zasadność niebieskiej karty

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
socja

zasadność niebieskiej karty

Post autor: socja »

Witam, jestem pracownikiem socjalnym . Proszę o pomoc. Matka dziecka przysłał zdjęcia z siniakiem na nozce dziecka twiewrdząc ze ojciec stosuje przemoc,abysmy podjeli działania. dziecko jest pod opieką ojca od ponad 3 lat, dziecko ma 4 . Matka kontaktuje sie sporadycznie . Ojciec dziecka załozył sprawe o alimenty. i od tego momentu matka sie kontaktuje raz w tygodniu. Asystent rodziny wystawił pozystywną opinię ojcu , na miejscu również nie widze podstaw do założenia nk .
Po otrzymaniu tych zdjęc powinnam niezwłocznie założyć NK ?????
socja

Re: zasadność niebieskiej karty

Post autor: socja »

proszę ....pomożcie
t.franek

Post autor: t.franek »

Rozgrywki między rodzicami.Nie ma Niebieskich Kart na życzenie.Siniaki dzieci mogą sobie zrobić codziennie. Dziwne, że dziecko jest pod opieką ojca. To z mamuśką coś nie tak. Ponadto z rodziną pracuje asystent i też ma swoje spostrzeżenia. Ja bym nie zakładał.
Hera

Post autor: Hera »

No pomyśl na spokojnie.
Dziecko ma siniaka - zdarza się.
Matka robi zdjęcia i przesyła do OPS - pytanie po co?
Jak piszesz macie kontakt z rodziną, ponadto pracuje z rodziną asystent - no chyba najpierw zajmijcie sie sprawą, porozmawiajcie z ojcem aby wyjaśnić jak do tego doszło, potem porozmawiajce z matką - może zna inną wersję; jeśli siniak wzbudza Wasze wątpliwości jest jeszcze lekarz.

Nie znajdziecie odpowiedzi na Portalu - bo praca socjalna w tej rodzinie.
wrrr

Post autor: wrrr »

Niech lekarz wyda opinię, czy to są naturalne zasinienia
male

Post autor: male »

Matka może osobiście złożyć zawiadomienie o stosowaniu przemocy na policji jeśli ma taka wiedzę. Z art.207 policja to musi przyjąć.
dwdfgfgf

Post autor: dwdfgfgf »

No faktycznie... Matka na pewno dba o dobro dziecka, bo z pewnością w Polsce sądy dają opiekę nad dzieckiem ojcu.... :mrgreen:
Mamusi się nie spodobało najwyraźniej, że ojciec żąda alimentów na dziecko, ot co. Kto wie czy sama nie nabiła tego siniaka.
tyruskawka

Post autor: tyruskawka »

Trzeba ojca z dzieckiem wysłac do lekarza pediatry i poprosić o zaswiadczenie w tej sprawie ze dziecko nie jest bite a moze jest bite.
bebo
Praktykant
Zajmuję się:

Post autor: bebo »

Moje dziecko miało pełno siniaków, ale na szczęście nie widziała tego żadna z pr. socj. Jak czytam niektóre porady, to myślę sobie, że to wielkie szczęście, bo pewnie nas, rodziców, pozamykałaby do więzienia, a dziecko wylądowałoby w jakimś ośrodku opiekuńczym...
Gość

Post autor: Gość »

bebo - ośrodki pomocy nie prowadzą więzień, nie otwierają ich i nie zamykają.
ODPOWIEDZ