Mam rodzinę 4 osobową. Ja mieszkam z synem wiek 21 lat w Niemczech, który jest na moim utrzymaniu gdy uczy się w szkole języka niemieckiego. Żona wraz z niepełnoletnią córką przybywa w Polsce. Pani z OPS przeliczyła moje dochody w Euro na złote i wyliczyła że muszę płacić 1500 zł co daje 330 euro miesięcznie a tyle zostaje mi na życie po opłaceniu stałych kosztów utrzymania. Pracownik OPS nie wzioł w ogóle pod uwagę moich kosztów życia w Niemczech które rozpisałem.
Zestawienie wydatków w Niemczech
czynsz za mieszkanie 31 metrów kw. ze wszystkimi opłatami 380 euro
dojazd do pracy w tą i z powrotem 47 km razy 22 dni stawka z kilometra 0,35 Euro 361 euro
kredyt samochodowy 100 euro
ubezpieczenie samochodu składka miesięczna 83 euro
ubezpieczenie na życie 16 euro
abonament telewizja i radio 18 euro
Internet stałe łącze 38 euro
wydatki stałe razem 996 euro, a gdzie jeszcze środki na wydatki osobieste jak jedzenie i itp.
Moje zarobki w niemczech średnio misięczne to około 1400 euro po apłaceniu DPS nie mam środków na życie. Pani z OPS wogóle nie uwględniła że owszem posiadam obywatelstwo polskie ale nie zamieszkuje oraz nie przebywam na teryterium Rzeczypospolitej Polskiej, gdyż mieszkam na terenie Niemiec i tam ponoszę wszystkie koszty codziennego utrzymania.
Co mamy w ustawie w zasadach ogólnych
Dz. U. 2004 Nr 64 poz. 593 U S T AWA z dnia 12 marca 2004 r.o pomocy społecznej DZIAŁ I
Przepisy ogólne Rozdział 1 Zasady ogólne i zakres podmiotowy ustawy
Art. 5. Prawo do świadczeń z pomocy społecznej, jeżeli umowy
międzynarodowe nie stanowią inaczej, przysługuje:
1) osobom posiadającym obywatelstwo polskie mającym miejsce zamieszkania
i przebywającym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
Pismo z dnia 28 lutego 2008 r. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej SPS-023-419/08 Zasady ponoszenia opłat z tytułu pobytu w domu pomocy społecznej.
3)
Przy ustalaniu odpłatności brana jest pod uwagę rzeczywista sytuacja materialna rodziny, w taki sposób, aby obciążona opłatą sama nie znalazła się w sytuacji wymagającej wsparcia pieniężnego z pomocy społecznej. W przypadku gdy rodzina z jakiegoś powodu nie wpłaci opłaty ustalonej w drodze porozumienia, gmina wnosi ją zastępczo, a potem może wszcząć postępowanie w sprawie zwrotu tych środków