle, że to są marginalne przypadki, nie wiem szczerze mówiąc czy mi się taki trafił. Ktoś by musiał pechowo złożyć wniosek o ustalenie stopnia w okolicach września i długo czekać na rozstrzygnięcie chyba :roll:
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2016, 20:07

Iks, myślę, że Twoja interpretacja jest ciut naciągana... ;) Zauważ, że jeśli sąd uznałby, że skarżącej przysługuje świadczenie za inne okresy zasiłkowe, to nadmieniłby to w uzasadnieniu. Jeżeli w opinii sądu, możnaby przyjmować wnioski na stary okres w nowym okresie, na pewno zwróciłby na to uwagę. Takiej wzmianki nie ma, ale za to jest to:
W ocenie Sądu, organy obu instancji prawidłowo stwierdziły, że prymat wśród norm, jakie określają okres, na jaki przyznaje się wnioskowane świadczenie przyznać należy normie prawnej wyrażonej w art. 24 ust. 1 ustawy, to jest zasadzie, zgodnie z którą prawo do świadczenia rodzinnego [...], ustalane jest na okres zasiłkowy i prawo to nie może być przyznane poza granice okresu zasiłkowego, w którym skarżący złożył wniosek.
Innymi słowy, domaganie się wyrównania świadczeń ze starego okresu, poprzez złożenie wniosku na stary okres w nowym okresie, jest bezzasadne.

I jeszcze jeden szczegół z naszego podwórka. W art. 24.2a nie napisali, iż świadczenia przyznaje się, ale ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek...W mojej ocenie (biorąc pod uwagę art. 24.1 i definicję okresu zasiłkowego) wyraźnie oznacza to, że jeśli ustalimy że stary okres minął, to ustalamy prawo tylko w granicach nowego okresu.

Niemniej, biorąc pod uwagę małą przjrzystość naszych przepisów, w przyszłości nieznane są wyroki... ;)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 4 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x