Wyrównanie zasiłku stałego za 1 dzień września

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
m-ka

Post autor: m-ka »

no nie jego wina , ale jak masz podanie złożone w m-cu październiku to dajemy od m-ca złożenia wniosku , wstecz można się byłoby cofnąć tylko w przypadku świadczeń rodzinnych tj. np. zasiłek pielęg.
maja2784

Re: Wyrównanie zasiłku stałego za 1 dzień września

Post autor: maja2784 »

Hej. Dzięki za ten wpis. W takim razie wezmę od klienta jeszcze podanie z września.
Wredna1

Post autor: Wredna1 »

MOI DRODZY!:)
Sprawa ma się tak: świadczenia ie przyznaje sie od miesiąca złożenia wniosku ALE!! TYLKO WTEDY GDY JEST TO PIERWSZY ZASIŁEK STAŁY.
natomiast JEŻELI KLIENT ZŁOŻYŁ W TERMINIE WNIOSEK NA zon TO NIE JEGO WINA I TRZA MU WYBECALOWAĆ NAWET 3 MIESIĄCE.( sory za caps)
ja nie wyrównuje bo uważam za wielce niesprawiedliwe skoro-korzystał z okresówki w pełnej wysokości i calówek na czas oczekiwania na orzeczenie. Oczywiście Kolegium mi uwala te decyzje bo jest wiele wyroków i nawet jest jakiś NSA ,że to ciągłość i mam płacić. teraz tez nie wyrównałam i czekam co będzie ale juz przestane bawić się z Kolegium bo mogę " źle skończyć"
Pozdrawiam :twisted:
maja2784

Masz rację. Dzięki za odpowiedź!
kolo32

Post autor: kolo32 »

maja - tak, ten jeden dzień września "po staremu"

Ale....jeśli klient złożył wniosek o przyznanie w październiku to możesz przyznać od 01.10.2015 r.
Chyba że wniosek jest z 30.09.2015 r.....
Wredna1

Nie mieszaj.....
kolo32

Post autor: kolo32 »

Nie mieszam. Wyrównać to można - od miesiąca złożenia wniosku. Można złożyć wniosek jeszcze przed decyzją komisji - wtedy zawieszamy postępowanie. I czekać tak 3 lata.
Co do sko - dla mnie to nie argument. Interpretacje są różne. W zależności od województwa czy składu...
My akurat w aktach mamy potwierdzenie naszej wersji
Wredna1

Otwórz lexa i pod 37 jest od groma wyroków w takich sprawach
jemiołka

Post autor: jemiołka »

wniosek powinien był złożyć we wrześniu, w momencie utraty uprawnień, Ty wydając decyzję w X musiałabyś przyznać od 30.IX z nowym kryterium oczywiście, gdyż poprzednie w X już nie obowiązuje, jeżeli tak się nie stało / a może składał jakiś inny wniosek o pomoc w m-cu IX to można to potraktować także jako prośbę o z. stały/, nie możesz cofnąć się do IX i musisz przyznać od 1.X tak ja bym próbowała z tego wybrnąć
maja2784

Dziekuję za podpowiedzi:)
ODPOWIEDZ