Witajcie,
Chciałbym poradzić się Was Drodzy Specjaliści,
otóż dostałem z MOPS-u wezwanie na wywiad alimentacyjny, gdyż mój ojciec ubiega się o jakaś pomoc w OPS. Nadmieniam, że rodzice są po rozwodzie, ojciec ma zasądzone na mnie i brata alimenty, z których nigdy się nie wywiązywał, w związku z czym mama zawsze pobierała alimenty z ZUS, potem z zaliczki alimentacyjnej a teraz pobiera jedynie na młodszego brata alimenty z FA. Podkreślam, że pomimo zasądzonych alimentów ojciec nie wpłacił na nas ani grosza!
Ja jestem pełnoletni , obecnie nie podejmuje nauki, rozpocząłem prowadzenie własnej działalności gospodarczej, więc na razie mam więcej strat niż zysków.
I moje pytanie jest takie, czy mogę odmówić tego wywiadu alimentacyjnego, z ojcem nie chcę mieć nic wspólnego, tak jak on nie chciał mieć nic wspólnego ze swoimi dziećmi! Nie chcę podawać swojej sytuacji ekonomicznej, zawodowej, finansowej i osobistej, bo ojciec będzie miał wgląd do tych informacji.
Jakie konsekwencje prawne grożą mi za odmowę wywiadu i co w takiej sytuacji może uczynić OPS który wystąpił o ten wywiad???
Bardzo proszę o udzielenie mi informacji
Wywiad alimentacyjny
Re: Wywiad alimentacyjny
do Wredna;
wiem, że dawno to pisałaś (2011), ale może pamiętasz źródło Twojej wypowiedzi dot. art. 103. Bardzo mnie to interesuje. Od lat pracuje w ops i moją zmorą są alimentacje, mam poczucie, że wchodzę ludziom z buciorami w życie, oczywiście z pominięciem wyjątkowych sytuacji, gdzie dzieci naprawdę zapomniały o rodzicach, którzy nic złego w życiu im nie uczynili, a wręcz przeciwnie. No ale to co do źródła do komentarza art. 103 to bardzo proszę.
wiem, że dawno to pisałaś (2011), ale może pamiętasz źródło Twojej wypowiedzi dot. art. 103. Bardzo mnie to interesuje. Od lat pracuje w ops i moją zmorą są alimentacje, mam poczucie, że wchodzę ludziom z buciorami w życie, oczywiście z pominięciem wyjątkowych sytuacji, gdzie dzieci naprawdę zapomniały o rodzicach, którzy nic złego w życiu im nie uczynili, a wręcz przeciwnie. No ale to co do źródła do komentarza art. 103 to bardzo proszę.
Re: Wywiad alimentacyjny
Witam mam taką sytuację od 9 lat jestem na rencie w związku z wypadkiem w pracy spadłem z naczepy tira i po 2 tygodniach sparaliżowało mi obie ręce ,teraz jest już lepiej ruszam rękami ale nie w 100 % (Trwałe uszkodzenie struktur mięśniowych i nerwowych ) mam niepełnosprawność na stałe stopień lekki. Moja była żona złożyła sprawę o rozwód bo już nie zarabiałem po 5-6 tyś zł jak jezdziłem tirami tylko spadłem na rente 480 zł .teraz po 9 latach mam 760 zł . sąd przyznał mi alimenty 300 na syna i 400 na córkę , z czego komornik mi zabiera 60 % do wypłaty zostaje mi 318 zł z tego mam żyć żadnej pracy nie mogę znalezć jestem zarejestrowany urzędzie pracy chodzę do opieki na wywiady ,to jeszcze teraz opieka wystąpiła o zatrzymanie prawa jazdy bo nie mam spłacalności 50 % tylko 48 % syn ma 17 lat uczy się , córka ma 23 lata dwie szkoły skończone chodzi na studia zaoczne , otworzyła salon kosmetyczny zarabia ok 6-8 tyś zł miesięcznie oczywiście tego dochodu nie wykazuje i dalej ciągnie ode mnie alimenty tzn mamusia bo ona ich nie potrzebuje ,moja była żona zarabia 1600 zł . co mam zrobić iść do sądu o zniesienie alimentów na córkę , bo podobno tylko sąd może to uchylić . opieka nie bierze pod uwagę sytuacji materialnej żony i córki jak pani powiedziała ich to nie obchodzi ,jak dałem art z kodeksu rodzinnego że córka jak skończyła 2 szkoły i powinna coś zrobić żeby znalezć pracę zarejestrować się w up to pani mi powiedziała że ona nie wie i nie musi znać kodeksu rodzinnego i opiekuńczego ,jak widać mojej sytuacji też nikt nie bierze pod uwagę że nie mam pracy zostaje mi na życie 318 zł i uporczywie się uchylam od płacenia alimentów . Co mam robić ?
Oprócz Wywiad alimentacyjny - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
EFS dla OPS cz. XI
odzieżówka
Kurator społeczny-wynagrodzenie
wezwanie na ZI dla sprawcy przemocy
opieka szkodzi nie pomaga
nieodebrany zasiłek okresowy
Metamorfoza OPS Śródmieście m.st. Warszawy
czy osoba zarejestrowana w PUP może mieć zasiłek stały
Zasiłek specjalny celowy bezzwrotny
pomysł na projekt socjalny
wykształcenie pracownika socjalnego
pytanie: staż a uprawnienia pedagogiczne
opiekun prawny-wynagrodzenie
Rodziny Zastępcze MOPR Zabrze, opinie i komentarze rodzin i pracowników
ubezpieczenie zdrowotne NFZ - koszt decyzji???
dochód z lasu