Wywiad - majątek wnioskodawcy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 25 paź 2023, 7:58

Jaką masz pewność, ze to z 500+ odkładali?
pewności nigdy nie ma ale moim zdaniem można ustalić w miarę rzetelnie stan faktyczny.
Moim zdaniem nie bez znaczenia w całej sprawie jest fakt, że:
1. oszczędzali ze źródła nie wliczanego do dochodów
2. jaki jest cel i funkcja świadczenia 500+ ? to chyba nie są środki przeznaczone na pokrycie bieżących opłat prawda?
cytat ze strony gov.pl
"Rządowy program „Rodzina 500+” to wsparcie polskich rodzin w częściowym pokryciu wydatków związanych z wychowywaniem dziecka, w tym z opieką nad nim i zaspokojeniem jego potrzeb życiowych".
3. Pieniądze wg deklaracji wnioskodawcy są przeznaczone na dalszą edukację dzieci. Są jakieś podstawy na podważenie wiarygodności tej deklaracji.?
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 25 paź 2023, 8:01

moim zdaniem jeśli zostanie wydana decyzja odmowna a strona wniesie odwołanie do SKO istnieje duże prawdopodobieństwo, że zostanie uwalona . ;)

należy pamiętać o Kpa - art. 7 i 77 ;) oraz
Art. 81a [Zasada rozstrzygania wątpliwości interpretacyjnych]
§ 1. Jeżeli przedmiotem postępowania administracyjnego jest nałożenie na stronę obowiązku bądź ograniczenie lub odebranie stronie uprawnienia, a w tym zakresie pozostają niedające się usunąć wątpliwości co do stanu faktycznego, wątpliwości te są rozstrzygane na korzyść strony.
brodafix
Podinspektor

Napisano: 25 paź 2023, 8:19

"(...)Gmina, realizując zadania w zakresie dodatków mieszkaniowych i dodatków energetycznych, udziela socjalnej pomocy mieszkaniowej osobom znajdującym się w ubóstwie (...)" - Cendrowicz Dominika, Socjalna pomoc mieszkaniowa jako zadanie gminy (ST 2022/12/60-70)
Dociekliwa06
Praktykant
Od: 21 lip 2021, 14:22

Napisano: 25 paź 2023, 8:51

"(...)Gmina, realizując zadania w zakresie dodatków mieszkaniowych i dodatków energetycznych, udziela socjalnej pomocy mieszkaniowej osobom znajdującym się w ubóstwie (...)" - Cendrowicz Dominika, Socjalna pomoc mieszkaniowa jako zadanie gminy (ST 2022/12/60-70)
wiesz ja to wszytko rozumiem tylko, że powiedzieć Panu żeby oszczędności gromadzone i przeznaczone na np. edukację dzieci przeznaczył na opłacanie czynszu to chyba trochę nie w porządku jest, tym bardziej, że te środki celowo nie są na to przeznaczone... to jest moim zdaniem gruba niekonsekwencja :shock:
brodafix
Podinspektor

Napisano: 25 paź 2023, 9:41

W ubiegłym roku wydałam odmowe z uwagi na posiadane oszczędności w kwocie 20 tys. SKO utrzymało w mocy.
Nie ma znaczenia z jakiego źródła powstały oszczędności i na jaki cel mają zostać spożytkowane. Ale wiadomo... każdy robi jak uważa. Co urząd, to inna praktyka ;)
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 25 paź 2023, 10:31

witam. powiedzcie proszę w jakich wypadkach robicie wywiad środowiskowy? tylko w takich przypadkach jeśli widzicie jakieś nieprawidłowości? czy za każdym razem jak jest nowa osoba? Ja akurat dm prowadzę przy OPS wiec większość moich klientów sa podopiecznymi tutejszego ośrodka, często kierowanymi przez nich. Czy jest więc zasadność wysyłania pracownika socjalnego na kolejny wywiad?
Gosia1979
Referent
Od: 08 mar 2020, 23:51

Napisano: 25 paź 2023, 11:44

Gosia1979 pisze:
25 paź 2023, 10:31
witam. powiedzcie proszę w jakich wypadkach robicie wywiad środowiskowy? tylko w takich przypadkach jeśli widzicie jakieś nieprawidłowości? czy za każdym razem jak jest nowa osoba? Ja akurat dm prowadzę przy OPS wiec większość moich klientów sa podopiecznymi tutejszego ośrodka, często kierowanymi przez nich. Czy jest więc zasadność wysyłania pracownika socjalnego na kolejny wywiad?
Sledzę system pomocy społecznej i jesli nie ma potrzeby to nie idę na wywiad. Tylko wtedy, gdy coś mi podpada ;)
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 25 paź 2023, 12:24

chodziło mi o osobę, która wydaje decyzje przyznającą, nie o odmowę !
Tu sprawa jest oczywista- decyzja odmowna, czy nam się to podoba czy nie
Maxima pisze:
25 paź 2023, 7:47
RudaMaruda pisze:
24 paź 2023, 14:27
Powiem tak, ja bym na siebie tego nie brała, miej świadomość tego, że działasz niezgodnie z ustawą.
W naszej pracy często spotykamy się z sytuacjami w których wolelibyśmy postąpić inaczej. Mnie jest przykro gdy muszę odmówić starszej Pani z nadmetrażem z bardzo niskimi dochodami, ale nie mam wyjścia muszę działać zgodnie z ustawą.
ooo... to uświadom mnie proszę, w jakiej kwestii nie działam zgodnie z ustawą... bo faktycznie jestem nieuświadomiona :D
Gdzie jest napisane, że jeśli ktoś ma duze oszczędnosci to nie można wydać decyzji odmownej z powodu rażącej dysproporcji? Powtórzę jeszcze raz: oszczędności wskazują, że osoba jest w stanie uiszczać wydatki związane z zajmowaniem lokalu mieszkalnego (domu jednorodzinnego) wykorzystując własne środki i posiadane zasoby majątkowe
RudaMaruda
Praktykant
Od: 12 lis 2019, 14:54
Zajmuję się: Dodatkami mieszkaniowymi

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x