Odpłatność za DPS - zstępni w jednym gospodarstwie! - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 17 mar 2022, 23:10

Witajcie!
Szukam informacji po całym Internecie i nie mogę się ich doszukać, więc do rzeczy!

Jestem zobowiązany do odpłatności za pobyt rodzica w DPS.
Mam żonę i syna (niemowlę). Wg tego, co wiem ja i syn jesteśmy zstępni (wg ustawy). Wszyscy jesteśmy jednym gospodarstwem domowym i nie ma innych osób wstępnych ani zstępnych.

Zatem:
dochód żony przyjmijmy 2400 zł.
mój dochód 3000 zł
dziecko 500+

teraz jak to jest liczone: normalnie jest tak: [2400+3000+500]/3 = 1967 zł (średni dochód na członka rodziny)
zatem odpłatność 1967 - 1560 (300% kryterium) = 407 zł
niektóre kwoty przybliżone/zaokrąglone!
Teraz pytanie główne: czy cała nasza odpłatność to 407 zł, czy 407*2 z racji tego, że i ja i mój syn (wnuk osadzonej w DPS) jesteśmy zstępnymi? Błagam o odpowiedź i serdecznie Was pozdrawiam!
Proszę wybaczyć, jeśli było, ale się nie doszukałem odpowiedzi (wszystkie wyliczenia były, ale o to, co ja, nikt nie pytał):(
xrayPL
Praktykant
Od: 17 mar 2022, 22:58
Zajmuję się: Nauczam

Napisano: 18 mar 2022, 17:10

Wyliczenie jest poprawne.
Co do odpłatności niemowlęcia: wydaje mi się, że praktyka jest taka, że od dzieci nie pobiera się takich opłat. Warunkiem obciążenia kogoś opłatami jest chociażby przeprowadzenie wywiadu środowiskowego - i dopiero w wypadku odmowy jest "sankcyjne" nalożenie opłat. Nie sądzę, aby jakikolwiek sąd uznał iż fakt, że niemowlę nie udzieliło wywiadu można interpretować jako odmowę udzielenia wywiadu przez owo niemowlę.
Pana pytanie brzmi pozornie absurdalnie - ale doskonale je rozumiem. Nie jestem pracownikiem pomocy spolecznej, ale miałem okazję (nieprzyjemną) być po drugiej stronie barykady i niestety poziom absurdu, niekompetencji i naginania prawa bywa porażający. Jednak to zależy od urzędnika. Ja bym raczej nie obawiał się opłat nakladanych na Pana dziecko.
ODrębną sprawą jest zwolnienie z opłat - ale tu muszą istnieć przesłanki (art 64 i 64a). Pozdrawiam
obserwator
Stażysta
Od: 03 cze 2018, 21:36
Zajmuję się: nauka

Napisano: 19 mar 2022, 17:10

Dziękuję za odpowiedź. Odpłatności unikać nie chcę, tylko rozwikłać dylemat między matematyczną i logiczną interpretacją, a tym co mnie czeka w rzeczywistości, czyli jak to się naprawdę oblicza. W każdym razie będę wdzięczny, jak jeszcze ktoś się wypowie! PLISS! :D
xrayPL
Praktykant
Od: 17 mar 2022, 22:58
Zajmuję się: Nauczam

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x