Wywiad alimentacyjny do DPS

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~Madlenn

Wywiad alimentacyjny do DPS

Post autor: ~Madlenn »

Moja babcia jest chora na Alzheimera. Chcemy umiescic ją w DPSie bo opieka nad nią przewyższa nasze siły. Pracownik socjalny powiedział że córki babci będą miały przeprowadzany wywiad alim. Na czym on polega? Co trzeba sprawdzic? Moja mama nie pracuje, jest na utrzymaniu mojego taty, wszystko co mamy jest na tate, tzn jeden samochód na mame z 1978 r. :) a tak to dom, rachunki na tate. On prowadzi działalnosc gosp. jednoosobową, ona mu pomaga. Pomóźcie co trzeba przygotowac na taki wywiad i o co dokładnie bedą pytac ? Czy dochody mojego taty tez beda brane pod uwage ?
~bar

Re: Wywiad alimentacyjny do DPS

Post autor: ~bar »

dochody całej rodziny. Ale żeby ściągać z rodziny to dochód jej musi przekraczać 250% kryt. dochodowego na osobę w rodzinie i po opłacaniu za DPS nie może zostać mniej niż 250% kryterium na osobę w rodzinie. Czyli 351 złx250%=877,50 zł/osobę. Jeżeli rodzina jest 3-osobowa to 877,50x3=2632,5 Jeżeli łączny dochód rodziny jest wyższy to jest zobowiązana do opłat za DPS, jeżeli niższy to w drodze umowy z OPS rodzina deklaruje ile jest w stanie miesiecznie płacić. Czasami sprawa może trafić do sądu ale raczej tylko wtedy, gdy rodzina ma wysoki dochód a nie chce płacić dobrowolnie.
~bar

Post autor: ~bar »

I zapomniałam dodać, że w pierwszej kolejności płaci mieszkaniec DPS czyli jak babcia ma rentę/emeryturę to 70% jej dochodu idzie na opłatę za DPS. Jeżeli to nie wystarcza to resztę powinna płacić rodzina.
~Madlenn

Dziekuję bardzo za odpowiedź. Chciałabym jeszcze dopytac, czy patrzy sie tylko na dochody/m-c czy też na \'majątek\'? Chodzi mi o to, że moja siostra jest właścicielką domu w którym mieszka babcia, do tego ma działkę budowlaną. Czy to ma coś do rzeczy? W tej chwili ona ma stypendium stażowe 680 zł/ m-c, ciocia rente bo też jest b. chora ok. 800 i moja mama nie ma dochodu. Czy musi deklarowac jakies prace dorywcze?
czy pod uwagę do wywiadu będzie też brana moja siostra, skoro dom babcia przepisała kilka lat temu na nią?
~Madlenn

ODPOWIEDZ