wznowienie postępowania i dalsze postępowanie w sprawie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 04 gru 2014, 20:39

mam pytanie - jak należy postąpić w takiej sprawie?

osobie ubiegającej się o dodatek- przyznano go decyzją;
po kilku miesiącach okazało się ,że osoba wypełniając wniosek " zapomniała " ;)) o wpisaniu ,że ma jeszcze inne dochody - uwzględniając ten zapomniany dochód sie nie kwalifikuje do dodatku ... i jak należy postąpić?

1. wznowić postępowanie i wydać decyzję na podstawie art.151par.1 pkt 2 kpa czyli uchylić decyzję dotychczasową i odmówić dodatku ;
2. decyzja staje się po 14 dniach ostateczna i co dalej?
czy wszcząć postępowanie w sprawie nienależnie pobranego dodatku i wydać decyzję ustającą wysokość i okres nienależnie pobranego dodatku- i po jej uprawomocnieniu - wszcząć kolejne postępowanie w sprawie zwrotu tego nienależnie pobranego dodatku?:
czy wszcząć w sprawie nienależnego dodatku i jego zwrotu i wydać jedną decyzję?

mam pierwszy taki przypadek i nie wiem jak postąpić

może ktoś ma wzór decyzji z podstawą prawną i zapisem sentencji w sprawie nienależnego i zwrotu?

proszę o pomoc i wskazówki
zuzanka

Napisano: 04 gru 2014, 23:46

my robimy to w następujący sposób (wiem Zuzanka, że jesteś już na końcowym etapie procedury, ale może komuś się przyda):

1. Postanowienie na podstawie art. 145 §1 pkt 5, art. 147, art. 149 §1 i 2, art. 150 §1 KPA oraz art. 7 ust. 9 ustawy o DM
- w z n a w i a się postępowanie w sprawie przyznania dodatku mieszkaniowego

2. ZAWIADOMIENIE o zakończeniu postępowania dowodowego
W wykonaniu dyspozycji art. 10 § 1 KPA stronie przysługuje prawo wypowiedzenia się co do zebranych w sprawie dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań. Po zapoznaniu się ze zgromadzonym w przedmiotowej sprawie materiałem dowodowym strona może zgłosić przeprowadzenie dodatkowych dowodów mogących mieć znaczenie w sprawie. W przedmiotowej sprawie strona może złożyć stosowne wyjaśnienia w terminie 3 dni od dnia otrzymania niniejszego zawiadomienia.

3. Uchylenie decyzji przyznającej DM, odmowa przyznania na podstawie nowych dowodów,
Na podstawie art. 145 §1 pkt 5 i 151 §1 pkt 2 KPA oraz art. ......(przepisy z których wynika odmowa) i art. 7 ust. 9 ustawy o DM po wznowieniu postępowania objętego postanowieniem z dnia ... Nr ... dotyczącym przyznania dodatku mieszkaniowego ....
O R Z E K A M:
- UCHYLIĆ decyzję własną z dnia ...r. Nr ..... w sprawie przyznania .... dodatku mieszkaniowego
w kwocie ....zł na okres od ....r. do ....r.
- ODMÓWIĆ przyznania .... dodatku mieszkaniowego na podstawie nowych dowodów.

4. Po 14 dniach od odbioru decyzji (3) WEZWANIE DO ZWROTU nienależnie pobranego dodatku mieszkaniowego.
Na podstawie art. 7 ust. 9 ustawy o DM po uprawomocnieniu się decyzji z dnia ... Nr ...
ZOBOWIĄZUJĘ: Panią .... do zwrotu kwoty ..... zł
Powyższą kwotę należy zwrócić w terminie 30 dni od daty otrzymania niniejszego wezwania
w kasie Urzędu ... lub na konto Nr .....

W punkcie 2, jeżeli strona się zgłosi piszemy protokół z rozmowy, istotne jest aby podpisała oświadczenie:

OŚWIADCZENIE
Ja ....... zam. w ....... oświadczam, że zapoznałem/am/ się z zebranymi dowodami w toczącej się sprawie dotyczącej: .........
nie wnoszę żadnych uwag / wnoszę następujące zastrzeżenia *) .......

możecie się śmiać z punktu 2, ale jak sobie wnioskodawca znajdzie dobrego doradcę, to można uwalić każdą sprawę, przez banalny błąd proceduralny,

ale to Twój tron... Ty tu (u)rządzisz... sucho ma ta palma... hi...
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 05 gru 2014, 9:18

Gorzatko - dziękuję
i jeszcze jedno - a co z odsetkami - gdzie o nich piszesz?
zuzanka

Napisano: 05 gru 2014, 13:59

odsetki, w przypadku gdy nie wpłaci w ciągu 30 dni,
ale wtedy upomnienie wraz z odsetkami i kosztami upomnienia,
u nas ten etap już robi wydział finansowy
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 13:49

czy na postanowienie o wznowieniu postępowania służy zażalenie?
elka222

Napisano: 14 lip 2015, 14:55

Na postanowienie zażalenie nie przysługuje ponieważ Kodeks postępowania administracyjnego nie przewiduje zażalenia na przedmiotowe postanowienie. Zgodnie z art. 142 K.P.A. strona może zaskarżyć je tylko w odwołaniu od decyzji kończącej wnowione postępowanie.
Rita

Napisano: 14 lip 2015, 15:05

dzięki
elka222

Napisano: 15 lip 2015, 8:10

A co zrobić jeżeli mam taki sam przypadek jak opisany powyżej, z tym że u mnie po dopisaniu "zapomnianego" dochodu zasiłek się zmiejszy?

Jaką wydać decyzję? Zmieniającą kwotę dodatku? A następnie postępować według opisanej procedury w sprawie zwrotu nienależnie pobranego?

Z tego co się orientuję, to dopóki strona nie zwróci nienależnie pobranego dodatku wówczas powinnam wstrzymać jej ten dodatek zmniejszony.

Jak to zrobić?

W jednej decyzji zmienić kwotę i wstrzymać tą kwotę? MA ktoś może wzór "takiego przypadku" ??
Rita

Napisano: 15 lip 2015, 10:49

Kolejny problem: po wznowienia postępowania muszę weryfikować naraz kilka decyzji osobie, która zaniżała swój dochód od 3 lat. Po ponownym przeliczeniu dochodów, w przypadku jednego z wniosków wychodzi dodatek w takiej samej wysokości jak w decyzji pierwotnej. Czy pomimo to, uchylam pierwotną decyzję i przyznaję dodatek w nowej - czyli tej samej wysokości?
elka222

Napisano: 15 lip 2015, 13:08

ponawiam pytanie
elka222

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x