WITAM
czy możecie podzielić się doświadczeniem w sprawie wywiadu cz.II
a konkretnie co w sytuacji kiedy strona nie wyraża zgody na przeprowadzenie wywiadu ubiegając się o zasiłek okresowy czy celowy
Jeżeli faktycznie chodzi tu o to, co pisze Ojciec76, to zgoda wnioskodawcy na przeprowadzenie wywiadu cz. II u osób zobowiązanych do alimentacji na jego rzecz, nie jest nam potrzebna i nie jest dla nas w żaden sposób wiążąca. Mamy prawo, a nawet obowiązek sprawdzić, czy zstępni i wstępni mogą udzielić wsparcia lub łożą na utrzymanie tego naszego wnioskodawcy i w jakim zakresie. Alimentacja i zobowiązanie do dostarczania środków niezbędnych do życia dla osoby bliskiej – będącej w niedostatku, wynika z Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego oraz wyprzedza świadczenia i obowiązki pomocy społecznej. Dlatego też w przypadku uchylania się osób zobowiązanych od alimentacji, kierownik ośrodka może wytaczać na rzecz obywateli powództwa o roszczenia alimentacyjne, zgodnie z art. 110 ust. 5 ustawy o pomocy społecznej i to również nie wymaga zgody naszego wnioskodawcy! Natomiast odmowa podania przez wnioskodawcę danych osób zobowiązanych do alimentacji, jest traktowane jako brak współdziałania przy rozwiązywaniu swojej trudnej sytuacji życiowej, nie wykorzystywanie dostępnych możliwości i działanie na swoją szkodę, co rodzi wobec strony postępowania konsekwencje określone w art. 11 ust. 2 ustawy o pomocy społecznej – z odmową udzielenia świadczeń włącznie. O tym wszystkim wnioskodawca powinien zostać wyczerpująco poinformowany, najlepiej na piśmie.
Interesuje mnie, czy przeprowadzacie wywiady alimentacyjne w czasie pandemii? Dostałam kilka wniosków o przeprowadzenie takich wywiadów, lecz odpisałam, że z uwagi na stan epidemiczny przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego obecnie nie jest możliwe. Jak to działa u Was?