wzór wniosku o dodatek mieszkaniowy obow. od VII/21 - Dodatki mieszkaniowe

Strona 5 z 15    [ Posty: 148 ]

Napisano: 12 lut 2021, 12:11

ale fakt...jesli ktos ma jeszcze inne swiadczenia...to moze byc pomocne..
no tak dokładnie o to chodzi...
u nas był jeszcze nr telefonu... na wniosku ( co bardzo ułatwiało sprawę ) ale poszedł się .. :oops:
cóż poradzimy sobie w inny sposób gdyż tak jak powiedziałem, z racji precyzji nie warto ingerować w samą treść wniosku oraz deklaracji ale kto powiedział , że nie można tego umieścić poza wnioskiem jako np. adnotacje ... ;)
trzeba być czasem trochę lisem jak to mówią
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 12 lut 2021, 13:10

brodafix pisze:
12 lut 2021, 12:11
u nas był jeszcze nr telefonu... na wniosku ( co bardzo ułatwiało sprawę ) ale poszedł się .. :oops:
cóż poradzimy sobie w inny sposób gdyż tak jak powiedziałem, z racji precyzji nie warto ingerować w samą treść wniosku oraz deklaracji ale kto powiedział , że nie można tego umieścić poza wnioskiem jako np. adnotacje ... ;)
niby tak...ale mi kazali podać na jakiej podstawie mam zamieścić pesel ...wnioskodawcy ok...z ustawy wynika...ale reszta? dlatego tak dociekam...za to o numer telefonu nic nie pytali i mam :D jesli ktos zapisze na wniosku;)teraz gdy wirus panuje ...zawsze to można tym wytłumaczyć
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 12 lut 2021, 14:09

:-) pisze:
12 lut 2021, 13:10
brodafix pisze:
12 lut 2021, 12:11
niby tak...ale mi kazali podać na jakiej podstawie mam zamieścić pesel ...wnioskodawcy ok...z ustawy wynika...ale reszta? dlatego tak dociekam...za to o numer telefonu nic nie pytali i mam :D jesli ktos zapisze na wniosku;)teraz gdy wirus panuje ...zawsze to można tym wytłumaczyć

Też umieściłam numer telefonu i dałam odnośnik, iż podanie numerku telefonu nie jest obowiązkowe, ale ułatwi kontakt w sprawie wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego.
Więc zobaczymy
Gosia1981
Referent
Od: 27 mar 2017, 10:43
Zajmuję się: DM

Napisano: 12 lut 2021, 14:32

Klara27 prosisz o uwagi dot. Twojego wniosku który ma obowiązywać od 1 VII to moim zdaniem niepotrzebnie wymieniasz tyle tytułów prawnych jak od 1 VII tylko będą się mogli ubiegać najemcy albo podnajemcy.
Pozdrawiam :)
ULAK
Stażysta
Od: 05 kwie 2017, 8:00
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 12 lut 2021, 14:41

najemcy i podnajemcy to mogą się ubiegać o dodatek z dopłatą , a nie o zwykły :shock:
lusia&lusia
Starszy referent
Od: 27 sty 2017, 20:26
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Napisano: 12 lut 2021, 14:55

ULAK pisze:
12 lut 2021, 14:32
Klara27 prosisz o uwagi dot. Twojego wniosku który ma obowiązywać od 1 VII to moim zdaniem niepotrzebnie wymieniasz tyle tytułów prawnych jak od 1 VII tylko będą się mogli ubiegać najemcy albo podnajemcy.
oj...komus pojęcia się pomylily :) o dodatek mieszkaniowy będą mogli ubiegać się wszyscy którzy mają tytuł prawny wymieniony w ustawie o dodatkach mieszkaniowych
1. Dodatek mieszkaniowy, z zastrzeżeniem art. 7 ust. 3 i 4, przysługuje:
1)najemcom oraz podnajemcom lokali mieszkalnych;
2)osobom mieszkającym w lokalach mieszkalnych, do których przysługuje im spółdzielcze prawo do lokalu mieszkalnego;
3)osobom mieszkającym w lokalach mieszkalnych znajdujących się w budynkach stanowiących ich własność i właścicielom samodzielnych lokali mieszkalnych;
4)osobom mającym tytuł prawny do zajmowanego lokalu mieszkalnego i ponoszącym wydatki związane z jego zajmowaniem;
5)osobom zajmującym lokal mieszkalny bez tytułu prawnego, oczekującym na przysługujący im lokal zamienny albo najem socjalny lokalu.
2. Dodatek mieszkaniowy przysługuje na podstawie tylko jednego z tytułów wymienionych w ust. 1.

zaś jeżeli chodzi o najem i podnajem...to do 31 marca oni mogą (jeśli mają przyznany dodatek mieszkaniowy) ubiegać się również o dopłatę do czynszu i tu już mowa o ustawie covidowej( w skrócie art. 15zzzic)
VIP

Napisano: 12 lut 2021, 15:26

ULAK pisze:
12 lut 2021, 14:32
ULAK, chyba ktoś Ciebie w błąd wprowadził. Powyżej wyjaśniają tę kwestię. Dopłaty do czynszu, a dodatki mieszkaniowe to dwa osobne zagadnienia.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 12 lut 2021, 15:34

Klara27 pisze:
12 lut 2021, 11:22
Jestem po konsultacjach i pesele członków rodziny jak najbardziej mają być ujęte w deklaracji jako dane identyfikacyjne.
z kim to konsultowalaś? jaka podstawa prawna? z checia skorzystam :) jesli mozna:)
Z moimi przełożonymi. Nie rozumiem dlaczego tak walczycie o podstawę prawną przy PESELU. Dalej twierdzę, że jest to dana, która pozwala nam zidentyfikować osobę, jej świadczenia itd. jest tak samo ważna jak podanie imienia i nazwiska czy daty urodzenia.
Niemniej - dyskusja interesująca i jestem ciekawa jak w końcu finalnie będzie to wyglądać.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 12 lut 2021, 15:59

Klara27 pisze:
12 lut 2021, 15:34
Klara27 pisze:
12 lut 2021, 11:22
Jestem po konsultacjach i pesele członków rodziny jak najbardziej mają być ujęte w deklaracji jako dane identyfikacyjne.
z kim to konsultowalaś? jaka podstawa prawna? z checia skorzystam :) jesli mozna:)
Z moimi przełożonymi. Nie rozumiem dlaczego tak walczycie o podstawę prawną przy PESELU. Dalej twierdzę, że jest to dana, która pozwala nam zidentyfikować osobę, jej świadczenia itd. jest tak samo ważna jak podanie imienia i nazwiska czy daty urodzenia.
Niemniej - dyskusja interesująca i jestem ciekawa jak w końcu finalnie będzie to wyglądać.
ja nie mówię, że to jest błąd czy coś...chodzi mi tylko o podstawę prawną...gdyby w ustawie nie było zapisu jakie dane mają być zamieszczone...to ok rozumiem, każdy robi jak uważa...we wnioskach świadczeń rodzinnych jest pesel przy każdej osobie i to wynika z ustawy...z naszej ustawy to nie wynika...dlatego drążę temat:)
VIP

Napisano: 15 lut 2021, 10:24

mogę poprosić na wzór na e-mail, ponieważ nie mogę otworzyć linku : [email protected]
Katarzynamaj
Praktykant
Od: 03 lis 2020, 10:42
Zajmuję się: świadczenia

Strona 5 z 15    [ Posty: 148 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x