wyrównanie św. pielegnacyjnych dla opiekunów - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 7    [ Posty: 69 ]

Napisano: 27 lut 2014, 12:10

\'Zasiłki sa swiadczeniami pienieżnymi wypłacanymi doraźnie, osobom, które nie sa w stanie same zaspokoic swoich potrzeb materialnych. w każdej chwili można je uchylić chociazby poprzez zmianę prawa. Także nie opowiadaj głupot.

Wszystko można w każdej chwili uchylić i wszystko można w każdej chwili zwaloryzować poprzez zmianę prawa czy to zasiłek, świadczenie, zapomoga, dotacja, pomoc czy inny wuj, także nie opowiadaj głupot. Wiem, że bardzo potrzebujesz uzasadnienia, że kasa którą wydałaś na prawnika nie poszła na marne, ale przykro mi - poszła. Trza se było flaszkę kupić, przynajmniej efekt działania byłby realny.

\'zasiłków nie dotyczą prawa nabyte.\'

Już Ci głąbie wielu tłumaczyło, że prawa nabyte masz do kasy, składek, opieki etc. a nie do dokumentu który Ci te prawa przyznaje, ani do nazwy pod jaką to występuje. Skutek prawny się liczy, a nie narzędzie które go wprowadza. Jeśli rząd by chciał was orżnąć to by wam oddał świadczenie pielęgnacyjne pod nazwą świadczenie pielęgnacyjne tylko sobie w międzyczasie je zmniejszył na 125zł np. albo zmienił zasady wypłat - że np. kwota ta sama, ale nie w postaci kasy tylko talonu do sklepu. I co? Skoro nabyłaś prawo do świadczenia to nie ważna jest kwota i forma tylko nazwa - zgodnie z Twoimi rozważaniami.
~Iks

Napisano: 27 lut 2014, 12:18

@m&m
\"Odnosimy sie konkretnie do tego co mamy, żeby nie wprowadzac nikogo w błąd, bo w rzeczywistosci to wcale nie musi okazać sie pomyłką, tylko może byc celowym założeniem.\"
I dlatego w uzasadnieniu projektu jest coś dokładnie przeciwnego. Ma sens. Naprawdę. Swoje skierowania raczej skierowałbym do ustawodawców na usprawnienie tego projektowanego narzędzia i usunięcie błędów takich jak ten.

\"zasiłków nie dotyczą prawa nabyte. Zasiłki sa swiadczeniami pienieżnymi wypłacanymi doraźnie, osobom, które nie sa w stanie same zaspokoic swoich potrzeb materialnych. w każdej chwili można je uchylić chociazby poprzez zmianę prawa.\"
Ciekawe co piszesz. To też Ci powiedział prawnik?
Nie wierzę, że ktokolwiek posiadający wykształcenie prawnicze powiedział Ci że w odniesieniu do przyznanych ostateczną decyzją administracyjną świadczeń. Zwłaszcza po tym orzeczeniu TK. Podaj publicznie jego imię i nazwisko. Nie nie tu, bo tu przecież sami ludzie z MPIPSu uprawiają jakiś buzzmarketing. Podaj nazwiska tych prawników i ich teorie na jak największej liczbie portali prawniczych. Robiąc to ośmieszysz ich przed kolegami i koleżankami po fachu.
Zasada ochrony praw nabytych jest zasadą konstytucyjną. Dlaczego pewne decyzje miałyby jej pozbawione. Dlatego przepraszam, ale powoli przestaję wierzyć w istnienie Twoich prawników, bo to co piszesz w tym fragmencie to jakaś aberracja.

\"Także nie opowiadaj głupot.\"
Popieram, nie opowiadaj.

"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2014, 13:35

Tak wszystko można uchylić , zmienić, zwaloryzować, zgodnie z prawem, zachowując pewne zasady, albo tez bezprawnie jak to robią nasze władze.
Przykład - bezprawne wygaszenie naszych prawomocnych decyzji przyznających nam bezterminowo świadczenie pielęgnacyjne , co do których orzekał trybunał. A żaden zasiłek nie jest przyznawany bezterminowo. Także wszelkie zmiany prawa duzo łatwiej do niego zastosować , żeby go odebrać.

Prawa nabyte mam do prawa do swiadczenia pielegnacyjnego, które dopiero moze mi gwarantowac kwotę tego świadczenia i składki.
Zasiłek mi tego nie zagwarantuje.
I mimo wszystko skutek prawny i narzędzie sie liczy., z tym, ze z tak wprowadzonych przepisów skutek prawny może mieć duzo gorsze konsekwencje dla opiekunów.
I proszę bardzo niech rząd oddaje swiadczenie pielęgnacyjne, nawet w nizszej kwocie. Tylko dobrze wiemy, że podstawą praw nabytych jest prawo do swiadczenia pielęgnacyjnego, a nie jego kwota. To przepisy o swiadczeniu pielegnacyjnym regulują te kwote.
~m&m

Napisano: 27 lut 2014, 13:43

Wszystko co napisałem wcześniej, zachowuje aktualność. Nie masz racji. Póki nie napiszesz czegoś co rzucałoby na sprawę nowe światło, nasza wymiana argumentów nie ma sensu. Pozdrawiam.
Mimo wszystko, życzę powodzenia w tej walce z wiatrakami.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2014, 13:44

\'A żaden zasiłek nie jest przyznawany bezterminowo. Także wszelkie zmiany prawa duzo łatwiej do niego zastosować , żeby go odebrać.\'

No właśnie ja mam ze 2x tyle zasiłków pielęgnacyjnych przyznanych bezterminowo niż miałem świadczeń. To raczej wszędzie w PL jest podobnie. Co Ty na to?
~Iks

Napisano: 27 lut 2014, 13:46

m&m, ile razy można tobie powtarzać? blog niebieski, Dzisiejsze spotkanie, które miało się odbyć w MPiPS nr.1/3/5 (nie jak dotychczasowe 11) z powodu ogłoszenia alarmu bombowego przeniesiono do Centrum Partnerstwa Społecznego .Dialog; na ul. Limanowskiego. \"Zasiłek dla opiekuna ma być przyznawany na taki sam okres na jaki było przyznane Świadczenie pielęgnacyjne, do czasu wejścia w życie nowej ustawy – :razz:
Bez uwzględnienia osób które po wejściu w życie bezprawnej nowelizacji nie spełniły warunków do otrzymania SZO
Przez cały czas od 01.07.2013r do końca jego obowiązywania będzie to 520zł.
Pani minister zapytana o termin wypłat zaległych należności wskazała na kwiecień – przy czym zaznaczyła że nie wie ile mogą potrwać prace w sejmie\" https://wykluczeniopiekunowieon.blog.pl/
~Izabela

Napisano: 27 lut 2014, 14:08

\"No właśnie ja mam ze 2x tyle zasiłków pielęgnacyjnych przyznanych bezterminowo niż miałem świadczeń. To raczej wszędzie w PL jest podobnie. Co Ty na to?\'

I co z tego, skoro upowaznionych jest do nich większa ilosc osób i to mozna powiedziec w groszowej kwocie.Ale sa to zasiłki, które nie mogą doczekac sie waloryzacji, jak tez ich zywot tez sie konczy, chociazby w przypadku osób, nad którymi będzie sprawowana opieka jako nad osobami niesamodzielnymi.

Izabela, a kto by wierzył tej, która zwykła robić cholewę ze swojej gęby.
I to co piszesz jest tylko potwierdzeniem , ze wprowadzenie nowej ustawy zabierze nam te zasiłki. Przeciez na pokrycie bonów opiekunczych i kwalifikowanych kosztów opieki, władze będa musiały wziac z czegos pieniadze.
Tak samo nie zadawala mnie niewaloryzowanie tej kwoty, w przypadku, ze ceny wszystkiego w zastrasząjacym temppie rosną, tym bardziej, że rodzicom dzieci płaci duzo więcej za samo sprawowanie opieki nad nimi w weekendy.
~m&m

Napisano: 27 lut 2014, 14:15

\"Tak samo nie zadawala mnie niewaloryzowanie tej kwoty, w przypadku, ze ceny wszystkiego w zastrasząjacym temppie rosną.\"

Misiu, ale ludzie dostający pensje/zasiłki dla bezrobotnych/renty/emerytury/stypendia stażowe itd., itp. w tym kraju są w tej samej sytuacji. Dlaczego chcesz koniecznie być wyjątkowa?

\"Przeciez na pokrycie bonów opiekunczych i kwalifikowanych kosztów opieki, władze będa musiały wziac z czegos pieniadze.\"

Nie wiem co to są bony opiekuńcze i kwalifikowane koszty opieki i nie wiem skąd pomysł, że władze będą musiały to pokrywać at all.

\'skoro upowaznionych jest do nich większa ilosc osób i to mozna powiedziec w groszowej kwocie.Ale sa to zasiłki, które nie mogą doczekac sie waloryzacji, jak tez ich zywot tez sie konczy, chociazby w przypadku osób, nad którymi będzie sprawowana opieka jako nad osobami niesamodzielnymi. \'

Nie rozumiem tego co napisałaś. Znaczy można przyznać \'zasiłek\' na czas nieokreślony czy nie można?

~Iks

Napisano: 27 lut 2014, 14:26

m&m, nie rozumiesz co czytasz, wiem, jest analfabety wtórny, ale na Boga trujesz w kółko to samo. Projekt z dnia 5 lutego 2014 r, \"Ponadto, z projektu ustawy wynika, że jeżeli  w ustawie z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, ustawie z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, ustawie z dnia 21 kwietnia 2005 r. o opłatach abonamentowych oraz ustawie z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2012 r. poz. 1228 i 1548)  jest mowa o świadczeniu pielęgnacyjnym w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych, należy przez to rozumieć także zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w projektowanej ustawie Natomiast, ilekroć w ustawie z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania cywilnego, ustawie z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji oraz ustawie z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych lub w ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa jest mowa o świadczeniach rodzinnych, należy przez to rozumieć także zasiłek, o którym mowa w niniejszej ustawie\" (jest mowa o świadczeniu pielęgnacyjnym w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych, należy przez to rozumieć także zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w projektowanej ustawie).
~Iza

Napisano: 27 lut 2014, 19:29

I czego to ma dowodzić? bo na pewno nie trwałości zasiłku dla opiekuna i ze opiekun nie moze byc go pozbawiony wraz ze zmianą prawa.
~m&m

Strona 3 z 7    [ Posty: 69 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x