wywiad aktualizacyjny - dokumenty

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~iwko - nowa w wywiadach

wywiad aktualizacyjny - dokumenty

Post autor: ~iwko - nowa w wywiadach »

Jestem pracownikiem socjalnym w dps. W kwietniu przeprowadzałam wywiad aktualizacyjny w związku ze zmianą dochodu mieszkańca (waloryzacja emerytury). Zbliża się czas kolejnego wywiadu - 6 mies. Dochód mieszkańca nie uległ zmianie. Ostatnią decyzją ZUS jest marcowa. Powinnam zatem wystąpić do ZUS o zaświadczenie o wysokości aktualnie pobieranego świadczenia emerytalnego. Jak powinien wyglądać taki wniosek do ZUS o wydanie zaświadczenia? Chodzi mi przede wszystkim o ust. o ochronie danych osob.
Czy z takim wnioskiem może wystąpić pracownik dps czy tylko ops?
A może wniosek powinien złożyć mieszkaniec, aby móc następnie przedstawić zaświadczenie na potrzeby wywiadu.
Czy oprócz zaświadczenia o aktualnej wysokości świadczenia są potrzebne jeszcze jakieś dokumenty?
Proszę o wyrozumiałość. Dotychczas wywiady przeprowadzali pracownicy z rejonu, więc dopiero zdobywam doświadczenie w tym temacie.

~biedronka

Re: wywiad aktualizacyjny - dokumenty

Post autor: ~biedronka »

Wystarczy ostatni odcinek renty lub emerytury plus ostatnia decyzja. Albo trzeba wystąpić do zusu z wnioskiem o udostępnienie danych osobowych. Jeżeli przeprowadzasz wywiad, to ty występujeszo z wnioskiem.
~Gość1

Post autor: ~Gość1 »

A dlaczego taka zmiana, że to DPS przeprowadza wywiad?
~xx2

Post autor: ~xx2 »

bo OPS-y maja wtedy z głowy
~Gość1

Post autor: ~Gość1 »

Nie rozumię, dlaczego wychodzicie \"przed orkiestrę\" to nie DPS-y powinny pilnować terminów przeprowadzenia wywiadu środowiskowego po 6 m-cach. Jest to rola OPS-ów i tylko na ich wniosek należy przeprowadzić wywiad środ. a nie udostępniać dane osobowe osób bez wniosku.
Zastanówmy się nad tym!
~karol

Post autor: ~karol »

a czy znasz podstwe prawną , że nie dps a ops ma obowiązek ?
~jola

Post autor: ~jola »

a co z wywiadami do PCPR-u , od nas czyli od pracowników socjalnych DPS PCPR żądają aktualizacji co 6 miesięcy , co wy na to.
~dona

Post autor: ~dona »

A czy któryś z pracowników socjalnych DPS ma dodatek 250 za pisanie wywiadów dla OPS lub PCPR
~Ala

Post autor: ~Ala »

Nie bo dodatek należy się za wywiady przeprowadzane poza siedzibą jednostki.
~stasia

Post autor: ~stasia »

Kto przeprowadza wywiady dla PCPR-u pracownik DPS czy PCPR ?
ODPOWIEDZ