Witam wszystkich i proszę o podpowiedź. Klient - pobierający zasiłek stały w pełnej wysokości przybywa w DPS na terenie innej gminy. Pod konie X 2020 roku, otrzymałam wywiad i decyzję, że OPS na terenie, którj znajduje się DPS, przyznał mojemu Klientowi zasiłek pielęgnacyjny od dnia 01.09.2020roku. Moje pytanie: decyzję zmieniam od paździenika 2020 i potrącam nadpłacony zasiłek stały za X 2020 roku, czy decyzję zmieniam od listopada 2020 i na bieżąco wypłacam nową wysokość zasiłku stałego? Co z opłatą za DPS, do której nasza Gmina dopłaca. Czy cofam się do X br. i zmieniam od X odpłatność za pobyt w placówce, czy działając na korzyść Klienta zmieniam wysokość odpłatności i decyzję od listopada br.? Zechce się ktoś wypowiedzieć? Proszę.
W tym przypadku zmiana decyzji i odpłatności za DPS powinna nastąpić co najmniej od listopada. Jak powszechnie wiadomo - co do zasady prawo nie działa wstecz, a wątpliwości należy rozstrzygać na korzyść strony. To nie jest wina mieszkańca DPS, że ta sprawa nie została załatwiona na bieżąco - w październiku i nie powinno się już wracać do tego miesiąca. Poza tym organ winien również dać stronie możliwość przygotowania się na zmianę swojej sytuacji prawno – finansowej, a nie arbitralnie potrącać wstecz zasiłek i zwiększać odpłatność za DPS, które to zgodnie z prawem zostały już pobrane i wypłacone.
mam podobny przypadek pierwszy raz przyznany zasiłek pielęgnacyjny od VI.2020 roku, a wypłata z wyrównaniem w X.
Zmiana wysokości zasiłku jak i odpłatności od listopada?????
Przekracza 10%
Odpłatność za DPS zmieniłam od listopada 2020r, ale jak postąpić z zasiłkiem stałym. Za X 2020 roku uznałam jako nienależnie pobrany Powinien być wypłacony w wys 485...., a wypłacony był w wys. 645,00zł (wypłata świadczeń w naszym Ośrodku była wcześniej niż otrzymałam decyzję o przyznaniu zasiłku pielęgnacyjnego). Dlatego też z należnego 30% , które klient otrzymuje do ręki w DPS, w listopadzie br potrąciłam całość i pozostałą kwotę z 30% grudniowego zasiłku, który klient otrzymuje do ręki. Kwota 30%, którą otrzymuje klient z zasiłku stałego co miesiąc do ręki jest niższa n nadpłacona kwota. Czy Waszym zdaniem dobrze zrobiłam. Proszę o odpowiedż.