wywiad środowiskowy cz. I - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 12 kwie 2022, 18:25

podczas rozmowy pracownik OPS poinformował mnie, że jako pracownik socjalny Domu Pomocy Społecznej nie mogę wypełniać kwestionariusza wywiadu środowiskowego część I. Nie podając żadnej podstawy prawnej. Do tej pory nie spotkałam się z takim podejściem. Wiem, że nie musimy wypełniać "jedynki" i możemy robić jedynie aktualizacje (część IV). Czy ktoś słyszał podobne rzeczy? Nie wiem jak się do tego odnieść.
gsps
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 16:20
Zajmuję się: pracownik socjalny w dps

Napisano: 13 kwie 2022, 9:30

U nas pracownicy socjalny w DPS również nie robią już jedynek. Mieli szkolenia po wejściu nowego rozprzędzenia w sprawie wywiadów środowiskowych. Głównie rozeszło się o
§ 2 ust. 2 rozporządzenia, w przypadku konieczności przeprowadzenia wywiadu z osobą przebywającą w podmiocie udzielającym stacjonarnych i całodobowych świadczeń zdrowotnych, w rozumieniu ustawy z dnia 15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej (Dz.U. z 2021 r. poz. 711), wywiad może przeprowadzić pracownik socjalny zatrudniony w tym podmiocie - na wniosek kierownika podmiotu uprawnionego właściwego ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o przyznanie świadczenia.
, że DPS to nie podmiot leczniczy. I tylko mogą przeprowadzać wywiady cz. IV. Rozeszło się również o kasę, bo socjalni z dps nie dostają tego dodatku 400 zł.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x