wyrównanie św. pielegnacyjnych dla opiekunów - Świadczenia rodzinne

Strona 6 z 7    [ Posty: 69 ]

Napisano: 03 mar 2014, 15:33

już raz Ci o tym pisałam, mieli prawo zmienić ustawę, ale zrobili głupotę wygaszając stare decyzje, gdyby zostawili prawa nabyte to do dzisiaj byś miała niestety 520 zł, bo na nowe świadczenie się nie kwalifikujesz
~Kati

Napisano: 03 mar 2014, 15:58

\'trybunał orzekał by nie o bezprawnie wygaszonym świadczeniu, tylko ograniczył by sie do zabranej kwoty. A tak o niej nawet nie wspomniał.\'

Nie orzekałby, bo nie tak sformułowano wniosek. Trybunał badał czy dwa artykuły z ustawy dot. wygaśnięcia decyzji są zgodne z konstytucją.

\'zgodnie z porządkiem prawnym ma nam być przywrócone to co niezgodnie z prawem zostało nam zabrane\'

W całym uzasadnieniu orzeczenia TK nie pada nigdzie zdanie o przywróceniu tego co niezgodnie z prawem zostało zabrane.

\'zgodnie z porzadkiem prawnym ma nam być przywrócone prawo do swiadczenia pielegnacyjnego\'

Zgodnie z czym? ;) Nie ma wam być przywrócone tylko ustawodawca ma zneutralizować negatywne skutki ustawy - i to robi.

\'gdyz jego to ono tworzyło ten porzadek prawny\'

:) Zaczynasz bełkotać.

\'danie nam zasiłku nie jest tym przywróceniem dawnego porządku prawnego\'

Jest.

\'otrzymywania takiego samego świadczenia jak opiekunowie dzieci.\'

Tym wyrokiem tego nie ugracie. Orzeczenie TK nie obejmuje naruszenia konstytucyjnej zasady równości przez ustawodawcę.

\'Takiego samego świadczenia jakie mieliśmy.\'

520 miesięcznie + ewentualne składki. Dostajecie to dokładnie, identycznie, tak samo.

\'gdyż tylko z pozoru, ograniczajac sie jedynie do kwoty jest tym samym.\'

Jest tym samym. Sorry Winnetou - wińcie RPO, że skopał wniosek.

Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2014, 16:13

Iks - szacun za cierpliwość
~Kati

Napisano: 03 mar 2014, 16:22

To nie cierpliwość - to złośliwość. Wyobrażam sobie plującą i czerwieniącą się m&m kiedy stara się wszystkim udowodnić, że to w co wierzy to prawda.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2014, 16:36

I like it
~Kati

Napisano: 03 mar 2014, 16:37

Kati ma rację. Iks Ty naprawdę musisz mieć anielska cierpliwość. Ja skończyłam polemikę z tą pania i nie mam zamiaru w ogóle reagować na jej wpisy i zaczepki. radzę Ci, dla własnego zdrowia psychicznego, zrób to samo.
~sipera

Napisano: 03 mar 2014, 16:46

\'dla własnego zdrowia psychicznego\'

Za późno ;) Ale ja na szczęście mam przefantastyczne koleżanki w sekcji więc zawsze jak trzeba wesprą dobrym słowem kiedy tracę siły czy uspokoją jak zaczynam kląć pod nosem ;) Z takim wsparciem to naprawdę dyskutuję na pełnym luzie :)
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2014, 16:49

w takim razie gratuluję klimatu w pracy:)
~sipera

Napisano: 03 mar 2014, 20:37

\"już raz Ci o tym pisałam, mieli prawo zmienić ustawę, ale zrobili głupotę wygaszając stare decyzje, gdyby zostawili prawa nabyte to do dzisiaj byś miała niestety 520 zł, bo na nowe świadczenie się nie kwalifikujesz\"

Ta? A na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Iks , do zdan wyrwanych z kontekstu wszystko można udowadniac, a tym bardziej to co jest dla nas wygodne. Nawet tworzyć nowe teorie.
Co ma źle sformułowany wniosek, do tego, ze trybunał nie orzekał co do kwoty?
Trybunał orzekał konkretnie do tego, do czego zostało wygaszone prawo, w wiec swiadczenia pielęgnacyjnego, tak jak i niekostytucyjne przepisy mówiły o wygaszeniu prawa do swiadczenia pielegnacyjnego , a nie jakiejś tam kwoty.
A skopany wniosek ma tylko takie znaczenie, ze gdyby wniosek nie był skopsany, to o swoje swiadczenia moglibysmy występować na zasadzie wznowienia postępowania z art 145 kpa, a że jest skopsany, to musimy czekać na stworzenie przepisów przywracajacych nam świadczenie pielęgnacyjne.
Także twoje tłumaczenia sa skierowane ale do i.d.i.o.t.ó.w. Oni moze dadzą sie na to nabrac.
~m&m

Napisano: 03 mar 2014, 20:49

\'do zdan wyrwanych z kontekstu wszystko można udowadniac\'

Ty te zdania wyrywasz nawet nie z kontekstu, tylko z własnych urojeń \'cytując\' w kółko \'przywrócenie praw nabytych tj. prawa do świadczenia pielęgnacyjnego\' - nie ma czegoś takiego.

\'a nie jakiejś tam kwoty\'

No właśnie dokładnie i konkretnie świadczenia w danej kwocie - i daną kwotę otrzymacie z powrotem. A do śp w wysokości 620 zeta i dodatków doń nie nabyliście nigdy praw, bo po 1 lipca one przysługują rodzicom na chore dzieci - es tut mir leid. Dlatego odniesienie do ustawy w brzmieniu na dzień 31 grudnia 2012r.

\'o swoje swiadczenia moglibysmy występować na zasadzie wznowienia postępowania z art 145 kpa\'

Mogłaś też oblać się benzyną i podpalić przed sejmem - taki sam efekt. Znaczy kasy żadnej byś na tej podstawie raczej nie dostała.

\'to musimy czekać na stworzenie przepisów przywracajacych nam świadczenie pielęgnacyjne.\'

No to sobie poczekacie :) I raczej się nie doczekacie. Buziaki ! :)

Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 6 z 7    [ Posty: 69 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x