Przekazanie sprawy do urzędu skarbowego bez pouczenia na podstawie artykułu 104 - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 19 mar 2022, 16:33

Witam serdecznie Wspaniała Społeczności. Chciałabym o wiele rzeczy zapytać, ale nie mam teraz czasu na długie wątki, jednakże czytam to forum już długi czas i widzę jak wspaniali ludzie się tutaj znajdują, coś pięknego.

Proszę o poradę, co zrobić w sytuacji, gdy sprawa o odpłatność została przekazana do urzędu Skarbowego, bez wcześniejszego pouczenia mnie o możliwości napisania wniosku o umorzenie, rozłożenie na raty? Czy faktycznie prawdą jest, że należy mnie powiadomić pisemnie o takiej możliwości? Przyszło upomnienie z zagrożeniem przekazania sprawy do Urzędu Skarbowego dnia 22 grudnia 2021, święta były odłożyłam to na później i niestety zapomniałam, a chętnie napisałabym takie pismo o umorzenie chociaż części kwoty... Teraz tzn, już prawie tydzień mija od kiedy dostałam pierwszą na ten temat informację z Urzędu Skarbowego, że zabierają mi zwrot podatku.. Dzwoniłam do Pracownik Socjalnej czy można to jakoś odkręcić bo mi Urząd skarbowy dołożył do tego jeszcze swoich opłat 800 zł, powiedziała ze za puźno, teraz US się mną zajmuje... Masakra. Czy można jeszcze coś z tym zrobić? zaskarżyć, zażalić, prosić o umorzenie mimo to..

Proszę jeśli ktoś coś wie, to bardzo proszę :(
Pozdrawiam
DZIĘKUJĘ
MagdalenaLena
Praktykant
Od: 19 mar 2022, 16:23
Zajmuję się: macierzyństwo <3

Napisano: 19 mar 2022, 22:46

Chodzi mi dokładnie o art104 ustawy o pomocy społecznej:

W przypadkach szczególnie uzasadnionych, zwłaszcza jeżeli żądanie zwrotu wydatków na udzielone świadczenie, z tytułu opłat określonych w ustawie oraz z tytułu nienależnie pobranych świadczeń w całości lub w części stanowiłoby dla osoby zobowiązanej nadmierne obciążenie lub też niweczyłoby skutki udzielanej pomocy, właściwy organ, który wydał decyzję w sprawie zwrotu należności, o których mowa w ust. 1, na wniosek pracownika socjalnego lub osoby zainteresowanej, może odstąpić od żądania takiego zwrotu, umorzyć kwotę nienależnie pobranych świadczeń w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty.

Oraz Kodeks postępowania administracyjnego rozdzial 2, art 9:

Organy administracji publicznej są obowiązane do należytego
i wyczerpującego informowania stron o okolicznościach faktycznych i prawnych, które mogą mieć wpływ na ustalenie ich praw i obowiązków będących przedmiotem postępowania administracyjnego. Organy czuwają nad tym, aby strony i inne osoby uczestniczące w postępowaniu nie poniosły szkody z powodu nieznajomości prawa, i w tym celu udzielają im niezbędnych wyjaśnień i wskazówek.

Gdzie i komu ja to mogę zgłosić? Czy brak pouczenia mnie o możliwości złożenia wniosku o umorzenie sprawia że mogę złożyć skargę przez urząd skarbowy na tę decyzję?
MagdalenaLena
Praktykant
Od: 19 mar 2022, 16:23
Zajmuję się: macierzyństwo <3

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x